Kamu personelinde reform şart

Kamu personelinde reform şart

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Meclis'te gündem dışı söz aldı. Fahrettin Yokuş, “Kamu personelinde yeni bir reforma acilen ihtiyacımız var” dedi

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de gündem dışı söz aldı. Yokuş, “Milletvekilleri, kamuda yaklaşık 3 milyon kadrolu devlet memuru çalışmaktadır. Bunlar 11 ayrı sınıf adı altında toplanmaktadırlar. Bunlardan biri de yardımcı hizmetler sınıfı. Hepinizin malumu, son yıllarda kamu hizmetlerinde özellikle güvenlikten yemekhanesine kadar, bahçıvanına kadar "taşeron firma" dediğimiz elemanlarla 1 milyonu aşkın istihdam sağlandı. Böyle olunca birçok hizmetlinin görev alanı ister istemez doldurulmuş oldu. Bugün kamuda 111 bin civarında hizmetli kadrosunda çalışanımız var. Bunların büyük bir bölümü hâlen masabaşında çalışmaktadırlar. Böyle olunca görülmüştür ki artık "işçi" adını verdiğimiz, kadroya geçirdiğimiz, taşeronlardan aldığımız kardeşlerimiz bu hizmetleri yapar oldular. Zaten Devlet Personel Başkanlığımız artık hizmetli istihdamı yapmıyor. Çünkü sadece hizmetli kadrolarına, yardımcı hizmetli kadrolarına özür gruplarından çalışanlar geliyor yani şehit yakınları ya da diğer engelli gruplarından” dedi.

YENİ BİR REFORMA İHTİYACIMIZ VAR

“Kamu personelinde yeni bir reforma acilen ihtiyacımız var” diyen Yokuş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu reformu yaparken de yapmamız gereken, aynı taşeron firma elemanlarından aldığımız işçiler gibi, mazeret gruplarından tahsil seviyesi düşük olan; ilkokul, ortaokul, lise öğrenimi görmüş insanların işçi statüsünde yine devlette istihdamı. Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak da bu kadrolardaki bütün çalışanlarımızın memur kadrolarına geçirilerek, genel idare hizmetleri sınıfına, bu işin çözülmesiyle hem kamu rahatlayacak hem de "insan israfımız" dediğimiz israfın da önüne geçmiş olacağız. O bakımdan, bu hususta bir kanun teklifimizi Meclise verdik, inşallah üzerinde çalışılır. Ama, bunun ötesinde, hepinizin yakinen takip ettiği gibi, kamu görevlilerinin istihdamında "A grubu" dediğimiz, KPSS'yle sınava girip sonra kurumların açtığı yazılı ve sözlü sınavlarla istihdam edilenler; "B grubu" dediğimiz merkezi yerleştirme sistemiyle yazılı sınavdan sonra kurumlara yerleştirmelerimiz var. Özellikle sözlü sınavların kamuda vicdanları sürekli yaraladığını hepimiz biliyoruz, daha dün bu konuda burada açıklamalar yapıldı. Üzülerek ifade etmeliyim ki burada konuşan bir kısım sayın vekillerimiz sözlü sınavı savundular, özellikle öğretmenler için savundular: "Efendim, konuşma yeteneği..." filan dediler. Zaten öğretmenlerin tamamı formasyonlu olarak geliyor yani o eğitimi görüyor. Bizim, Türkiye'de huzur içinde kamu istihdamı yapabilmemiz için, özellikle iktidar milletvekillerimizin şaibe altında "torpil" söylemlerinden kurtulabilmeleri için kamuda sözlü sınavları kaldırmamız gerekiyor. Hiç kimseyi biz TRT'ye spiker yapmayacağız ki nasıl konuştuğuna bakalım. Gerekirse yazılı sınavları 2'ye çıkarır, 2 kere yazılı yaparız ama değerlendirmeyi ona göre hazırlarız. Değerli milletvekilleri, hepiniz biliyorsunuz, yine kamuda hizmetli, memur kadrosuna geçebilmek için yazılı ve sözlü sınava tabi olur. Yazılıyı geçenlerden her kadroya 3 katı ya da 5 katı sözlü için çağırılır. Memur, şef olacağında da aynı şey yapılır, şef, şube müdürü olacağında da aynı şey yapılır.”

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum