Kalkınma Bakanı Yılmaz: Sanayisi Güçlü Ülkeler Ayakta Kalabiliyor

Kalkınma Bakanı Yılmaz: Sanayisi Güçlü Ülkeler Ayakta Kalabiliyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Hizmetler önemli ancak son küresel krizin bize gösterdiği gibi sanayi altyapısı güçlü ülkeler ayakta kalabiliyorlar. Böyle her esen rüzgarda tahribat görmüyor ve yollarını devam ediyorlar." dedi.Kalkınma...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Hizmetler önemli ancak son küresel krizin bize gösterdiği gibi sanayi altyapısı güçlü ülkeler ayakta kalabiliyorlar. Böyle her esen rüzgarda tahribat görmüyor ve yollarını devam ediyorlar." dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir otelde düzenlenen 'Yatırım Destek Ofisleri İstişare Toplantısı'na katıldı. Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, 500 milyar dolara sanayiyle birlikte gideceklerini söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: "Elbette hizmetler önemli ancak son küresel krizin bize gösterdiği gibi sanayi altyapısı güçlü ülkeler ayakta kalabiliyorlar. Böyle her esen rüzgarda tahribat görmüyor ve yollarını devam ediyorlar. Sanayi deyince 21. yy. sanayisinden bahsediyoruz. Bütün unsurlarıyla 21. yy. şartlarında sanayi toplumu olmak son derece önemli. İçeride sanayi için uygun şartlar oluşturmak, dışarıdan güç katmak 2023 vizyonunun vazgeçilmezi. Kocaeli 2023'ün en önemli aktörlerinden biri. Bugüne kadar yapmış oldukları başarının üzerine daha yeni başarılar katarak özellikle de derinleştirerek hedeflerimize ulaşacağız. Türkiye son 10 yılda çok önemli mesafeler aldık. Biz Kalkınma Bakanlığı olarak kalkınmayı geniş odaklı algılıyoruz. İnsan odaklı bir kalkınma. İnsanla beraber ve insan için kalkınma anlayışıyla hareket eden bir anlayış. Kalkınma anlayışı kapsayıcı bütün ülkeye yayılan herkesin enerjini kalkınmaya katan, kalkınmanın nimetlerini bütün Türkiye yayan bir anlayış. Bunun en somut örneklerinden biri Kalkınma Ajansları."

2023 vizyonunu için reformlara dikkat çeken Yılmaz, Türkiye'nin ikinci bir atılıma, sıçramaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yılmaz, "Kritik bir eşiğe gelmiş bulunuyoruz. İkinci bir atılım ve sıçramayı yapmamız gerekiyor. Bunun için reform yapmak durumdayız. Zor, ağır da gelse bu reformları başarmak durumdayız. Bu çerçeve 25 kritik reform alanları belirledik." dedi.

Yılmaz, 2015-2019 dönemi Türkiye'nin reform dönemi olduğunu, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, yaşanan krizlere değinerek, şöyle devam etti: "Dünyada, Avrupa'da durgunluk var, kuzeyde krizler, güneyde krizler, bunu rağmen büyümeye, gelişmeye devam eden bir Türkiye var. Bu yılda orta vadeli plana göre 3.3 büyüyeceğiz. Önümüzdeki süreçlerde Türkiye bunu kademeli olarak yükseltecek."

Bakan Yılmaz, tasarrufun önemini vurgu yaparak, şunları aktardı: "Toplum olarak yeteri kadar tasarruf yapamıyoruz. İç tasarruf oranlarımızı artırmamız gerekiyor. Artan tasarruf oranlarımızı daha üretken alanlara kanalize etmek durumdayız."

Yılmaz, kalkınma ajanslarının önemine değinerek, ajansların çok önemli bir boşluğu doldurduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Yerel düzeyde kalkınmaya ilişkin yerel yönetimleri bir araya getiren bir platform. Başka böyle bir platform yok." diye konuştu. Yılmaz, ajanslar kanalıyla yerel düzeyde bir hedef birliği oluşturduklarını anlattı. Bakan Yılmaz, ajansların aynı zamanda bir başka işinin tanıtım olduğunu belirterek, "Tanıtımı ikiyi ayırmamız gerekiyor. Bir genel tanıtım. Ancak ajanslardan asıl beklediğimiz bu genel tanıtım değil. Asıl beklediğimiz nokta atış tanıtım. Gerçek anlamda tanıtım nokta atış tanıtım. Hedefe dönük tanıtım. Buraya yatırımcıyı alıp cezp edip getirmeye dönük tanıtım. Bunun bir stratejiyle yapılması gerekiyor. Biz nerelere yoğunlaşmamız bunu bakarak bu tanıtımı, tabiî ki makro düzeyde yatırım destek ajansımızla koordineli gerçekleştirmemiz gerekiyor." dedi.

Yılmaz, 26 ajans ve 81 bir tane yatırım destek ofisleri bulunduğunu, bu ofisleri çok önemsediklerini, bunun daha güçlü hale gelmesini istediklerini belirtti.

Toplantı sonunda Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a plaket verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.