İsviçre’nin Hava Güvenliği Sandığa Bağlı

İsviçre’nin Hava Güvenliği Sandığa Bağlı

İsviçreliler, Mayıs ayında yapılacak referandumla yeni savaş uçak alımını oylayacak.

İsviçreliler, Mayıs ayında yapılacak referandumla yeni savaş uçak alımını oylayacak. Ordu, 2007 yılında hava kuvvetlerinin yeni savaş uçaklarıyla takviye edilmesi gerektiğini açıklamıştı. Hükümet, uzun çalışmaların sonucunda 22 adet Gripen marka savaş uçağı almaya karar vermişti.

Savunma Bakanı Ueli Maurer, “Hava filomuz eskidi. Elimizde bulunan F-18’ler en fazla 2030 yılına kadar kullanılacak. Eğer seçmen yeni jet almayı reddederse, 2030 yılından itibaren savaş uçağımız kalmayacak.” şeklinde konuştu.

Hükümetin savaş uçağı alma kararını sol partiler referanduma götürdü. Yeni jetler alınmasına karşı çıkanlar, İsviçre’nin savaşa girmeyeceğini düşünüyor. Oylama kampanyasını yürüten komite, “Kullanmayacağımız savaş uçaklarına milyarlarca frank yatırımda bulunmak yanlış olur.” argümanını kullanıyor.

İsviçre ordusu 32 adet F-18 Hornet ve 54 adet F-5 Tiger tipi savaş uçağına sahip. Tiger jetleri 1978 yılında hava kuvvetlerine dahil edildi. Hükümet, eskiyen 54 Tiger jetinin yerine 22 tane Gripen uçağını almayı planladı. Yeni jetlerin alım maliyeti 3,1 milyar frank yüksekliğinde olacak. İsviçreliler savaş uçakların alımını onaylarsa, ilk jetler 2018 yılında İsviçre ordusuna teslim edilecek.

HAVA SAHASINI SADECE MESAİ SAATLERİNDE KORUYABİLİYOR

Savunma bbkanı Maurer, F-18 tipi uçakların en fazla 2030 yılına kadar kullanılabileceğini ifade etti. Ordu, bütçe kısıtlaması ve savaş uçakların teknik yetersizliği nedeniyle sadece mesai saatlerinde operasyonel olduğunu bildirdi.

Sosyal demokrat milletvekili Evi Allemann isa uçakların alım ve daha sonraki yıllarda bakım bütçesinin 10 milyar franga kadar yükseleceğini belirterek, "Bu para eğitim, kentsel altyapı veya sosyal sigortalara verilebilir.” diye konuştu.

Savunma Bakanı Maurer ise “İsviçre hava savaşı hazırlığı yapmıyor. 22 jetle hava savaşına girilmez. Hava kuvvetleri, bağımsız ve tarafsız hava sahasını güvenlik altına almak ve Davos Ekonomi Zirvesi gibi uluslararası organizasyonların emniyetini sağlamak için tedbir alıyor. Hiç kimse 2050 yılına kadar Orta Avrupa’da savaş çıkmayacağını garanti altına alamaz. Halk, sadece savaş uçağını oylamayacak. Bu referandumda İsviçre’nin güvenliği, başarısı ve imajı söz konusu.” şeklinde açıklamada bulundu.

ANKETLERE GÖRE İSVİÇRELİLER YENİ UÇAKLARIN ALIMINA KARŞI

18 Mayıs referandumu öncesinde yapılan ilk kamuoyu yoklamasına göre halk yeni savaş uçaklarını gereksiz buluyor. Seçmenin yüzde 52’si İsviçre ordusuna yeni savaş uçaklarını almak için ayrılacak bütçeye ‘hayır’ diyor. Yüzde 42’si ‘evet’ derken, yüzde 6’sı kararsız.

Yerel basına anket sonuçlarını değerlendiren siyaset uzmanı Claude Longchamp, “Taslağı destekleyenler, ‘güvenlik’ konusunu nazara verirken muhalefet edenler ‘yanlış yatırım’ olduğunu öne sürüyorlar.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.