İzmir’in Göbeğinde Öğrencilere 7 Km'lik Okul İşkencesi

İzmir’in Göbeğinde Öğrencilere 7 Km'lik Okul İşkencesi

İzmir’de eğitim öğretim yılı sıkıntılarla başladı. Geçen yıl depreme dayanıksız olduğu için yıkılan, bu nedenle 7 kilometre uzaktaki başka bir okula çocuklarını yürüyerek göndermek zorunda kalan veliler, aradan geçen 8 ayda yıkılan...

İzmir’de eğitim öğretim yılı sıkıntılarla başladı. Geçen yıl depreme dayanıksız olduğu için yıkılan, bu nedenle 7 kilometre uzaktaki başka bir okula çocuklarını yürüyerek göndermek zorunda kalan veliler, aradan geçen 8 ayda yıkılan okulun yerine tek bir çivi çakılmamasını protesto etti. Okul inşaatının bir an önce başlamasını, okul bitene kadar da ücretsiz servis ayarlanmasını isteyen veliler, “Bölge sıkıntılı bir bölge, her türlü tehlike var. Okulumuzun bir an önce inşaatına başlansın. Okul bitene kadar ücretsiz servis ayarlansın, yoksa çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz.” dedi.

İzmir’in merkez ilçelerinden Bayraklı Onur Mahallesi’nde bulunan Evrenpaşa Ortaokulu, geçen yıl yarıyıl tatilinde depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Yaklaşık bin mevcutlu okulun öğrencileri, 7 kilometre uzaklıktaki başka bir okula geçici olarak yerleştirildi. Velilere depreme dayanıklı olarak yapılacak okulun bu yılki eğitim öğretim dönemine yetiştirileceği, servis konusunda yardımcı olunacağı sözü verildi. Ancak verilen sözler kısa sürede unutuldu. Okulun bulunduğu araziye kamulaştırma sorunu nedeniyle aradan geçen 8 ayda tek bir çivi dahi çakılmadı. Çocuklarını evlerinin uzağındaki okullara göndermek istemeyen, bu nedenle 2 Şubat 2014 günü eylem yapan ailelere verilen servis sözü de tutulmayınca veliler isyan etti. Bugün yıkılan okulun bulunduğu alanda toplanan yaklaşık 100 kadar veli ve öğrenci, okulun bir an önce inşaatına başlanmasını ve ücretsiz servis ayarlanmasını istedi.

OKULUMA GİDİP HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUM

Evrenpaşa Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Serhat Yıldan, okula giderken büyük zorluklar çektiklerini, bir an önce okullarının yapılması gerektiğini söyledi. Arkadaşlarının neredeyse tamamının kendisi gibi okula yürüyerek gidip gelmek zorunda olduğunu belirten Yıldan, “Benim evim karşı tepede, gitmek zorunda olduğum okul başka bir tepede bulunuyor. Her öğrencinin bir amacı, bir hayali vardır, bende hayalimi gerçekleştirmek istiyoruz. Şu an bu kısıtlı, okulumuz çok uzak biz okulumuzu istiyoruz. Bu ülkede yaşıyoruz, işte halimiz lütfen yardım edin.” dedi. 7. sınıf öğrencisi İsmail Aydilek de, Onur Mahallesi son durağında oturduğunu, oradan okulun bulunduğu tepeye kadar yürüdüğünü belirterek, servis istediklerini belirtti. Aydilek, yolun uzak olması nedeniyle gelip giderken korktuğunu, bu nedenle okula gitmek istemediğini ifade etti.

SADECE SEÇİM DÖNEMİNDE SERVİS PARASI VERDİLER

Evrenpaşa Ortaokulu Okul Aile Birliği üyesi olan Cesim Adıgüzel, bölgede oturan insanların maddi durumunun kötü olduğunu, çocuklarını servise verecek paralarının olmadığını ifade eden Adıgüzel, “Yıkılan okulun taşınan okula mesafesini ölçtük, arasında 7 km var. Biz bu sıkıntıyı valimize, kaymakamımıza, büyükşehir ve ilçe belediyemize bildirdik. Sadece ilk seçim dönemlerinde bir ay servis parası verdiler, ne yazık ki seçim bitti bir daha para vermediler. Kaymakama gittiğimizde, ‘bu bölgede en çok okumaya ihtiyacı olan biziz. Onun için çocuklarımızı okutmak istiyoruz, bunun için de imkan sağlayın’ dedik. Ancak yıkılan okulun yerine yenisinin yapılabilmesi için bir seneden beri 8 metrekarelik kamulaştırma bekleniyor.” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZIN UYUŞTURUCUYLA TANIŞMAMASI İÇİN BU KONUYA EL ATIN

