İzmir’i Dünya İle Buluşturan İef, Kapılarını 83. Kez Açtı

İzmir’i Dünya İle Buluşturan İef, Kapılarını 83. Kez Açtı

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 83’üncü kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuara 829’u yerli 303’ü yabancı olmak üzere 67 ülkeden toplam 1132 firma katılıyor. Partner ülkenin Mauritius, odak ülkenin Hindistan, onur konuğu kentlerin...

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 83’üncü kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuara 829’u yerli 303’ü yabancı olmak üzere 67 ülkeden toplam 1132 firma katılıyor. Partner ülkenin Mauritius, odak ülkenin Hindistan, onur konuğu kentlerin Diyarbakır ve Malatya, temanın lojistik olduğu İEF, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

83’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı’nın resmi açılış törenine; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Mauritius Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Cader Sayed-Hossen,Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rahul Kulshreshth, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Özel,İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile çok sayıda milletvekili, üst düzey bürokratlar ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarın İzmir ve Ege için “bir yaşam biçimi” olduğunu belirterek, “Biz dünyayı burada tanıdık.” dedi. Fuarın Türkiye'nin kültür mozaiği, ekonominin barometresi olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, “Savaşlara, kıtlıklara, krizlere inat; İzmir Enternasyonal Fuarı hep dimdik ayaktaydı ve hep barış için var oldu.” diye konuştu.

‘İEF İLKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI’

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ilklere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kocaoğlu, ilk otomobili, ilk yürüyen merdiveni, ilk buzdolabını, ilk televizyonu ve ilk robotu herkesten önce İEF'yi gezenlerin gördüğünü söyleyerek, “Radyo nedir bilmeyen bir nesil bilgisayarla burada tanıştı.” dedi. Magazin dünyasının ışıltılı yaşamlarının da ilk kez fuarda tanındığını ifade eden Kocaoğlu, “Sanat Güneş'lerini, 'Süper Star'ları, 'Minik Serçe'leri ilk kez burada görüp sevdik. Ama sadece ekonomiye yön verip sadece eğlenmedik. Yaralarımızı burada sarıp acılarımızı burada paylaştık. 1943 yılında Adapazarı'nda, 1966 yılında Muş'ta ve 1999'da Marmara'da meydana gelen depremler için İzmir Fuarı'nda toplanan bağışlarla depremzedelerin yaralarına merhem olmaya çalıştık. Yani, iyi günde de, kötü günde de, Fuarımız hep bizimleydi. Her açılışı içimizi ne kadar coşturduysa, kapanış günü de bizler için bir sevgiliden ayrılış gibiydi. Bugün ne mutlu bize ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla doğmuş bir eser olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nı 83. kez açıyoruz. Böylesine zorlu bir yolculukla bugünlere gelen fuarımızı ve fuarcılığımızı büyüterek yaşatmayı, bir görevden de öte, 'boynumuzun borcu' olarak biliyoruz.”

‘MALATYA’NIN KAYISISINI DÜNYAYA TAŞIYAN İZMİR’DİR’

Fuarın “Onur Konuğu” illerinden Malatya'nın Vali Yardımcısı Mehmet Özel konuşmasında, İzmir'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mehmet Özel, “Dünyanın en prestijli fuarı olan İEF'ye onur konuğu olarak katılıyor olmak bizi mutlu etti. Malatya'yı dünya kenti yapan altın sarısı kayısıyı uluslararası platforma taşıyan, yadsınamaz katkısı olan il İzmir'dir.” dedi.

‘BİR ARTI BİRDEN DAHA FAZLASI’

Fuarın “Onur Konuğu” illerinden Diyarbakır’ın Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gülten Kışanak ise barış mesajları verdi. Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu ifade eden Kışanak, “Hepimiz bu ülkeyi tarihsel misyonuna uygun daha güçlü pozisyona getirmenin gayreti içindeyiz. İzmir ve Diyarbakır'ın birlikteliği de böylesi bir köprüye ev sahipliği yapıyor. Her zaman bir artı bir iki etmez, bazen daha fazla şeyi ifade eder. İzmir ve Diyarbakır'ın birlikteliği, İzmir'in Diyarbakır'ı onur konuğu olarak davet etmesi, bir artı birin iki etmediğinin, büyük bir enerji ve sinerji yarattığının önemli göstergesidir. Bu iki kent, yan yana durmayı başarırsa birlikte geleceğe hazırlanmayı başarırsa, Türkiye'de üstesinden gelemeyeceğimiz sorun kalmayacaktır. Fuarlar tabii ki ticarettir, tabii ki ekonomik işbirliklerine kapı açan organizasyonlardır, ama biz biliyoruz ki İzmir Fuarı bundan daha büyük manalar içeren bir fuardır. Fuar, dostluk, barış, kardeşliktir, gönüllerimizi birbirine açmaktır, birbirimize kapıları açmaktır.” diye konuştu.

‘İEF, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN AYNASIDIR’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında İEF'nin uluslararası alanda en önemli fuar olduğunu söyledi. Fuarın Türkiye ekonomisine ayna olma misyonunu üstlendiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “İzmir ekonomisi ve kültürü ile Türkiye'nin aynası ve yıldız şehridir sanayisi. Ar-Ge ve eğitimde ciddi gücü var. Türkiye'deki en büyük limanlardan birisi İzmir'de, ticarette önü her zaman açık olacaktır.” dedi. Fuarın “Odak Ülkesi” Hindistan'ın Büyükelçisi Rahul Kulshreshth, İEF’nin uluslararası ticaret fuarları içinde son derece prestijli olduğunu ifade ederek, fuarda yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İzmir Fuarı'nın önemine değinerek, İEF'nin sadece ekonomik açıdan değil, farklı ülkeler arasındaki sosyal, kültürel ilişkiler ve diyalog açısından da çok önemli olduğunu vurguladı. İzmir Valisi Mustafa Toprak da konuşmasında, İEF'nin iletişim ve tanıtımı bir arada yapan büyük bir organizasyon olduğunu söyledi. Fuarın İzmir ile özdeşleştiğini vurgulayan Vali Mustafa Toprak, “Fuar, İzmir'i yaşam kalitesi yüksek, dünya kenti yapma amacına hizmet etmektedir.” dedi.

‘NÜFUSUMUZ 1,3 MİLYON AMA 550 MİLYONLUK PAZARIN KAPISIYIZ’

Fuarın “Partner Ülke”si, Mauritius'un Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Cader Sayed Hossen, Türk işadamlarına Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bir pazar imkanı sunduklarını belirterek, “Ticaret, yatırım ve turizmin sorunsuz bir şekilde gelişmesi için elimizden gelen yapacağız. Ortak çalışmalarla ikili ilişkileri daha da geliştirmek arzusundayız. 1,3 milyon nüfusla küçük bir ülke görünümündeyiz ama 550 milyonluk pazara açılan bir kapıyız.” diye konuştu. Konuk Bakan Cader Sayed Hossen, konuşmasını Türkçe olarak, “Türkiye ve Mauritius kardeşliğinin uzun ömürlü olmasını diliyorum.” sözleriyle bitirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Fuar'ın “Partner Ülke”si Mauritius, “Odak Ülke”si Hindistan ile “Onur Konuğu İller”i Diyarbakır ve Malatya'ya plaket sunuldu. Kurdele kesilmesinin ardından konuk ülke ve illerin standları ziyaret edildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.