Kamu Arsalarının 'Pazarlık Usülü' Satışı Sorusu Cevapsız Kaldı

Kamu Arsalarının 'Pazarlık Usülü' Satışı Sorusu Cevapsız Kaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2015 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda pazarlık usülü arsa satışı da gündeme geldi. CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Bakan İdris Güllüce’ye, "Belediyelerin vermediği...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2015 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda pazarlık usülü arsa satışı da gündeme geldi. CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Bakan İdris Güllüce’ye, "Belediyelerin vermediği imar yetkilerini merkezden neden verdiniz, kamunun en değerli arsalarını neden pazarlık usulüyle elden çıkardınız?" diye sordu. Ancak Güllüce, bu soruları cevaplamadı.

Bazı projelerden örnekler veren Günaydın, TAŞ Yapı tarafından Bağdat Caddesi’nde yapılan ve 4 kuleden oluşan projenin 45 bin metrekarelik arsasının 'açık' ya da 'kapalı' teklif usulü ile ihale edilmesi gerekirken, İhale Kanunu’na aykırı biçimde 'pazarlık usulü' ile ihale edildiğini öne sürdü. Bu yüzden yüz milyonlarca dolar kamu zararına neden olunduğunu iddia etti. İlgili yasanın 51 G maddesinde 'pazarlık usulü' ile ihale yapılmasını yönelik ön koşulların sayıldığını, İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün arsası için bu ön koşullardan hiçbirinin var olmadığını dile getirdi ve şöyle devam etti:

“Sizin için yasa ne ki! Kapalı teklif ve açık teklif ile yapmıyorsunuz, pazarlık usulü ile yapıyorsunuz, burayı. Yalnızca pazarlık usulü bir ihale ile o müteahhitlere ne kadar para aktardınız? Bölge müdürlüğü için Kartal’da tahsis edilen arsada 12 bin metrekare alanda 30 milyon dolara inşaat yapan firma, buna karşılık Bağdat Caddesi'nde 4 kule dikiyor. Bunlarda kaç daire var? 400 daire mi var? 600 daire mi? İstanbul Bağdat Caddesi’nde bu konutların tanesi kaç paraya satılmaktadır? Oluşan kamu zararının hesabını nasıl vereceksiniz?”

Ağaoğlu tarafından yapılan Bakırköy 46 Projesi’ne de değinen Günaydın, emsal artırımına yönelik proje tadilatı talebinin İstanbul Büyük Şehir Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle reddedildiğini, Bakırköy Belediyesi’nin dava açtığını aktardı. Ardından, “Şimdi esas mesele şurada; Büyük Şehir Belediyesi’nin, ilçe belediyesinin onaylamadığı bu yetkileri neden Çevre Şehircilik Bakanlığı veriyor. Neden Bakanlığın bürokratları bu risklere giriyorlar? Büyük Şehir Belediyesi’nin, ilçe belediyesinin onaylamadığı bu yetkileri neden Çevre Şehircilik Bakanlığı veriyor?” sorularını yöneltti.

Günaydın, daha sonra bürokratlara dönerek, "Birileri para kazanacak diye kendinizi riske atmayın. Çünkü bunların hem bu dünyada hem de öbür dünyada bir bedeli vardır. Eğer kentin canına okuyorsa birileri, kent hukuku üzerinden para kazanıyorsa, atılmaması gereken imzaları atıyorsa, bunların mutlaka hesabı sorulur." dedi.

Bakan Güllüce, CHP'li Günaydın'ın eleştirileri ve sorularını cevaplamadı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.