Kadroya alınacak taşeron işçilere sınav şartı

Kadroya alınacak taşeron işçilere sınav şartı

Binlerce taşeronun beklediği kadroda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün taşeron işçilerle ilgili son dakika açıklama yaptı ve 850 bin işçinin kadroya geçeceğini duyurdu.

Binlerce taşeronun beklediği kadroda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün taşeron işçilerle ilgili son dakika açıklama yaptı ve 850 bin işçinin kadroya geçeceğini duyurdu. Peki taşeron işçinin kadroya geçişi nasıl olacak, belediye taşeronlarına da kadro var mı yaş sınırı nedir, hangi tarihten itibaren işe girenler kadrolu olacak? Erdoğan'ın açıklamasına göre taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadroya geçirilecekler. Cumhurbaşkanı 'Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler' dedi. Mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 8 ay 29 güne kadar çıkartılacak. Kamuda 4C statüsünde çalışan taşeronlar 4B kadrosuna alınacak. Yeni düzenleme ile komisyon taşeronları ortadan kalkıyor. Peki kimler kadroya alınacak 12 şart ne? İşte taşerondaki o şartlar; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından taşeron işçilerin kamuda istihdamına ilişkin açıklama geldi. ÇSGB, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, taşeron işçilerin kamuda sürekli işçi olarak istihdam edileceği belirtildi. 

 

1- TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR? : 720 bin kişiyi kapsıyor. Bunların 450 bini kamuda, 400 bini belediyelerde çalışıyor

2- TAŞERON İŞÇİLER NASIL İSTİHDAM EDİLECEK, MEMUR OLACAKLAR MI? : 

Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecekler. Yani memur olamayacaklar ama kadrolu sayılacaklar. 

TAŞERON KADRO SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK YAPILACAK? : 

Taşeron kadro sözleşemeleri 3'er yıllık olacak.

TAŞERON KADRO İÇİN SINAV YAPILACAK MI? :

Taşeron işçilerin kadro durumu belediyeler ve kamu kanadında farklı olacak. Kamuya geçişte sınav yapılacak.

5- TAŞERON KADRO ŞARTLARI NELER? : 

Taşeron işçiler kadroya alınmak için devlet memurluğuna atanmada gereken şartları taşıyacak.

6- TAŞERON KADRO YAŞ SINIRI VAR MI? :

Yaş sınır emeklilikle ilintili. Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi bu kadrodan yararlanamayacak.

7- TAŞERON KADRO İŞE GİRME TARİHİ ŞARTI 1 KASIM 2015 :

Kadroda şartlardan biri de tarihle ilgili. Taşeron işçilerin kadroya girebilmesi için 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım 2015'ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.

8- TAŞERON MAAŞLARI DEĞİŞECEK Mİ?

Mevcut ücreti üzerinden maaş almaya devam edecek.

9- TAŞERON İŞÇİNİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI? : 

Taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadrolu olduktan sonra aynı işi yapmaya devam edecek.

10- TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR? :

Kamuda ve belediyelerde tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanacak

11- MALİ HAKLARI NASIL BELİRLENECEK? :

Taşeron işçilerin kadroya alındıktan sonra hakları toplu sözleşmeyle belirlenecek.

12- TAŞERON PRİM HESABI NASIL YAPILACAK? : 

Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecekler.

Güvenlik soruşturması

Sarıeroğlu, kadroya alınacak personele yapılacak güvenlik soruşturması için de, “Yaşadığımız 15 Temmuz sonrasında KHK’yla yapılan düzenlemelerde bu zorunluluk getirildi, kamuda çalışmak için süreç içerisine giren herkes güvenlik soruşturmasından geçiyor, o rutin bir prosedür” dedi. Taşeronların mevcut maaşıyla kadroya geçeceğini anlatan Sarıeroğlu, kadroya geçme olanağını kullananların ayrıca 52 günlük bir ilave tediye ücreti olacağını da bildirdi.

