Kalp ciddiye alınmıyor

Kalp ciddiye alınmıyor

Kalp damar hastalıklarına yakalananların oranı her geçen gün artıyor. Sigara kullanımı, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi faktörler riski artırıyor. Dr. Ali Eryavuz, bu tür hastalıkların bilinç eksikliği nedeniyle ciddiye al

Kalp hastalıkları en sık ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Dünyada yılda 17 milyon, Türkiye’de ise 200 bin kişi yaşamını kalp ve damar hastalıkları yüzünden kaybediyor. Kalp krizi, kalp yetmezliği, varis, damar tıkanıklığı, aritmi, yüksek tansiyon, kansızılkı ve kalp romatizması en çok rastlanan dolaşım sistemi hastalıkları arasında bulunuyor. Konya Özel Selçuklu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Eryavuz, Türkiye'de ölüme en çok sebebiyet veren hastalık türlerini içinde barındıran dolaşım sistemi hastalıklarına dikkat çekti. Dr. Eryavuz, özellikle beslenme düzenine dikkat etmeyen, hayatında yeterince hareket veya egzersiz bulunmayan, sigara, alkol, uyuşturucu gibi dolaşım sistemini tahrip edici bağımlılıkları olanlar ile yaşlılar ve kronik hastalık sahibi kişilerin daha fazla risk altında olduğunu belirtti.

EN BÜYÜK SAĞLIK SORUNUMUZ

Eryavuz, hücreler için gerekli olan besin ve oksijenin hücrelere taşınmasını, hücrelerde yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan karbondioksit gazı ile zararlı atık maddelerin boşaltım organlarına, yani akciğerlere ve böbreklere iletilmesini sağlayan sisteme dolaşım sistemi denildiğini belirtti. Eryavuz, "Dolaşım sistemi kalp, atardamarlar, toplardamarlar, kılcaldamarlar ve kandan oluşan komplike bir sistemdir. Bu damarların uzunluğu ortalama bir insanda yaklaşık 96 bin kilometredir. Bu uzunluk dünyanın çevresini Ekvator'dan 4 kez turlayabilir. Bu anlamda söyleyebiliriz ki insan vücudu bir damarlar yumağıdır. Bu damarların tamamının açık ve sağlıklı olması direkt olarak ömrümüzün uzunluğunu ve yaşam kalitemizi belirlemektedir. Bu damarların işlevini yerine getirmesini engelleyecek herhangi bir tıkanıklık veya sistematik arıza genellikle hayati tehlikeye sebebiyet veren hastalıklara yol açar” dedi.

HASTALIK PEK BİLİNMİYOR

Eryavuz, Türkiye'de sağlıklı yaşam konusundaki eksik toplum bilinc nedeniyle dolaşım sistemi hastalıklarının fazla bilinmediğini ve ciddiye alınmadığını söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 2013 yılında yayınladığı rapora göre yüzde 39.8’lik bir oran ile en çok ölüme sebebiyet veren hastalık türü olduğunu belirten Dr. Eryavuz, “Toplumumuzun genelinde yaşlılık hastalıkları olarak görülen dolaşım sistemi hastalıkları aslında kişilerin tüm ömürleri boyunca yaşam kalitelerini düşürmektedir. Dolaşım sistemi hastalıkları sebebiyle zarar gören vücut fonksiyonları nedeniyle kişiler erken yaşlarda vücut dirençlerini yitirmekte veya ölmektedir. Özellikle hayvansal yağların çok tüketildiği beslenme alışkanlığına sahip illerden birisi olan Konya’da dolaşım sistemi hastalıkları ülkemizin geneline göre daha da fazla görülmektedir” sözlerini kullandı.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.