Kader birliğimiz var

Kader birliğimiz var

Afganistan Özbek Türkleri Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 28 Aralık Pazar günü Zindankale Kültür Merkezi Süleyman Şah Salonunda yapılacak programla açılacak

Afganistan Özbek Türkleri Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Muhammed Musa Karaca, Dernek Genel Sekreteri İzzetullah Zeki Dihkanoğlu ve çok sayıda dernek üyesi Merhaba Gazetesi'ne ziyarette bulundu. Ziyarette , açılışı yapılacak olan dernek faaliyetleri ile ilgili bilgiler veren Derneğin Genel Sekreteri İzzetullah Zeki Dihkanoğlu, “Konya'da 130'dan fazla Afganistanlı aile bulunuyor. 100'den fazla öğrenci Konya'da ki Üniversitelerde eğitim görmektedir. Konya'da bin kişiye yakın Afkan ve Özbek vatandaşı yaşamaktadır. Birlik ve beraberliğimizi koruma adına böyle bir dernek açılışının gerekli olduğunu biliyorduk. Bu geç kalınmış bir proje olsa da büyük işler başaracağımızın inancı içerisindeyiz. Konya'da kültürel birliğimizi yaşatmak için derneğimizi kuruyoruz. Hepimiz çok mutluyuz. Konya'da ki bütün ailelerimizi tek tek gezdik. Bu projemizden onlara bahsederken, onların yüzünde hissettiğimiz mutluluk bizim bu işe olan inacımızı daha çok artırdı. Açılışımızda ve bizim için çok anlamlı olan o günde Merhaba Gazetesi ekibini aramızda görmekten gurur duyarız” dedi.

AYNI MEDENİYETİN ÇOCUKLARIYIZ

Türk halkı ile çok köklü bir ortak geçmişe sahip olduklarını dile getiren Dihkanoğlu konuşmalarına şöyle devam etti: “Bizim kökenimiz Türk kardeşlerimizle aynı. Hepimiz zamanın birarada yaşıyorduk. Bizim ayrımız gayrımız yok. Biz hepimiz kardeşiz. Konya'ya geldiğimizde kendi memleketimizdeymiş gibi hissettik kendimizi. Tabi ki her insanın memleketinin insan hayatında ayrı bir yeri vardır. Ama Konya'da çok yabancılık çekmedik. Yaşam tarzına rahatlıkla uyum sağlayabildik. Konya'lı kardeşlerimiz de bize yabancı gözüyle bakmadı. Sonuçta bizim memleketimiz neresi olursa olsun bizler aynı Peygamberin ümmetiyiz. Aynı coğrafyanın çocuğuyuz. Birbirimize uzak olmayalım. Bizi Türk kardeşlerimizden uzak tutacak bir neden geçmişte olmadığı gibi şu anda da yoktur. İnsanlar, birbirini ancak ortak bir anlam etrafında birleşince anlayabilir. Derneğimizi kurma amacımız bu prensip üzerine kurulmuştur. Amacımız sadece Afgan veya Özbek vatandaşlarımıza değil, Türk kardeşlerimizle de birarada olmak. Onlarla aynı çatı altında birleşmek ve Allah'ın kelamını yapmak. Anadolu yaşamıyla bizim hayatımızın o kadar ortak noktası var ki. Köy hayatına bakacak olursak giyimi olsun, yemek tarzı olsun, yaşayış tarzı olsun hep bir benzerlik söz konusu.”

AFGANİSTAN'IN KADERİ TÜRKİYE'NİN KADERİDİR

Afganistan hakkında bilinen çoğu şeyin yanlış olduğuna da değinen Dihkanoğlu konuşmalarını şu ifadelerle bitirdi: “Afganistan patlama ülkesi değildir. Tam tersi Afganistan medeniyet şehridir. Tarihsel ve kültürel birçok güzelliği ve bulunmaz nimeti bir arada bulunduran bir ülke. Birçok önemli tarihçi eserlerinde sık sık Afganistan'dan bahsetmiştir. Bulunduğu konum itibariyle, etnik grup ve kültürler mozaiğidir. 1979 yılına kadar çok gelişmiş bir ülke olan Afganistan bazı kesimleri rahatsız etmiştir. Bundan rahatsız olan bazı güçler bizi yıkmaya ve içten parçalamaya yönelmiştir. Biz, sonradan bu üzücü durumlara maruz kaldık. Türk Afgan ilişkileri dediğim gibi geçmişlere dayanır. Milli Mücadele sırasında birçok Afgan kadın kolundaki bilezikleri satarak Türk kardeşlerinin yanında olmuştur. Bu görev bugün atalarımızdan bize kaldırmıştır. Elimizden geldiğince kendi kültürel birliğimizi sağladığımız kadar Türk kültüründen de yararlanacağız.” Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken ise derneğin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.