Sınavda 6 alan sözlüye girecek

Mevzuata göre ihtiyaca karşılık olarak İŞKUR tarafından kamu işçisi olması için tespit edilen işçiler, işyerlerince tespit edilen sınav kurulunca sınava tabi tutuluyor. Yazılı sınav soruları, işçinin öğrenim ve mesleki durumu ile çalıştırılacağı işler gözönünde bulundurularak; Atatürk ilke ve inkılapları, yurttaşlık bilgileri, Türkiye tarih ve coğrafyası, günlük hayatta önemli olan fen bilimleri, matematiksel kavram ve ifadeler, Türkçe gücü bigilerini ölçecek şekilde seçiliyor. Bu sınavda 10 üzerinden 6 alanlar sözlü sınava giriyor. Sözlü sınav ise mesleki bilgi ve göreve ilişkin bilgi ve becerileri içeren konulardan yapılıyor. Bu sınavdan da en az 6 puan alınması gerekiyor.

3 ay içinde tamamlanır

Sarıeroğlu, 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Planımız çalışmanın Genel Kurul’da kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak” dedi. Twitter hesabı üzerinden de düzenlemeyi açıklayan Sarıeroğlu, “Merkezi bütçeyle düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz.

4C’den 4B’ye geçiş

Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz” diye konuştu. Sarıeroğlu, 4C statüsünde çalışan 25 bin kişinin de 4B statüsüne geçiş talebinin bulunduğunu, buna dönük çalışmaların olumlu sonuçlandığını anlattı. Böylece geçici işçiler, sözleşmeli çalışan olarak devam edecekler.

Mevsimlik işler 9 aya çıkıyor 

Mevsimlik geçici işçilerin taleplerinin de bu çalışmada dikkate alındığının altını çizen Sarıeroğlu, “5 ay 29 gün çalışan bu kardeşlerimizin de çalışma sürelerini en fazla limit olan 4 aya kadar uzatma imkanı getirdik. Toplam 900 bin işçi kardeşimizi ilgilendiren önemli bir çalışma bu” diye konuştu.

Sendikalar memnun kaldı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Müjdeyi çok kıymetli görüyorum. Bu, kamuoyunda memnuniyetle karşılanacaktır” dedi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, düzenlemeyle kamuoyunu yakından ilgilendiren çok önemli bir konuya ciddi çözüm getirildiğini görüyoruz” diye konuştu.

Meseleyi kökten çözdük

Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşerondaki yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: “Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler.  Böylece kamuoyunda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor.” 

Emekliliğe kadar çalışma imkanı

Taşeronda çalışırken emekli olup çalışma imkânının da söz konusu olduğunu hatırlatan Bakan Sarıeroğlu, “Kamuda bu konuda bazı kurallarımız var tabii ki. Burada tabii ki geçiş yapıyoruz, siz geçişin kapsamında değilsiniz diyemezdik. Bu bağlamda emeklilik yaşı gelmiş olsa da, emekliliğe prim ödeme gün sayısı sebebiyle ulaşamamış olanların da geçişini gerçekleştireceğiz ve emekli oluncaya kadar çalışma imkânları kamuda olacak” dedi. 

Mali ve sosyal hakları ne olacak?

Yeni düzenlemeyle çalışanların mali ve sosyal haklarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağına yönelik soruya Bakan Sarıeroğlu şu yanıtı verdi: “Şimdi çalışma hayatımızın şu anda hâlihazırda işleyen bir yapısı var zaten, taşerondaki kardeşlerimizi biz geçmişte yaptığımız yasal düzenlemeyle sendikal örgütlülük konusunda bir özgürlüğe kavuşturmuştuk, toplu sözleşmeler gerçekleştiriyordu. Şimdi bu süreçler, şimdi oturacağız sendikalarımızla da konuşacağız; hâlihazırda yürüyen sözleşmelerimiz var, henüz yeni bağıtlanmış sözleşmelerimiz var. Bütün işçi kardeşlerimiz bu sözleşmeleriyle mevcut şekilleriyle geçiş sağlayacaklar, bununla ilgili de önümüzdeki günlerde gerekli önce bir yasal düzenlememizi yapacağız ve gerekli düzenlemelerden sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mevcut şartlarıyla geçecekler.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON DAKİKA TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında taşeron işçilerin bulundukları yerlerde istihdam edileceklerini duyurdu. '900 bin çalışanımızı ilgilendiren, kamuoyunda taşeron olarak bilinen düzenleme konusundaki düzenlemeye değinmek istiyorum' diyen Erdoğan şunları söyledi:  'Kamudaki 450 bin ile belediyelerdeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekürlerine istihdam edilecekler. 23 bin kişi olan mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. 4B statüsünde çalıştırılan kardeşlerimiz de 4B statüsüne kaydırılıyor. Bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz.'

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum