İtikafta gençler başı çekiyor

İtikafta gençler başı çekiyor

Mevlana şehri Konya'daki 177 camide itikafa giren ve çoğunluğu genç bine yakın kişi ramazan ayının son 10 gününde dünya ile ilişkilerini kesti. Şeyh Saderttin Konevi Camisi'nde itikafa giren gençler, yetişkinlerin önderliğinde usulüne uygun olarak ibadet

Mevlana şehri Konya'daki 177 camide itikafa giren ve çoğunluğu genç bine yakın kişi ramazan ayının son 10 gününde dünya ile ilişkilerini kesti.

Konya İl Müftülüğü, itikafa girmek isteyenler için kent genelinde 177 camiyi tahsis etti. Mevlana Müzesi çevresindeki camiler ile Selçuklu ve Osmanlı dönemi mescitleri, itikaf için sıklıkla tercih edilenlerin başında geliyor.

Yüzlerce kişi dünya ile bağlantılarını keserek Allah'a yakın olmayı hedefliyor. Vakit namazlarını kılmak için camiye girenler; köşelere çekilmiş, tespih çeken, kitap ve Kur'an-ı Kerim okuyan, uyuyan insanlarla karşılaşıyor.

Konya İl Müftüsü Ali Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, itikafın, Hazreti Muhammed'in ramazanlarda yaptığı ibadetlerden olduğunu söyledi.

İtikafın, niyet alarak ramazanın son 10 gününü bir camide geçirmek anlamına geldiğini vurgulayan Akpınar, "İtikafa girenler 5 vakit namazı cemaatle kılıyor, oruçlu oldukları için de iftar ve sahuru da evlerinden getirdikleri yiyeceklerle mescitte yapıyorlar. Cemaatten de destek verenler oluyor. Kadınlar mahremiyet gereği camilerde itikafa giremezler. Evlerinde bir odada itikaf ibadetini yerine getiriyorlar. Konya'da çok sayıda kadının bu şekilde itikafa girdiğini biliyoruz. Müftülüğümüze bu konuda çok sayıda kişiden soru aldık" diye konuştu.

- "Ramazan ayı dışında da bu ibadet yapılabilecek"

Akpınar, itikaf için kentteki tarihi camilerin tercih edildiğini belirterek bazı tarihi camilerin girişinde, "itikafa niyet ettim" yazısının görüldüğünü, ramazan ayı dışında da itikaf niyetiyle bir camide bu ibadetin yapılabileceğini bildirdi.

İtikaftaki amacın dünya meşguliyetlerinden uzak durarak ölümü, ahireti, kabiri ve Müslümanların durumunu düşünmek olduğuna dikkati çeken Akpınar, şunları kaydetti:

"Dünya meşguliyetleriyle boğulan insanların son yıllarda itikafa ilgi göstermeye başladığını görüyoruz. Manevi terapi özelliği taşıyan bu ibadeti yerine getirenlerin başında gençler geliyor. Gruplar halinde Konya'daki camilerde itikafa giren bine yakın kişi var. Bunların çoğunluğu ise gençlerdir. Mahallelerdeki camilerde birbirini tanıyanlar, teşvikle itikafa dahil oluyor. İtikafta sağlık önemlidir. 5-10 kişilik gruplar olduğu gibi daha çok sayıda kişinin itikafa girdiği camiler de var. Bu ibadeti yerine getirebilmek için sağlıklı ve dirençli olmak gerekir. Bu ibadetler gizli olduğu için net sayıyı bilmiyoruz. İtikafta az uyku, az yemek ve az konuşma temel esastır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum