İthal zihniyeti üretimi bitirdi!

İthal zihniyeti üretimi bitirdi!

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, "11 bin hayvan, Konya Et ve Balık Kurumu'nda kesim için sıra bekliyor. Üretim bitiyor, iyice dışa bağımlı olacağız" dedi

Türkiye, çoğu sektörde olduğu gibi hayvancılıkta da dışa bağımlı hale geldi. 2011 yılından bu yana yurt dışından Türkiye'ye 7 milyon baş canlı hayvan getirildi. Bu hayvanların maaliyeti 7 milyar dolar oldu. Yerli et üreticileri ve besiciler de hükümete sürekli "İthalattan uzak durun" çağrısında bulundu. Yerli üreticinin sesine hükümet kulak vermedi. Tüm bu yaşananlardan sonra yerli üretici üretime küstü ve hayvanlarını kesime gönderdi. Konya'da 11 bin hayvan Et ve Balık Kurumu'nda kesilmeyi beklerken, Türkiye genelinde bu sayı 200 ile 250 bin arasını buldu. Yanlış hayvancılık politikası sebebi ile Konya'da onlarca besilik çiftlik kapandı. Çiftliğini kapatan besiciler, bir daha hayvancılık sektörüne girmeyeceğini, ithalat ve ağır girdi maaliyeti altında ezileceğini söyledi. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut da kesim için sıra bekleyen hayvanların bir ay içinde kesilmemesi durumunda hayvancılık sektöründeki krizin iyice derinleşeceğine dikkat çekti.

İTHALATLA UCUZ ET YEDİRİLMEZ!

Ülkeye hesapsız kitapsız et sokulduğunu söyleyen Başkan Karabulut, bundan önceki Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya sert sözlerle yüklendi. Defalarca hükümeti uyardığını ve ülkenin yol geçen hanına döndüğünü ifade eden Karabulut, "Fakıbaba'ya yapma etme dedim. İthalat ile millete ucuz et yedirilmez dedim" dedi. Yakın zamanda ithalata yeniden karşı çıktığını ve çok geçmeden Sırbistan'dan 5 bin ton daha ithal et getirileceğini duyduğunu söyleyen Karabulut, "Yahu yeter! Bu ithalatın durdurulması lazım. Et ve Süt Kurumunun depoları ithal etle dolu. 2011 yılından bu yana ithalatın ardı arkası kesilmiyor. 'Millete ucuz et yedireceğiz' düşüncesi ile çare ithalatta arandı.  2011 yılından bu yana yurt dışından Türkiye'ye 7 milyon baş canlı hayvan getirildi. Bu hayvanların maaliyeti 7 milyar dolar oldu. Yazıktır, günahtır" şeklinde konuştu.

KONYA'DA BESİ ÇİFTLİKLERİ KAPANDI

"İthalata ne gerek var zaten yerli üreticinin elinde de deposunda da mal var" diyen Karabulut, konuşmasını şöyle devam ettirdi: " Konya'da 11 bin hayvan Et ve Balık Kurumu'nda kesilmeyi beklerken, Türkiye genelinde bu sayı 200 ile 250 bin arasını buldu. Bu hayvanlar bir ay içinde kesilmezse, sıkıntının seyri daha da artacak. Çiftliğini kapatan çok üretici besici var. Acil önlem alınmalıdır. İyice dışa bağımlı bir ülke olacağız. Etin fiyatının en düşük olduğu dönemlerdir normalde bu dönemler. Gidin bakın etin fiyatın. 40 liradan aşağı et bulunmaz. Hâlimiz perişan olacak. Yine söylüyorum hayvanlar kesime gidiyor. Hayvanını kestiren, çiftliklerini kapatan besiciler yeniden dana almıyor. Ülkeye aşırı derecede ithal et girdi ve yerli üreticimizin de yetiştirmiş olduğu besilik hayvanlar, yetişti ve kesimi bekliyor."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum