İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı açıldı

İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı açıldı

“İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı’’ Konya’da bu yıl ilk olarak Kılıçarslan Meydanı’nda açıldı

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından her yıl Türkiye genelindeki değişik illerde düzenlenen “İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı’’ Konya’da bu yıl ilk olarak Kılıçarslan Meydanı’nda açıldı. 68 ceza infaz kurumunun katılımıyla düzenlenen fuarda, ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen “Dokuma, Tekstil, Deri İşlemesi, Gümüş ve Bakır İşlemesi, Çini ve Mermer İşlemesi, Süs Eşyası, Sedef Kakma, Et ve Süt Ürünleri, Tarım Ürünleri, Mobilya Ürünleri” ile yüzlerce çeşit ürün 24 Ekim tarihine kadar 10:00 – 20:00 saatleri arasında sergilenecek ve satışı yapılacak.

MAHKUMLAR TOPLUMSAL HAYATA HAZIRLANIYOR

Vali Yakup Canbolat fuarın açılışında yaptığı konuşmada, “Ülkemizde 300 ceza infaz kurumunda işyurdu ve atölyeleri bulunmaktadır. Meslek eğitim çalışmaları ve diğer eğitimler ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmeyi ve ilgili kurumlarla kurulan işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan işyurtları ürün ve el sanatları fuarının 4.’sü ilimizde düzenlenmiştir. Bu fuar Konyalı hemşehrilerimize ve diğer şehirlerden gelen misafirlere güzel bir etkinlik olacaktır” ifadelerine yer verdi.

img_8900_880x440.jpg

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş da yaptığı konuşmada, “Suç işleyen kişi aslında toplumsal sözleşmeyi ihlal etmiştir. Bunun yaptırımı var. Tarih içerisinde bu yaptırım farklı şekillerde uygulanmış. Ancak günümüz toplumlarında bir kişinin tamamen tecrit edilerek yaptırım uygulanması mı yoksa farklı mekanizmalarla sosyal ortam içerisinde rehabilite edilmesi mi sorusu gündeme gelmiş. İşyurtları Kurumu bu arayışın bir sonucu" dedi.

“İnsan odaklı infaz sistemimiz, modern, gelişmiş ülkelerdeki infaz sistemlerine örnek gösterilebilecek durumdadır” diyen Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş ise, “Mahkemelerce, hakkında tutuklama veya hapis cezası bulunan bireyler, öncelikle sağlık, eğitim, barınma, hukuki yardım ve dış dünya ile iletişim kurma gibi haklardan faydalanmaktadır. Ayrıca, ceza infaz kurumlarımızda verilen, psikodestek, temel eğitim ve mesleki eğitim ile mahkumlar tahliye sonrası toplumsal hayata hazırlanıyor. 2003 yılından buyana ceza infaz kurumlarımızda iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Denetimli serbestlik sistemi, ve mağdur hakları noktasındaki ilerlemeler infaz sistemindeki gelişmelere örnek verilebilir” şeklinde konuştu.

img_8923_880x440.jpg

BU FUAR DÜNYAYA ÖRNEKTİR

Hakimler ve Savcılar (HSK) 1. Daire Başkanı Halil Koç ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Hükümlülerin özgürlüğe kavuşabilmeleri ve topluma karışmaları için meslek sahibi olmaları amacı ile kurulan İşyurtları Kurumu, farklı iş kollarında üretmiş olduğunu ürünleri hem tanıtmak, hem de satmak amacı ile başlatmış olduğu fuar geleneğini Konya’da sürdürüyor. 1 hafta ile açık kalacak.”

Fuarın anlamının farklı ve büyük olduğuna inandığını söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, “Bu fuar dünyaya örnektir. Şehrimizde düzenlenmesinden mutluluk duyuyoruz. Çok güzel bir ortam oluşturulmuş. Konyalı hemşehrilerimizi, bu ürünleri görmeye ve alışveriş yapmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz ise konuşmasında, “Suç olgusu insanlık tarihi kadar eskidir. Suçun tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Önemli olun suçun işlenmesini kontrol altında tutmak ve yeniden işlenmesini engellemektir. Ceza infaz kurumlarından ayrılan hükümlü ve tutukluların, ruhen ve bedenen daha olumlu değer ve erdemle topluma dönmeleri en büyük önceliğimizdir” ifadelerine yer verdi.

img_9013_880x440.jpg

180’DEN FAZLA İŞ KOLUNDA ÜRETİM

Fuarın Konya’da yapılmasının önemli olduğunu işaret eden İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan da, şöyle konuştu: “Konya her dönemde devletlerimizin önemli şehirlerindendir ve gönül başkentidir. Mevlana’nın anlayışı ile insana insan olduğu için değer veren anlayışın merkezindedir. Suçlunun cezasını çekerken topluma kazandırılmış bir birey olması için gayret ediyoruz. Dünyada örnek uygulamalardan birini yapıyoruz. 180’den fazla iş kolunda, birçok alanda faaliyetlerimizi sürdürürken çalışma hayatına ara eleman yetiştiriyoruz.”

Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz da konuşmasında, “Ceza ve adalet sistemimiz, hükümlünün cezasını çekerken toplumdan soyutlanması yerine,vatanına, milletine ve topluma faydalı olması amaçlanmıştır. Bu sistem içinde bizler hükümlü ve tutuklulara, öfke kontrolü, alkol ve madde bağımlılığı, aile eğitimi programlarını uygulamaktayız. Ayrıca örgün eğitim programlarına dahil edilerek, iş dünyasında ihtiyaç duyulan alanlarda eğitimler verilerek iş gücüne katılımları sağlanmaktadır. Konya’da mobilya, demir, fırın, konaklama işletmeciliği, otopark, çay ocağı işletmeciliği başta olmak üzere 26 alanda iş eğitimi veriyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri sergiyi gezdi. Fuar 24 Ekim tarihine kadar 10:00 – 20:00 saatleri arasında açık olacak.

HÂLİD ŞEN

img_8992_880x440.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.