İstiridye mantarı şifa dağıtıyor

İstiridye mantarı şifa dağıtıyor

Genellikle Çumra'da yetiştirilen, normal mantara göre daha lezzetli ve doğal olan istiridye mantarı, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Ödem attırmaya yardımcı olan bu mantar türü halk arasında kavak mantarı olarak da biliniyor.

Doğal kolestrol düşürücü olan, yalıtımlı seralarda hijyenik şartlar altında yetiştirilen istiridye mantarı; vatandaşların gözdesi oldu. İstiridye mantarının faydası saymakla bitmiyor. Normal mantara göre 4-5 kat daha lezzetli olan mantar, doğal antibiyotik özelliği görüyor. Mantar yetiştiricileri yaşlanmayı geciktiren ve bağışıklık sistemini güçlendiren istiridye mantarının en çok mangalda pişirilerek tüketilmesini öneriyor. Mantarın tadının et biftek ile aynı olduğunu ve yüksek miktarda B vitamini içerdiğini dile getiren istiridye mantar satıcıları, “İstiridye mantarının kilosunu 10 TL'ye satıyoruz. Pazarda ürüne karşı müthiş bir talep var” dedi.

EN ZEHİRSİZ MANTAR TÜRÜ

Kökeni hayli eskiye dayanan ve 1. Dünya Savaşı sırasında vatandaşlar tarafından geçim kaynağı olan istiridye mantarı; en fazla kendisiyle yapılan çorbayla sunuluyor. Sera alanları dışında istiridye mantarının sonbaharda yetiştirildiğini söyleyen Muhacir Pazarı Esnafı Mahmut Arslan, istiridye mantarının nem ortamına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Arslan, “İstiridye mantarı için, doğanın en zehirsiz mantar türü diyebiliriz. Vatandaşlar tarafından yeni yeni tanınmaya başladı. Fakat kısa sürede büyük bir ilgi gördü” şeklinde konuştu.

ETE GÖRE ETKİSİ DAHA YÜKSEK

Et fiyatlarının genellikle yüksek olduğunu,  et tüketemediğinden dolayı yeterli düzeyde beslenemediğini düşünen kişilerin daha ucuza temin edebilecekleri istiridye mantarını tüketerek gerekli demiri alabileceklerini ifade eden Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çürümemiş ağaç artıkları, talaş ve hatta nemlendirilmiş kağıt mendil bile istiridye mantarının yetişmesi için uygundur. Kültür mantarları arasında en fazla tanınlar arasına girmeyi başardı. Yetişme koşullarına göre 15 santime kadar büyüyebilirler. Kirli beyazdan gri, mor ve kahverengine kadar değişen renklerde görülebilir. Bu mantar en fazla İstanbul'da bilinir. Ticari kazancı yüksek olan istiridye mantarı bütün vatandaşlar tarafından tüketilmelidir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.