İthalat dengeyi sağlayacak

İthalat dengeyi sağlayacak

Toprak Mahsulleri Ofisi AB'den 90 bin ton buğday almak için ihale açtı. Oda başkanları, “Bu ihale, ihtiyaçtan ziyade, ithalat ve ihracat oranlarını dengelemek için açıldı. Tarıma daha sağlam yatırımlar yapmayı, ihmal etmemeliyiz” dedi

Geçen yıl etkili olan kuraklık ve bu yıl piyasada yaşanan belirsizlikler; gübrede dışa bağımlı olan ülkemizi hayli zor duruma soktu. Sektörde sıkıntılar bitmiyor. Tarım sektöründe de boy gösteren sıkıntılar, çoğalarak artıyor. Yılda 20 milyona yakın buğday üreten Türkiye, buğday ithalatı yapacak. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), AB'den toplam 90 bin ton buğday alımı için bir dizi uluslararası ihale açtı. TMO, bu ihale ile AB menşeili yüksek kaliteli buğday ithal edecek. Alınan bu karara tepki gösterenler olsa da; oda başkanları, ithalatın yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

İHALE TİCARİ AMAÇLA AÇILDI

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, yapılan bu ihracatın ihtiyaçtan ziyade ticari amaçlı olduğunu belirtti. Türkiye'nin buğday ihtiyacının 20 milyon ton olduğunu ve geçen yıl yaklaşık 18 milyon ton buğday üretimi yaptığını kaydetti. Türkiye'nin kendine yetecek kadar buğdayı olduğunu dile getiren Çalış, “Un satışı noktasında Türkiye 1. sırada. Ortadoğu ülkelerine ve özellikle Rusya'ya un ihraç ediyoruz. Buğday; ekmeklik, makarnalık ve bisküvilik olabilir. Geçen yıl, şiddetli bir kuraklık yaşadık. Fakat ters orantı ile gelişen bir durum oldu ve buğdayın kuraklığa rağmen kalitesi hayli yüksek oldu. 90 bin ton düşünüldüğünde pek büyütülecek bir oran değil. Zaten ithalatın en önemli sebebi dediğim gibi ihtiyaçtan çok ithalat-ihracat farkını dengelemek. Ticari amaçlı açılan bir ihale. Bunun yanı sıra doların yükselmesi, çiftçileri olumsuz etkiledi. Sektörler arasında en fazla tarımın yara aldığını söyleyebilirim. Gübre, mazot dış ülkelerden alınıyor. Şuan kış aylarını yaşadığımız için durgunluk var. Yaşanan olaylar etkisini göstermiyor. Kanaatkar ve sabırlı olunmalı” şeklinde konuştu.

DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMALIYIZ

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker; geçen yıl yağış azlığı olduğunu ve büyük bir kuraklık yaşandığını söyledi. İhtiyaçtan dolayı ihale açıldığını ve 90 bin ton buğday ithal edileceğini dile getiren Kavuneker, “Tarıma iyi yatırımlar yapılmalı. İthalatı azaltmanın yolları bulunmalı. Konya, üretim anlamında Türkiye'nin kalbi. Dış havzalardan bir an önce su getirilmeli. Bahara doğru bir felaket veya afet olmazsa, 2017 yılı hububatı iyi olur. Bilindiği gibi gübrede dışa bağlı bir ülkeyiz. Dolar ve Euro'da müthiş bir artış var. Bu artış ister istemez bizi olumsuz etkiliyor. Üreticilerin bilinçlenmesi için eğitim seminerlerine başlayacağız. Az gübre kullanarak, çok verim elde etmenin yollarını arayacağız” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.