Amaçların bağcıyı dövmek değil üzüm yemek, çocuklarını okutmak olduğunun altını çizen Adıgüzel, “Çocuklarımızın uyuşturucuyla hırsızlıkla tanışmaması için tüm kamuoyuna sesleniyoruz. Sayın vali, kaymakam, belediye başkanları bu çocuklara et atması lazım. Aksi halde biz çocuklarımızı okutmayacağız.” sözleriyle yetkililere seslendi. Okul yıkılırken en kısa zamanda yerine yenisinin yapılacağı, tamamlanana kadar da öğrencilere yardımcı olunacağını sözünü hatırlatan Adıgüzel, Başbakan, Milli Eğitim Bakanı’nın konuya el atmaması istedi. Adıgüzel, “Cumhurbaşkanımız 3 çocuktan aşağı istemiyor bende buradan bağırıyorum çocuk yaptık ama bakamıyoruz.” dedi.

VELİLER: BUNUN KIŞI VAR YAĞMURU ÇAMURU VAR ÇOCUKLARIMIZ OKULA GİTMEK İSTEMİYOR

Öğrenci velilerinden 4 çocuk annesi Güzel Demir, 2 çocuğunun Evrenpaşa Ortaokulu’nda okuduğunu, çocuklarından birinin dün okuldan geldikten sonra bir daha okula gitmek istemediğini söylediğini anlattı. Velilerden Şerife Çetindere de, “Bir çocuğum bu okulda okuyor 2’si başka yerde okuyor. Okul yıkılınca okula gitmek istememeye başladı. Çünkü servis yok, eşim çalışmıyor, 3 çocuk okuyor, ben ev hanımıyım. Servis ya da servis parası istiyorum.” diye konuştu. Çocuğunun okula gidebilmesi için servis talebinde bulunan anne Gönül Camgöz de, “Çocuğum 6’ncı sınıfa gidiyor, yapacak bir şey yok, göndermemeyi düşünüyorum. Okul hem çok uzak, hem yolu karışık, hem güvenli değil. Eşim asgari ücretli çalışıyor. Üç çocuğum var, 90 TL servis parası veremem, imkanım yok. Yardım bekliyoruz. İnşaata başlanacaktı ama tek bir taş dikilmemiş. Şu anki okulun ne güvenliği var ne görevlisi. Çöplük gibi, ben o şartlarda çocuğumu okutmam daha iyi.” şeklinde konuştu. Veli Arzu Ertürk de, “ Bir çocuğum okula gidiyor, diğer çocuğum da böyle giderse 2 sene sonra aynı okula gidecek. Biz Onur Mahallesi’nin son durağına yakın oturuyoruz, çok uzak. Çocuğumun o okula gitmesi için iki otobüs değiştirmesi gerekiyor. 4 çocuğum var, servise de gücüm yok. Okulumuz bu eğitim öğretim dönemine yetişecekti yetişmedi. Geçen sene gibi rezil olduk, kışın o yağmurlarda servise verebildim, kız çocuğu karanlıkta oradan buraya nasıl gelecek. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.” dedi. Yeter Büyüktaş da, iki çocuğunun Evrenpaşa Ortaokulu’nda okuduğunu, eşinin amelelik yaparak evine ekmek parası getirdiğini dile getirerek, “Servis parası biriktirmek için dün çocuklarıma harçlık vermedim. Akşam 7’ye kadar aç kaldılar. Çocuğumu okula göndermek istemiyorum.” şeklinde konuştu.

Veliler, mevcut okulun deprem riski nedeniyle boşaltığını ancak mevcut okulun da sıvalarının dökülmeye başladığını, bu nedenle güvenli olmadığını iddia etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.