Kafalar karışık

Kafalar karışık

Türk Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, “TEOG'un kaldırılması söylemleri, sınava hazırlanan öğrencilerin psikolojisini bozdu. Öğrenciler, motivasyon kaybı yaşıyor” dedi

TEOG sınavının kaldırılması gerektiği söylemleri ortalığı karıştırdı. Yeni eğitim öğretim dönemi başında böyle bir söylemin ortaya atılması, öğrenci ve velileri düşündürüyor. Sosyal medya üzerinde ciddi tartışmalara neden olan konu üzerinde ciddi fikir ayrılıkları yaşandı. Sınavın kaldırılması gerektiğini destekleyenler kadar, alt yapı oluşturmadan böyle bir fikrin ortaya atılmasına karşı çıkanlar da oldu. Sınava hazırlanan öğrenciler, çıkacak kararı bekliyor. Öğrenciler, aklındaki soruların cevaba kavuşturulmasını ve kaygısız bir şekilde sınava hazırlanmak istiyor. 

ÖĞRENCİNİN MOTİVASYONU KIRILDI

Başkan Tanfer Ata, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “TEOG sınavının kaldırılması lazım” söylemlerinin talihsiz olduğunu aktardı. Ata, bu cümlenin gündeme bomba gibi düştüğünü söyledi. “Bu açıklama çok erken ve yersiz” diyen Ata, “Çok büyük bir talihsizlik oldu. Milyonlarca insanı ilgilendiren hassas bir konu. Dönem başında böyle bir fikrin ortaya atılmasının kime ne faydası var? 4 yıl emek verip sınava hazırlanan öğrencilerin motivasyonu ciddi anlamda bozulmuş durumda. Sınav için yapmış oldukları tüm hazırlığın boşa gideceğini düşünüyorlar” açıklamalarında bulundu.

ŞÜPHE VE TEREDDÜTLER VAR

Türk Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, puan ile öğrenci alan okulların kontenjanının da az olduğunu hatırlattı. Ata, “Konya ölçeğinde merkez ilçede 3 tane Fen Lisesi, gözde birkaç tane de Anadolu Lisesi var” dedi. TEOG'un kaldırılması durumunda öğrencilerin ne yapacağının tam belli olmadığını ifade eden Ata, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şüphe ve tereddütlerle dolu bir durumun içindeyiz. KPSS sorularının çalındığı bir ülkede yaşıyoruz. TEOG kaldırıldı, her okul kendi sınavını yaptı. Peki sınav güvenliği nasıl sağlanacak? Öğrenciler, istediği okulun sınavını kazanamazsa ne yapacak? Başka ne gibi alternatifler sağlanacak? Soruları arka arkaya sıralamak kolay. Çünkü cevap bekleyen onlarca sorumuz var. Ama bize cevap veren yok. TEOG ile ilgili bir çalışma yapılır, fikirler ortaya atılır. Bizler de üzerinde çalışır, ortak bir sonuca varırız. İstişare odaklı durum söz konusu değil.”

BİR GECEDE TABELALARI DEĞİŞTİRDİLER

TEOG'U kaldırmanın basit bir iş olmadığını vurgulayan Ata, çok yönlü planlamanın gerekliliğinin altını çizdi. Kamuoyunun aydınlatılmasının önemine değinen Başkan Ata, Türkiye'deki okulların isimlerinin bir gecede değiştirildiğini de kaydetti. Ata, “Tabelalar değiştirildi. Ne oldu Allah aşkına yani biz çağ mı atladık? Eğitimde uçacağız izlenimi verildi. Gerçekler apaçık ortada. Eğitim üzerinde oyunlar oynanıyor. İşin ehli olmayanlar, o elini çeksin” diye konuştu.

EĞİTİM SİYASETE KURBAN EDİLİYOR

TEOG'dan önce sınav isimlerinin birkaç kez daha yetkililer tarafından değiştirildiğine dikkat çeken Ata, “Eğitimi, siyasete kurban etmeyin” dedi. Eğitimin kalitesinin artırılmasını talep eden Başkan Ata, şunları kaydetti: “Böyle bir açıklama neden durup dururken yapıldı? Türkiye, her yönden büyük bir çıkmazın içinde. Gündem de hayli sıkışık. Gündemin bir an önce değiştirilmesi lazımdı. Eğitim sistemi de en çok konuşulan ve en çok tartışmaların yaşandığı alan. Gündem değiştirmek için böyle bir yola başvurdular.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.