A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

K u d ü s G e z i s i

K u d ü s G e z i s i

Gezi Tarihi: 04 - 08 Şubat 2011

 Meymune validemiz Efendimiz (S.A.S) sorarlar; Ya Resullullah yer yüzünde ilk yapılan beyt-mescid hangisidir.
 Efendimiz (S.A.S) Kabedir buyurur.
 Meymune validemiz sonra hangisidir Ya Resullullah? Efendimiz (S.A.S) Mescidi Aksadır.
 Ne zaman yapılmıştır? Efendimiz (S.A.S) 40 yıl sonra yapılmıştır. İlk yapılan mescidi haram ondan 40 yıl sonra yapılan mescidi Aksadır.
Efendimiz (S.A.S) şöyle buyurur; üç yer için seyahat edilir 1-Mescidi Haram 2-Ravzayı Mutahhara 3-Mescidi Aksa’dır.
Yine Efendimiz (S.A.S) şöyle buyurur; Gücü yeten Mescidi Aksa’yı ziyaret etsin, gücü yetmeyen, gidemeyen de oraya zeytin yağı göndersin.
Zira Mescidi Aksa’da kılınan bir namaz; Mescidi Haram ve Ravzayı Mutahharadan sonra kılınan bir namaz beşyüz rekat namazdan fazla sevaplıdır.
 Kudüs şehri M.Ö.16.Yüzyılda Mısır Firavunları tarafından ele geçirilmiş, Büyük İskender Filistin’i aldığı zaman Kudüs’ü de almıştı. B. İskender’in ölümünden Batılamas adında bir komutan Filistin’i ve Kudüs’ü eline geçirmeyi sağladı sonra Doğu Roma İmparatorluğu Filistin’e hakim oldu. Kıyamet Kilisesi’ni, havra ve camileri yakıp yıktılar. M.S. 636 Yılında halife Hz. Ömer (r.a) Kudüs’ün anahtarlarını teslim aldı. Halid Bin Velidi komutanlıktan azletti yerine Ubeyde Bin Cerrah tayin edildi. Hz. Ömer (r.a) Kudüs’e tek deve üzerinde geldiler girerken deveye köleyi bindirdi.
 Hz. Ömer’e (r.a) şehrin anahtarını Patrik teslim ederken Kıyamet Kilisesi’nde namaz kılmasını teklif etti. Hayır ben burada namaz kılmam, kılarsam burayı Camiye çevirirler o zaman kul hakkı olur buyurdu. 20 metre yüksek bir yerde namazını kıldı. Selahaddini Eyyubi’nin oğlu Ali oraya bir mescid yaptırdı el alan o Mescid duruyor.
 M.S.750-878 yılları arasında Mescid’i Aksa’ya hakim oldular sonra KARMATİLER şehre hakim oldu yakıp yıktılar, taş üstünde taş baş üstünde baş bırakmadılar. 90 yıl sonra 1071 yılında Selçuklular şehre hakim oldular. Sonra Haçlılar Kudüs’ü işgal etti günlerce oluk gibi kanlar aktı inanan insanları öldürdüler. 88 yıl sonra 1187 yılında büyük komutan Selahaddini Eyyubi Hittin Savaşı’ndan sonra Haçlıları mağlup edip Kudüs’ü aldı. Kimseye zulumetmedi, can emniyetlerini mal, nesil ve ırz emniyetlerini garanti altına aldı. Sonra Kudüs tekrar el değiştirir, 1243-1244 yılları arasında Moğolların eline geçer.1259 Aynacakıt Savaşı’nda Zahir BİBAY tekrar Kudüs’ü eski haline getirir.
OSMANLI DÖNEMİ
28 Aralık 1516 uzun süren çöl yolculuğundan sonra Kudüs’ü ele geçirirler, Osmanlı Devleti burada 401 yıl kaldı ama kan dökmedi, döktürmedi büyük yatırımlar yaptılar. Yavuz Sultan Selim Kudüs’ün ismini Kudsi Şerif olarak değiştirdi.
