Kalpten gidiyoruz!

Kalpten gidiyoruz!

Konya'da kalp ve damar hastalıklarının oranı her geçen yıl artıyor. Konya'da toplam 227 bin 450 kişi kalp hastası. Kalp ve damar hastalıklarından dolayı yaşanan ölümlerin sayısı ise sürekli artıyor

Dünyada en çok ölüm sebepleri arasında yer alan kalp damar hastalıkları; cinsiyet, yaş, genetik ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösteriyor. Türkiye’de her yıl 300 bin kalp krizinin 125 bini ölümle sonuçlanıyor. Avrupa ortalamasında Türkiye’nin kalp raporları pek içi açıcı gözükmüyor. Yapılan son araştırmaya göre kadınlar; riskli grupta bulunan erkek hastalara yaklaştı. Sigara içme oranının artması ve şeker gibi kalp damar hatalıkları açısından risk teşkil eden durumların sıklığı,  ölüm oranlarını da arttırıyor. Konya, Türkiye'deki iller arasında kalp hastalığı bakımından ilk sıralarda yer alıyor. 

KONYA'NIN YÜZDE 10'U KALP HASTASI

Küçükkendirci, Konya'da 121 bin 352 erkek, 106 bin 98 kadın olmak üzere toplamda  227 bin 450 vatandaşın kalp hastalığı olduğunu söyledi.  Bu sayının Konya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’luk bir kısmına tekabül ettiğini dile getiren Küçükkendirci,  “Ülkemizde 2015 yılındaki ölüm nedenleri arasında yüzde 40,3 ile ilk sırada yer alan dolaşım sistemi hastalıkları içerisinde kalp hastalıklarının oranı yüzde 60.9'dur. Kalp hastalıkları metabolik nedenlerle gelişebildiği gibi insanların sağlıksız bir yaşam tarzı benimsemesi halinde de ortaya çıkabilmektedir” dedi.  “Tütün kullanımı, alkol kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme, obezite, hipertansiyon, diyabet ve yüksek kan kolesterolü gibi kişi davranışları ile bağlantılı faktörlerü  kalp ve damar hastalıkları riskini önemli ölçüde artırmaktadır” diyen Küçükkendirci, “Aynı kişide birden fazla davranışsal ve metabolik risk faktörü bulunması halinde kalp krizi, inme gibi rahatsızlıkların yaşanma ihtimali daha da artmakta. Riski artıran faktörlerinin azaltılmasıyla kalp ve damar hastalıklarının büyük çoğunluğu engellenebilmekte. Bu nedenle sağlığımız için zararlı alışkanlıklarımızı terk etmeli, fiziksel aktivite ve doğru beslenme alışkanlığı kazanmalıyız” şeklinde konuştu.

EN BELİRGİN BELİRTİSİ GÖĞÜS AĞRISI

Kalp krizi ve belirtileri hakkında da bilgi veren Küçükkendirci, kalp krizinin en belirgin belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu dile getirdi.  Ağrının sırt, omuz, boyun ve karında da hissedilebildiğini belirtti. Ağrıdan sonra nefes darlığı, çarpıntı, sıkıntı, soğuk terleme, baş dönmesi, bulantı, kusma, sersemlik ve bayılma gibi şeylerin de görülebileceğini söyleyen Küçükkendirci, şunları kaydetti: “Belirli sağlık önlemlerine dikkat edilir ve sağlık içinde yaşamanın gerekleri alışkanlık haline getirilirse kalp hastalığından kurtulunur. Kalp krizi geçirildiği düşünülüyorsa ilk olarak kişinin kendini güvenli bir konuma alması gerekiyor. Kişi ayakta ise oturabileceği bir pozisyona geçmesi öneriliyor. Eğer yakınlarda yardım edebilecek veya yardım istenebilecek kişiler yoksa 112 Acil hattının aranması gerekiyor. Kalp atışlarında düzensizlik, hızlanma veya aşırı yavaşlama hissedilirse öksürerek kalp atışlarını düzene sokmaya ya da normalleşmesini sağlamaya çalışmalı.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum