İsveç Başbakanı Mecliste 'Kızartıldı'

İsveç Başbakanı Mecliste 'Kızartıldı'

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, bugün Meclis Anayasa Komisyonu’nca, multimilyar Euro'luk bir anlaşmanın içeriği konusunda sorgulandı.

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, bugün Meclis Anayasa Komisyonu’nca, multimilyar Euro'luk bir anlaşmanın içeriği konusunda sorgulandı.

İsveç’in en büyük enerji tekeli Vattenfall, 2009 yılında Hollanda enerji firması Nuon’u 10 milyar Euro’ya satın almıştı. Ancak daha sonra Noun’un değerinin 6 milyar Euro civarında olduğu saptanmıştı. Meclis Anayasa Komisyonu, ülkeyi bu kadar büyük zarara uğratanların peşine düştü.

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Anders Borg’i komisyona çağırarak bilgisine başvuran Anayasa Komisyonu, bugün de Başbakan Fredrik Reinfeldt’e sorularını yöneltti. İsveç Radyosu’nun internet sitesinde yer alan ‘Başbakan kızartıldı’ haberine göre Reinfeldt, Komisyon üyelerine, satış gerçekleştikten sonra anlaşmadan haberdar olduğunu söyledi. Dönemin Endüstri Bakanı ve aynı zamanda Merkez Parti Başkanı olan Maud Olofsson ise satın alma kararını Başbakan Reinfeldt ile istişare ederek aldığını ifade etmişti. Reinfeldt bugün Oloffson’u yalanlayarak, kararı Olofsson’un kendisinin bilgisi dışında aldığını savundu.

Maliye Bakanı Borg da Nuon’un satın alındığını İsveç medyasında yer alan haberlerden öğrendiğini bildirmişti.

Anayasa Komisyonu, İsveç’i yaklaşık 4 milyar Euro zarara uğratan bu anlaşmanın nasıl ve kimin emriyle gerçekleştiğini, bir ihmalin söz konusu olup olmadığını araştırıyor.

Fiyatının çok altında olduğu yönünde yapılan uyarıları rağmen alınan Nuon’un, İsveç tarihinin en pahalı alışverişi olduğu vurgulanıyor. Muhalefet partileri Yeşiller ile Sol Parti de zamanında Vattenfall’ın Nuon’u almasına karşı çıkmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.