Kanuni Sultan Süleyman 1536 yılında Mescidi Aksa’nın etrafını bir surla çevirtti.
KANUNİ DÖNEMİ: Mescidi Aksa 145 Dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş, kala duvarlarının uzunluğu 4400 metre yükseklik ise 12 metredir. Toplam duvarlar 52.800 m2’dir. 14 kapısı, 4 minaresi,15 adet kubbesi, 8 adet kemerleri vardır.
8 adet Mescid mevcud bunlar; 1-Kıble Mescidi 2-Eski Mescid 3-Mervan Mescidi 4-Burak Mescidi 5-Kubbetüssahra Mescidi 6-Mescid’i Aksa 7-Mağripliler Mescidi 8-Nisa Mescidi.
15 adet Medresesi mevcut olup bunlar; 1-Riyat İslam Medresesi 2-Aksa 3-Gadiriyye 4-El Basitiyye 5-Emeviyye 6-Farisiyye 7-Melekiyye 8-Asardiye 9-Mecidiyye 10-Osmanlı 11-Eşrefiyye 12-Tenkeziye Medresesidir.
Kudüs; İslam tarihinde 5 dönem yaşadı, bunlar: 1-Sahabe ve Emeviler dönemi 2-Abbasiler ve Fatimiler 3-Eyyubi dönemi 4-Memlüklüler dönemi 5-Osmanlı dönemidir. Kanuni döneminde 4400 metre uzunluğunda 12 metre yüksekliğindeki surlar 5 yılda tamamlanmış, 1537 yılında bitirilmiştir.
 KAPILAR: Esbat Kapısı, Sahire Kapısı, Amud Kapısı; bu kapı Mescidi Aksa’nın en büyük kapısı olup tamamı Kanuni tarafından yapılmıştır. Cedid Kapısı, El Halil Kapısı, Hz.Davut (A.S) Kapısıdır.
Osmanlı surlar içinde 15 adet cami yaptırmıştır.
Osmanlı ve Memlüklüler döneminde yapılmış 15 çarşısı vardır. Bunların bazıları; Pamukcular, Kasablar, Bakırcılar, Aktarlar, Amud Kapısı Çarşısı’dır.
OSMANLILARIN YAPTIRDIĞI HAMAMLAR: Sultan Hamamı ve Haski Hamamı’dır.
Çeşmeleri: Kasım Paşa, Silsile Kapı Çeşmesi, Elvad Yolu, El Alem, Mescidi Aksa içinde Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi’dir.
KUDÜS: 2 Kasım 1917 yılında İngilizler faaliyete geçtiler, Birleşmiş Milletler (Cemiyeti Akvam) 1920 yılında Filistin’i İngilizlere verdi, Filistinliler topraklarınız para karşılığında sattılar arkasında Yahudiler vardı nihayet 1947 yılında Filistin’in bazı bölgeleri Siyonistlere verildi 14 Mayıs 1948 yılında ise Birleşmiş Milletler planınca David Ben Gurion tarafından resmen İsrail devleti kurulmuş oldu.Müslümanların kalbine hançer saplandı.
Zeytin Dağı’nda; Rabiya tül Adeviye Türbesi, Selmanı Farisi, Hz.İsa (A.S) nın göğe çekildiği yer ve Hz. Meryem’in doğduğu yer-kilise vardır.
Sevr içinde; Hz. Davut (A.S) Türbesi ve mescidi, Hz. Ömer Mescidi, Kıyamet Kilisesi vardır.
Halil Kenti’nde; Hz. İbrahim (A.S) İsak (A.S) Sare Annemiz, Hz. İsak’ın eşi Rıfka, Yakup (A.S) Yusuf (A.S) Türbeleri bulunmaktadır.
Beytül Lahim’de; Hz. İsa (A.S) nın doğduğu yer, Yunus (A.S) ın Mezarı, Hz. Musa (A.S) Hz. Lut ve Gölü, Sodom ve Gomora şehirleri bulunmaktadır.
Eriha Bölgesi 400 metre denizden aşağıdadır.
Not: Kudüs gezi hatıra yazı serisi devam edecektir.
Dua ve Selamlar. 10.02.2011

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR