Sabit Horasan

Sabit Horasan

İşte Türk futbolu

İşte Türk futbolu

Türk futbolu ne duruma gelmiş..
Bu kafalarla nereye götürülmek isteniyor, anlamak zor.
TFF 2. futbol ligi, play-off maçları Konya’da oynandı.
PTT 1. lige yükselecek 3. takımın belirleneceği turnuvada 8 takım kıyasıya mücadele etti. Finalde, Hatayspor’u yenen Fethiyespor hakkıyla 1. lige yükselen takım oldu..
Genel değerlendirmeye göre, turnuvanın en iyi iki takımı finali oynadı denebilir. Ne yazık ki, yanlış yönetilen bir İnegölspor tam anlamıyla hayal kırıklığı yarattı. Malatyaspor ise, yaş ortalaması oldukça yüksek kadrosuyla dikkat çekti.. Takımların kadrolarına baktığımız zaman, 90 ve daha küçük doğumlu futbolcu sayısının iki elin parmakları kadar olduğunu görebiliriz.  
Yabancı futbolcu kontenjanının hala 10’da olduğu bir dönemde ve bu yapıyla Türk futbolunun nereye götürülmek istendiğini apaçık anlayabiliriz.
Yaşları 30’un üzerinde çok sayıda futbolcunun top koşturduğu TFF 2. lig takımlarındaki bu görüntü, ne yazık ki, her ne kadar mücadeleci iyi maçlar izleseler de futbol otoriteleri üzerinde, Türk futbolunun yapılanması adına hayal kırıklığı yarattı.
PTT 1. ligine basamak görevi üstlenen bir 2. ligin, yaş ortalamasının çok yüksek olması Türk  Futbolu adına gerçekten çok üzücü.  
Oysa, bu takımlarda 90 ve daha küçük doğumlu çok sayıda futbolcunun oynaması gerekmek mi?
O zaman Futbol Federasyonu yönetim kurulu bu konuda yeniden yapılanmaya giderek önlemleri almalıdır. 2 ve 1. liglerde 30 yaş sınırında, en çok iki futbolcu oynatılmalıdır.  Burnunla birlikte takımların alt yapılarından gelen en az 3 futbolcu 11’de yer almalıdır.
Türk Futbolunun gelişmesi, alt yapıların önem kazanması adına bu gerçekleştirilmelidir.
xxx
Anadolu Selçukluspor da 2. ligde yer almakta..
Torku Konyaspor’a pilot takım olarak yola çıkılan yeşil-beyazlı takımın kadrosuna baktığımız zaman, play-off’ta yer alan takımlara oranla daha genç bir takım olduğunu görebiliriz.
Hatta, asıl amacın pilot takım olması nedeniyle bu yaş ortalaması daha da düşürülebilirdi. Öyle olması da gerekirdi. Bunu ancak son maçta görebildik.
Konya içerisinde sadece, Şeker’den 500 bin TL destek aldıklarını, daha sonraki konuşmamızda da Futbol Federasyonundan 1 ile 1 milyon 200 bin TL arasında gelir sağladıklarını belirten Başkan Mehmet Günbaş’ın, destek konusundaki yetersizlik için yaptığı siteme katılmamak elde değil. Yeşil-beyazlı takımda, futbolculara olan borcun 500 bin TL kadar olduğu da ayrı sorun. Yönetimin elini kolunu bağlıyor..
Ancak, Anadolu Selçukluspor’a genel bir bakış yaptığımız zaman, uygulama anlamında doğruların tam olarak yapıldığını söyleyemeyiz.
Bununla da kalınmadı, daha önce genç Milli takımlara davet edilen Emre, Aykut, Abdülkerim Kılıç gibi futbolcular sezon boyunca değerlendirilemedikleri için Milli takımlar için unutulanlar arasına girdiler..
Anadolu Selçukluspor Başkanı Mehmet Günbaş ve yönetiminin, birkaç yeni takviyeyle istikrarı koruma adına yeni sezonda da göreve devam etmelerinde yarar vardır diye düşünebiliriz... Tabi, yeterli destek sağlanır ve kendileri de çalışmak isterlerse.
Ama, bu kez takım kadrosunu, pilot takım doğrultusunda oluşturmaları gerçeğiyle hareket etmelidirler.
Ben yinede Konyalı teknik direktörden yanayım..  Her zaman söylediğim gibi, Konyalı teknik adamlarında dışarıdan gelenlerle hiçbir farkı yoktur. Tek eksiğimiz, onlara güvenmemektir. Birde onların işlerine karıştırmaması var. Hatta, bir Ömer Zengin, bugün Türkiye’de en iyi takım çalıştırıcı 10 hoca arasında yer alacak kapasiteye sahiptir.
Ancak, geride kalan sezonda iki Konyalı teknik adama görev verdiklerini, bundan sonra bu konuya sıcak bakmadıklarını dile getiren Başkanı, her ne kadar yanlış olduğunu bilsem de bu kez teknik direktör konusunda serbest bırakacağım.
Yeni sezon planlaması da Torku Konyaspor’un durumuna göre gerçekleştirilmeli. Kartallar süper lige yükseldiğine göre, Anadolu Selçukluspor’da PTT 1. lige çıkabilecek bir kadro oluşturulmalı. Bunun içinde  Eyüpspor maçına çıkan futbolculardan oluşan takım kadrosu kesinlikle korunmalıdır. Bunlarla birlikte, şu anda Torku Konyaspor’da yer alan İsmail Güven, Onur Uğlu, İbrahim Alan gibi futbolcularla, son maçta  forma giyemeyen Yusuf kadroya alınarak değerlendirilmelidir.  
Bu uygulamayla hem takımın maliyeti daha da düşecektir, hem de pilot takım özelliği korunmuş olacaktır.  Yapılacak üç-beş kaliteli transferle de 1. lig yolu açılmalıdır.  
Tabi ki, Başkan ve yönetimi bu sözlerimize katılır veya katılmaz, orasını bilemeyiz..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sabit Horasan Arşivi
SON YAZILAR