İthalat ile son darbe vurulacak

İthalat ile son darbe vurulacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et fiyatlarını düşürmek için karkas et ithalinde gümrük vergisi oranını yüzde 40’a düşürmesi, eleştirilere neden oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et fiyatlarını düşürmek için karkas et ithalinde gümrük vergisi oranını yüzde 40’a düşürmesi, eleştirilere neden oldu. Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Türk üreticisi elbette etkilenecektir. Çünkü Türk çiftçisi bu ithalatla pazarını kaybedecektir. Türk çiftçisi olarak yıllardır hayvan yemi gibi girdi fiyatları ile mücadele ediyoruz. Bizim Avrupa çiftçisi ile mücadele edecek gücümüz yok” dedi.
 

Biz Avrupalı çiftçi ile yarışamayız “Sadece besilik hayvan ithal edilmeli”

 
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, kesimlik hayvanlar ve karkas ette gümrük vergisi oranlarının indirilmesiyle ilgili olarak, “Kısa vadede piyasa istikrarını sağlamak için yurt içi kırmızı et üretimi, tüketimi karşılama noktasına gelinceye kadar sadece besilik hayvan ithalatı sürekli olmalı ve besicilerin taleplerini karşılayacak şekilde yapılmalıdır” diye konuştu.
 
Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de kırmızı et tüketiminin arttığına ve üretimin tüketimi karşılayabilir durumda olmadığına işaret etti. Arz eksikliğinden kaynaklanan fiyat dalgalanmalarının bugünün sorunu olmadığını belirten Hacıince, şunları kaydetti: “Ülkemizde besilik hayvan ithalatı Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yürütülmektedir, ancak istenilen miktarda hayvanın et üretimine dahil edilememesi ve besicilik faaliyetiyle uğraşan kesimlerin yetersiz kapasiteyle çalışması et üretiminde azalışa sebep olmaktadır. Bu nedenle işletmeler kesime gelen hayvanlarını, yeni hayvan girişi gerçekleşene kadar bekletmeyi tercih etmektedirler. Bu da et üretim miktarlarında dalgalanmalara yol açmaktadır.”
 

KISA VADEDE OLMALI

 
Kısa vadede piyasa istikrarının sağlanmasına katkı için atılması gereken adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hacıince, “Yurt içi kırmızı et üretimi, tüketimi karşılama noktasına gelinceye kadar sadece besilik hayvanların ithalatı sürekli olmalı ve besicilerin taleplerini karşılayacak şekilde yapılmalı” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.