Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Kadir Gecesi Aydınlığı

Kadir Gecesi Aydınlığı

Bugün mübârek Ramazanın son cumâsı. Haftaya Cenâb-ı Hak izin verirse Bayramı idrak edeceğiz. Sayılı günler çabuk bitermiş. Karlı ve ihsanlı Ramazan ayında sona yaklaşmış olmak insanın içini hüzne boğuyor. Bu kutsî ay içinde derli toplu hayâtı daha dikkatle yaşarken yine eski günü birlik hayâta dönüverirsek endişesi şimdiden içimizi kaplamış durumda.. Ayrıca Cuma Bayramını ve haftaya inşaALLAH erişeceğimiz Ramazan Bayramını İslam âleminin içinde bulunduğu acılı ve zülumkâr ortamda nasıl kutlayacağımız da Allâhu âlem? Irak, Suriye en son Mısır’da icra edilen katliamlar, Tunus’da aynı oyunların oynanması içimizi kanatıyor. Müslümanların düştüğü bu acı hâdiselere yürekten üzülüyor ve kâinâtın tek Rabb’ine dua dua yalvarıyoruz Müslümanların esenliği, huzûru ve barışı için. Sizin de ayni duygular içinde olduğunuzu biliyoruz. Şurası bir gerçek ki Müslümanların çok duâya ve ferâsete ihtiyâcı var. Ramazan gününde Mısır’da hunharca vefat eden kardeşlerimize Cenâb-ı Hak’tan rahmet diliyoruz. Yüce Rab onları inşaALLAH şehitlik mertebesine eriştirsin.

  İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini barındıran Ramazanın son günlerini yaşarken yarın idrak edilecek olan ‘Kadir Gecesi’ adına tefsirlerden araştırdığımız bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz efendim.

 “Biz onu (Kur'ân-ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana haber veren oldu mu? Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, her iş için Rablerinin izniyle melekler ve Ruh yere iner durur. O gece, selâmettir, esenliktir. Fecrin doğuşuna kadar.” (1)

 Bu gecede, Rabb’imizin kulları için halk ettiği tüm nimetlerin içinde bildirildiği hatta bizzat kendisinin başlı başına ayrı bir nimet olan ilâhi kitap Kur’ân-ı Kerim, esrarlı ve sırlar âlemi ‘âlemi ervah’tan dünya semâlarına indirilmiştir. İnsanları dünya ve âhiret nimetlerine ulaştıracak hakikatler işte bu kitapta toplanmıştır. Ve O’na tâbî olanlar yeryüzünün en hayırlı insanlarıdır.

Eğer böyle bir nimet bizlere sunulmasaydı bizler vâr olan tüm cehâletimizle kim bilir ne yanlış işler yapar ve ne çirkin yollarda ömür tüketirdik. Bir ‘Ol’ demesiyle her şeyin vâr olduğu yüce Rabb’in bizden istediği hayâtı bizler nasıl bilebilirdik? Dünya yaşamının gerçek gâyesini, ebedî mutluluğun nasıl sağlanacağını, ölüm hakikatini nereden idrak edecektik? Allah Teâlâ Hazretlerinin rahmetine erişmeyi, gazâbından korunmayı, cehennemden kurtuluş yollarını, cennete ulaşmaya nelerin vesile olacağını nasıl anlayacaktık? Mübârek Kadir Gecesinde indirilen Kur’ân-ı Kerim bizlere bir ‘hayat programı’ sunuyor. İnsan Kur’an ile hayâtına çeki düzen vermeli, yanlışlar düzeltilmeli, hatâlar giderilmeli, eksikler tamamlanmalı. O’nu okumak iyidir ama yetmez. İçindekiler anlaşılıp hayâta konmalıdır.

O halde böylesi muhteşem bir hayat kitâbını bizler lütfedip gönderen sonsuz nimeti ikram eden yüce Yaradanımıza sonsuz hamd ve en güzel senâlar olsun.

Ramazan ayı içerisindeki Kadir Gecesi, yüce kitap Kur’ân’ın indirildiği gece olduğundan dolayı Kadir gecesi şeref kazanmıştır. Hiç şüphesiz Kur’an ile insan hayâtı da şereflenir, bereketlenir. Hayâtın anlamı Kur’an ile idrak edilir. Kur’ânı Kerim’in kıymetini bilmeyenlerin ömürlerinde Kadir Gecesinin ne anlamı olur? Kişi neye tâbî olduğuna, kime uyduğuna bir bakmalı? Şeytanın yol göstermeleriyle mi hayâtını tanzim ediyor yoksa Kur’an ile mi? Allaha Teâlâ’dan gelen vahiyle hayâtını düzene koyamayanlar kula kul olmaktan kurtulamazlar. Bu durum bir çeşit köleliktir aynen bugünkü insanların hâli perişanlıkları gibi. Oysaki gerçek özgürlük Hakk’a tâbî olanlarındır. Kur’ân’a tâbî olan hayâtının bereketini görür. Her geceyi Kadir Gecesine çevirmek Kur’ân’ın getirdiklerine uymakla olur.

Kadir sûresinde belirtilen melekler o gece Cenâbı Hakk’ın izniyle yeryüzüne teşrif ederler. O nûrânî varlıklar o mübârek gece Hakk’ı zikredenlerin zikrine iştirak etmek için, ibâdetü taatte bulunanları tespit etmek için, af dileyip yana yakıla yalvaranları seçmek için yedi kat semâdan iner de inerler. O gece böylesi kutsî ve nurlar çağlayanlarının dünyaya aktığı bir gecedir. Her hayırlı işi kaydetmek adına melekler rahmet ve bereket için yeryüzü semâlarına inerler. Onlar insanların huzur ve selâmeti için meleği âlâdan gelirler. Melekler bu halleriyle insanların hizmetindedirler. İşte bütün bu hikmetli işler bu hikmeti bol gecede gerçekleşir.

Yarın erişeceğimiz bu hikmeti bol geceden hikmetince istifâdeler nasip etmesi için dua dua bizlerde niyazlarda bulunuyoruz efendim. Hayırlı Cumalar ve hayırlı Kadir’ler…

---------------------

1) Kadir, 1-5

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR