İthalatta Çin, ihracatta Irak

İthalatta Çin, ihracatta Irak

Konya Ticaret Odası (KTO) 2018 Konya Ekonomi Raporu’nu yayınladı. Raporda Konya’nın en çok ithalat ve ihracat yaptığı ülkeler de açıklandı. Konya’nın en çok ithalat yaptığı ülke Çin, en çok ihracat yaptığı ülke ise Irak oldu

Konya Ticaret Odası (KTO) 2018 Konya Ekonomi Raporu’nu yayınladı. Raporda Konya’nın en çok ithalat ve ihracat yaptığı ülkeler de açıklandı. Raporda Konya’nın en çok ihracat ve ithalat yaptığı ilk 10 ülke de açıklandı. Konya’nın en çok ithalat yaptığı ülke Çin, en çok ihracat yaptığı ülke ise Irak oldu. Yaşanan ekonomik kriz, komşu ülkelerde devam eden iç savaşlar ve yerel sorunlar yüzünden ihracat rakamlarında düşüş yaşandı.

İTHALATTA ÇİN BİRİNCİ RUSYA İKİNCİ

Konya’nın en çok ithalat yaptığı ülke yüzde 18, 7 ile Çin oldu. Çin’i yüzde 15.9 ile Rusya, yüzde 5,6 ile Almanya, yüzde 5,4 ile İtalya takip etti. Ukrayna yüzde 4, Brezilya yüzde 3,8, Tayvan 2,5, ABD yüzde 2,2, İspanya yüzde 2,2 ile Konya’nın en çok ithalat yaptığı 10 ülke arasında yer aldı.

Konya’nın en fazla ithalat yaptığı 10 ülkeye bakıldığı zaman, toplam ithalatın yüzde 62,5’inin bu ülkelerden karşılandığı görülmektedir. Çin’e ithalat 2017 yılına göre 7 milyon dolar azaldı ve 169,7 milyon dolara indi. Bununla birlikte Çin, yüzde 18,7’lik oranla Konya ithalatından en yüksek payı almaya devam ediyor. Rusya ise 2018 sonu itibarıyla yüzde 15,9’luk değer ile Konya ithalatında ikinci sırada yerini güçlendirdi. Almanya ve İtalya’nın ise sıralamadaki yerleri değişmedi. Her iki ülke de Konya’nın önemli ithalat partnerlerinden olmayı sürdürdü.  Konya ithalatının ana sektörlerdeki dağılımı ise şu şekilde oluştu: İmalat sanayi yüzde 67,7,  tarım ve ormancılık yüzde 26,8, madencilik yüzde 4, toptan ve perakende sektörü yüzde 1,6.

İHRACATTA IRAK BİRİNCİ ALMANYA İKİNCİ

Konya’nın en çok ihracaat yaptığı ülkeler sıralamasında ise yüzde 14,1 ile Irak birinci sırada. Almanya ise yüzde 7,1 ile ikinci sırada yer alıyor. Almanya’yı yüzde 4,2 ile İtalya, yüzde 4, 1 ile Cezayir, yüzde 3,2 ABD, yüzde 2,8 ile Rusya, yüzde 2,6 ile Polonya, yüzde 2,6 suudi Arabistan, yüzde 2,4 ile Mısır, yüzde 2,4 ile İran takip ediyor. Irak’a yapılan ihracat iç savaş, yerel sorunlar gibi nedenlerden dolayı 2012 yılından itibaren düşüşe geçti. Irak’a 2017 yılından itibaren yeniden artan ihracat rakamları Konya ekonomisine doping oldu. Irak’a 2018 yılında yapılan ihracat 32 milyon dolar artış göstererek, 250,9 milyon dolara yükseldi. Almanya’ya ihracat ise yüzde 118,7 milyon dolardan 126, 6 milyon dolara çıkarak, ikinci sıradaki yerini korudu. İtalya, Cezayir, ABD ve Rusya gibi ülkeler ihracatta ön sıralarda yerini korudu.

İHRACATTA İMALAT SANAYİ FARKI

Konya ihracatının ana sektörler itibarıyla dağılımına bakıldığında ise imalat sanayi yüzde 93,3 ile ilk sırada yer alıyor. İmalat sanayinden sonra yer alan sektörlere bakıldığında; sırasıyla tarım ve ormancılık, madencilik ve taşocakçılığı, toptan ve perakende ticareti gelmektedir. Alt sektörler bazında bakıldığında ise Konya’dan en çok ihracat yüzd 30,5 ile kazan ve makine alanında yapılıyor. Silah, mühimmat, süt ürünleri, alimunyum, hububat, demir çelik, plastikler en çok ihraç edilen kalemler arasında yer alıyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

ihracat-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.