İzzet Koyunoğlu anıldı

İzzet Koyunoğlu anıldı

İzzet Koyunoğlu'nu anlatan Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, “İzzet Koyunoğlu, şehrin kültür tarihine ve varlıklarına sahip çıkan değerli bir Konya evladıdır” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Araştırma Merkezi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri'nde bu hafta Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu ölümünün 42. yılında anıldı. Türkiye Cumhuriyetinin ilk özel müzesi olan Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesinin kurucusu Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu, kendi evinin bahçesinde yapılan bir panelle anıldı. Eğitimci ve Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, Koyunoğlu Müze ve Kütüphane Müdürü Hasan Yaşar, Gazeteci İhsan Kayseri ile Konya Belediyesi Eski Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Alp’in katıldığı programda Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi'nin dünyadaki örnekleri arasında müstesna bir yerinin olduğu ve yabancılar tarafından sık sık ziyaret edildiği vurgulandı. Mehmet Ali Uz, müze ve kütüphaneye yabancıların gösterdiği ilgi ve âlâkanın Konyalılar tarafından gösterilmediğinin altını çizerek “İzzet Koyunoğlu, Konya kültür tarihine, kültür varlıklarına sahip çıkan değerli bir Konya evladıdır. İzzet Koyunoğlu aynı zamanda Taş Medrese'de dedemin de talebesidir. Yazma ve basma eserler açısından çok zengin bir koleksiyona sahiptir” diye konuştu. İzzet Koyunoğlu’nun sülalesinin Selçuklu sadrazamlarından Sahibata Fahreddin Ali Efendiye dayandığını ifade eden Gazeteci İhsan Kayseri, Koyunoğlu’nun 13 yaşından itibaren bu zengin kütüphaneyi oluşturmaya başladığını ve Amerikalıların milyar dolarlar vererek satın almak istedikleri bu eserleri Konya Belediyesi’ne bağışladığını söyledi.

50 BİN YAZMA ve BASMA ESER

50 binden fazla birbirinden değerli eserin bulunduğunun altını çizen Koyunoğlu Müze ve Kütüphane Müdürü Hasan Yaşar ise, bugün itibariyle dünyanın her tarafından internet aracılığı ile bu eserlere rahatlıkla ulaşılabildiğini söyledi. Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi'nin ilk müdürü Gürbüz Alp’in eşi Ayhan Alp de “Müzeler canlı bir vesikadır, canlı bir tarihtir” ifadelerini kullandı. Anma programına Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve Turizm Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, Konya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü,  Aliya İzzet Begoviç Camii Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Günay, Araştırmacı-Yazar Serdar Ceylan, Yaşar Çalışkan, Tarihçi Ahmet Çelik, Muhammet Acıyan, Basın Mensupları ve kültürseverler katıldı. Programın sonunda Cemil Paslı ve Hasan Yaşar tarafından günün anısına Konya Büyükşehir Kültür yayınları takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.