Adem Turan

Adem Turan

Kalbin afetleri…

Kalbin afetleri…

Kalbin eğitiminde önemli maddelerinden biride kalbin afetleridir. Kalpte oluşan ya da oluşabilecek kötü huy ve davranışları terk etmektir.

Bu afetler manevi anlamda öyle bir hastalıktır ki, ateşin odunu yediği gibi insanı manen yer ve bitirir. Gecesini ve gündüzünü perişan eder. Sağlıklı ve pozitif düşünme melekesini elinden alır. Bu hastalıkları şöylece sıralayabiliriz.

-Haset ve kıskançlık

-Acelecilik

-Ucub ve kibir

-Gıybet-dedi kodu

-Yalan söyleme

-İftira

-Cimrilik

-Kin ve öfke

-Vesvese

-Tecessüs (İnsanların gizli kusurlarını araştırma)

-Alay etmek

-Kararsızlık

-Riya (Gösteriş)

-Yalakalık (Birilerine yaranmak amacıyla aşırı derecede övgüde bulunma)

-Riya (Gösteriş için ibadet etme)

-İstihza (İnsanlarla alay etme)

-Bencillik ve menfaatçilik

gibi özellikleri sıralayabiliriz. İnsana yakışmayan bu kötü huy ve davranışları terk etmek gerekir.

Bu konuda Peygamber Efendimiz bize şu sözleri ile uyarıda bulunur;

“İnsan vücudunda bir et parçası vardır o düzelirse bütün vücut düzelir, o bozuk olduğunda bütün vücut ifsat olur. İyi bilin ki, işte o et parçası kalptir” (Buhârî, İmân, 39; Müslim,Musâkât, 107)

Kalbi, bu saydığımız manevi hastalıklardan temizlerken, dikkat edeceğimiz hususların başında ise az yemek, az uyumak ve az konuşmak gerekmektedir.

Özetle, kalp insanda sadece tıbbi bir organ değil, Allah’ın hiçbir yere sığmam yalnızca mü’min kulumun gönlüne sığarım dediği eşsiz bir organdır. Kalp vücutta bulunan yönetim merkezidir. Onunla sever, seviliriz. En güzel duyguları onunla hissederiz. Merhameti onunla yaşarız. Vicdani kararları onunla veririz.

Yaratılış itibariyle İnsanda kalbi hemen hemen kendi yumruğu büyüklüğündedir, kalbin yapısını incelediğimizde içinin boş ve kaslı bir yapıda olduğunu, ön taraftan arka kısmına doğru sıkışık bir koni gibidir. Mükemmel pompa yeryüzünün en mükemmel yapıya sahip pompası, şu anda sol göğsünüzün hemen altında çalışmaktadır. Kalp, akıl almaz tasarımı ve durmak bilmeyen atışlarıyla, 1 gün içinde vücudumuzdaki bütün kanın 1000 tam devir yapmasını sağlar. Vücudunuzdaki durmak bilmeyen pompa günde 24 saat hiç durmadan çalışır. Bu pompanın vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kendi elektrik sistemini kullanarak çalışmaya başlaması ve 1 saatlik sürede orta büyüklükteki bir arabayı, yerden yaklaşık 1 m. yüksekliğe kaldırabilecek kadar enerji üretmesi gerekmektedir.

Bu yaratılış harikası organı bize bahşettiği için Allah’a sonsuz, sınırsız hamdolsun.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR