Kamu Denetçiliği Kurumu Düşük Emekli İkramiyeleri İçin Toplandı

Kamu Denetçiliği Kurumu Düşük Emekli İkramiyeleri İçin Toplandı

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Türk lirasından altı sıfır atılması nedeniyle düşük miktarlarda emekli ikramiyesi ödemesi ile ilgili şikâyeti çözüme kavuşturmak için ilgili idare kurumlarıyla bir...

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Türk lirasından altı sıfır atılması nedeniyle düşük miktarlarda emekli ikramiyesi ödemesi ile ilgili şikâyeti çözüme kavuşturmak için ilgili idare kurumlarıyla bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Ombudsman Abdullah Cengiz Makas, yargı kararıyla ödenmesi kesinleşen ikramiyelerin, Türk lirasından altı sıfır atıldığı gerekçesi ile altı basamağın silinerek ‘ikramiye’ adı ile ödeme yapılmasının, ‘sosyal adalet duygusunu’ zedelediğini söyledi.

KDK Toplantı Salonunda gerçekleşen görüşmeye, Ombudsman Abdullah Cengiz Makas başkanlık etti. Toplantıya, Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanı Yusuf Altıntaş, SGK Kamu Görevlileri Emekli Daire Başkan Vekili Necmettin Taşan, Maliye Uzman Yardımcısı Tunç Benderlioğlu ve Maliye Bakanlığı BÜMKO Genel Müdür Yardımcısı Murat Uğurlu ile KDK Uzmanları katıldı.

KDK’da yapılan toplantıya sebep olan şikâyete göre, uzun yıllar emekli sandığına tabi olarak çalışmasının ardından görevinden ayrılan şikâyetçi, daha sonra SSK veya Bağ-Kur’a bağlı çalıştı. Buradan emekliye ayrılan vatandaş, emekli sandığına tabi çalışmaları karşılığında kendilerine emekli ikramiyesi ödenmesi talebiyle SGK’ya başvurdu; ancak talebi reddedildi. Şikâyetçi, emekli ikramiyelerinin günümüz şartlarına göre uygun bir şekilde ödenmesi için bu kez Yargıya başvurdu. Yargı, şikâyetçiye emekli ikramiyesinin uygun şekilde ödenmesi yönünde karar verdi. Vatandaş, tekrar SGK’ya başvurdu; ancak bu defa da Türk lirasından altı sıfır atıldığı gerekçesiyle 395,65 TL tutarında emekli ikramiyesi aldı. İdari kanallar yoluyla sorununu çözemeyen vatandaş, son olarak olayı KDK’ya taşıdı.

“ALIM GÜCÜNÜN DENKLEŞTİRİLEREK EMEKLİLERE ÖDENMESİ”

Şikâyeti inceleyen KDK, vatandaşı haklı bularak emekli ikramiyelerinin hesaplanmasının ardından, bu tutarın alım gücünün denkleştirilerek emeklilere ödenmesi gerektiğini belirtti ve SGK’ya tavsiye kararında bulundu. SGK’nın bu konuda tek başlarına karar vermelerinin mümkün olmadığını KDK’ya bildirmesi üzerine, konunun diğer tarafları olan Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile görüşmelere başlandı.

Taraflar bu görüşmeler doğrultusunda emekli ikramiyesindeki anlaşmazlığını çözmek için biraraya geldi. Toplantıda konuşan Ombudsman Makas, şikâyette bulunan vatandaşların başvurusunun haklı olduğunu vurgulayarak, “Uzun yıllar Emekli Sandığı'na tabi olarak devletine hizmet etmiş kişilerin sırf son çalıştıkları statünün Emekli Sandığı olmaması nedeniyle emekli ikramiyesi alma hakkından yoksun bırakılmamaları gerekiyor. Sonrasında yargı kararıyla ödenmesi kesinleşen ikramiyelerin, yapılan hesaplamaların ardından Türk lirasından altı sıfır atıldığı gerekçesi ile altı basamağın silinerek ‘ikramiye’ adı ile bir ödeme yapılmasının, Yargıtay Hukuk Genel Kararı'nda vurgulanan ‘külfet-nimet dengesini’ korumadığını, ‘sisteme duyulan güveni’ ve ‘sosyal adalet duygusunu’ zedelediğini düşünüyoruz. KDK olarak, kararda, ilgili yılların katsayıları esas alınarak hesaplanması ve alım gücü denkleştirilerek ödeme yapılmasını istedik. İdare o yıla göre katsayıları hesapladı ancak arada altı sıfır meselesi var. Biz bunu hukuka ve hakkaniyete uygun bulmuyoruz. Vatandaş 30 kuruş,10 kuruş gibi ikramiye alıyor. En azından bunu vatandaşa açıklamamız gerekli” şeklinde konuştu.

TARAFLAR ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TEKRAR BİR ARAYA GELECEK

Toplantıya katılan Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanı Yusuf Altıntaş, SGK Kamu Görevlileri Emekli Daire Başkan Vekili Necmettin Taşan, Maliye Uzman Yardımcısı Tunç Benderlioğlu ve Maliye Bakanlığı BÜMKO Genel Müdür Yardımcısı Murat Uğurlu ise, konunun ciddi bir sorun olduğunu ve bunun çözümü için öneriler geliştirilmesi gerektiği kanaatinde olduklarını ifade etti. Yetkililer, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için, kurumlarında çalışmalar yapacaklarını bildirdi. Temsilciler ayrıca, siyasi iradeye konunun iletilmesi ve bu konuya yönelik kanun çalışması yapılması gerektiğini de belirtti.

Ombudsman Makas ise kapanış konuşmasında “Emekli ikramiyelerinin hesaplanmasının ardından, bu tutarın alım gücünün denkleştirilerek, emeklilerimize ödenmesinin gerekliliğini vurguluyoruz. Bu hukukun ve hakkaniyetin bir gereğidir” değerlendirmesinde bulundu.

Taraflar önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelecek.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.