İsviçrelilerin Gelir Düzeyi Arttı

İsviçrelilerin Gelir Düzeyi Arttı

İsviçrelilerin gelir seviyesi son yıllarda düzenli artış gösterdi. 2009 yılında çıkan uluslararası ekonomik kriz piyasada geçici durgunluğu sebep olsa da ertesi yıl işsizlik oranının azalması ve gelir seviyesinin yükselmesi ülke ekonomisini...

İsviçrelilerin gelir seviyesi son yıllarda düzenli artış gösterdi. 2009 yılında çıkan uluslararası ekonomik kriz piyasada geçici durgunluğu sebep olsa da ertesi yıl işsizlik oranının azalması ve gelir seviyesinin yükselmesi ülke ekonomisini canlandırdı.

İsviçre Federal Konseyi dün 'Refah Dağılım Raporu’ yayınladı. 2011 yılında bir hanenin ortalama geliri 9 bin 565 frank yüksekliğindeydi. Sosyal Demokrat Partili (SP) Jacqueline Fehr’in isteği üzerine yapılan çalışma İsviçre’deki refah düzeyin nüfusa dağılım oranını inceledi. Raporda ülkenin zenginleriyle fakirleri arasındaki gelir dengesizliğinin istikrarlı bir şekilde sürdüğü ortaya çıktı. Zenginlerle fakirler arasındaki gelir farkı son yıllarda ne büyüdü ne de küçüldü.

Avrupa ülkeleri 2009 yılındaki ekonomik krizin etkisini hâlâ üzerinden atamazken İsviçrelilerin gelir seviyesi her geçen yıl büyüdü. Ekonomik krizin İsviçre’yi sadece teğet geçmesine rağmen gelir düzeyindeki dengesizlik düzeltilemedi. 2009 ile 2011 yılları arasında en çok kazanan yüzde beş dilimine giren hanelerin aylık ortalama geliri 16 bin 277 frank olarak kayda geçti. Buna karşılık en az kazanan yüzde beş dilimindeki hanelerin ortalama geliri 4 bin 201 frank yüksekliğindeydi.

EKONOMİK BÜYÜMEDEN EN FAZLA ZENGİNLER İSTİFADE EDİYOR

İsviçrelilerin gelir seviyesinin yanında serveti de arttı. 2010 yılının verilerine göre İsviçrelilerin ortalama serveti 290 bin frank yüksekliğindeydi. Şahısların sermaye dağılımı kantondan kantona büyük farklılıklar gösterdi. Jura kantonundaki ortalama servet 127 binken Nidwalden kantonunda bu sayı 885 bin frank yüksekliğindeydi. Araştırmacılar ülkenin ekonomik büyümesinden en zengin yüzde beş dilimindeki bireylerin daha fazla istifade ederek kazançlı çıktığını yazdı. Zenginlerin gelir düzeyinde 2003 ile 2010 yılları arasında yüzde 5,8 oranında artış gözlemlendi.

MUTLULUK PARAYA BAĞLI

Yetkililer aynı çalışmanın kapsamında bireylerin hayat standartlarını ve mutluluk oranını araştırdı. Sonuçlara göre zenginlik mutluluğun tek sebebi olmasa da sağlık, eğitim ve sosyal çevre gibi faktörlerin arasında etken bir madde olma özelliğini taşıyor. Gelir düzeyi düşük olanların sadece yüzde 67’si ‘çok mutlu’ olduğunu beyan ederken bu veri zenginlerde yüzde 86 büyüklüğündeydi. 8 milyon nüfuslu ülkenin gelir seviyesiyle beraber tüketimi de arttı. Aylık ortalama 5 bin 437 frank değerinde tüketim yapılırken geliri yüksek olan kesim ortalama 7 bin 551 frank harcadı. Sadece düşük gelire sahip olan haneler incelendiğinde 3 bin 458 frank değerinde harcama yapıldığı tespit edildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.