Ramazan Kural

Ramazan Kural

İstihdama devletten destek

İstihdama devletten destek

AİLE, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ortaklaşa düzenlediği “İstihdam Seferberliği 2019 programı kapsamında yeni istihdam paketi açıklandı. Hedef, 2019’da, 2.5 milyon yeni istihdam yaratmak. Peki, yeni istihdam teşvikinden kimler, nasıl yararlanacak

Yeni teşvik kapsamında, işverenlerin, nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için 3 ay boyunca, hem çalışanın asgari ücrete kadar ücretini hem de tüm prim ve vergileri devlet karşılayacak. Üç aydan sonra izleyen 9 ay boyunca da çalışanın prim ve vergilerini devlet ödemeye devam edecek. Örneğin, işveren, mart ayında işe yeni birisini aldı; mart-nisan-mayıs aylarında çalışanın asgari ücret kadar maaşını, tüm vergi ve primlerini devlet karşılayacak, geri kalan 9 ay boyunca işveren çalışanın ücretini cepten ödeyecek ama vergi ve primleri yine devlet karşılayacak. Nisan ayında işe yeni bir çalışan alınırsa, nisan-mayıs-haziran aylarında ücret, prim ve vergiler devletten olacak, temmuz ayından itibaren 9 ay boyunca da işçinin prim ve vergilerini devlet ödemeye devam edecek.

Bu teşvikten yararlanmanın bazı şartları var. Çalışan açısından bakarsak; birincisi İŞKUR’ kayıtlı işsiz olması ve işe alındığı aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalılığının bulunmaması gerekiyor. İşveren açısından ise birincisi, yeni istihdam yaratması yani, işe yeni  birini alması gerekiyor. 

İkincisi, 2018 yılında, istihdam açısından en düşük ayda çalıştırdığı eleman sayının üzerine çıkması, ayrıca yine 2018 yılında toplam istihdam ortalamasının da üzerinde işçe alması gerekiyor.  Mesela 2018 yılında toplam 30 kişi çalıştırdınız, yeni teşvikten yararlanmak için 31’inci kişiyi işe almanız gerekiyor. 

Maaş desteği sadece nisan sonuna kadar olacak ama sonrasında alınacak her bir yeni kişi için devlet, prim ve vergi desteği sağlayacak. Hatta yeni istihdam paketi kapsamında 2020’nin aralık ayına kadar her yeni istihdam için 12 ay boyunca SGK primleri ve vergileri devlet karşılayacak.

 Maaş desteği için işe alımın şarları şu şekilde

1Şubat-31 Nisan tarihleri arasında olması gerekiyor. 

İşverenin, 2018 yılında, şirket çalışan sayısı açısından en düşük olduğu aydaki çalışan sayısına ilave olarak işe alınması gerekiyor. 

İşverenin, 2018 yılında toplam istihdam ortalamasının üzerinde işçe alması gerekiyor. 

İşveren, alınan her bir işçiyi 9 ay boyunca işten çıkartamayacak. 

İşe alınacak kişinin İŞKUR’a kayıtlı olması gerekiyor.

İşe alınacak kişinin işe alındığı aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalılığının bulunmaması gerekiyor 

Hükümet 2018 -2019 yapılan teşvik paketleriyle işsizliği azaltmayı hedefliyor, işverenin yükünü azaltıyor.

İstihdam teşviki yanı sıra Küçük ve orta boy işletmelere  KOBİ Değer Kredisi’ adı altında büyük destek kredisi işleme alındı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen KOBİ Değer Kredisi Tanıtım Toplantısı’nda açıklanan paket ile imalatçı ve ihracatçı işletmelere azami 1 milyon lira, diğer ticaret ve hizmet sektörlerindeki firmalara azami 500 bin liralık kredi verilecek. Albaraka, Alternatif Vakıf Katılım, YapıKredi, Ziraat Katılım, Şekerbank ve Akbank’la birlikte toplam 14 bankanın katılımcı olduğu paket ile KOBİ’lerin işletme sermayesi  finansmanına erişiminin kolaylaştırılması, üretim, istihdam, ticaret, ihracat imkan ve kabiliyetinin güçlendirilmesini amaçlanıyor

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR