İstanbul İçi Kazalarda 120 Kişi Öldü, Hız Limiti Artışına Uzmanlar Tepkili

İstanbul İçi Kazalarda 120 Kişi Öldü, Hız Limiti Artışına Uzmanlar Tepkili

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) şehir içinden geçen bölünmüş devlet ve il yolları, belediyenin yapım ve bakımından sorumlu olduğu, taşıma kapasitesi yüksek yollarda hız limitlerini artırdı. UKOME’nin...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) şehir içinden geçen bölünmüş devlet ve il yolları, belediyenin yapım ve bakımından sorumlu olduğu, taşıma kapasitesi yüksek yollarda hız limitlerini artırdı. UKOME’nin belediye sınırları içindeki karayollarında araçlar için hız sınırını 32 km/s’e kadar artırma yetkisini kullanarak aldığı bu karara uzmanlar tepkili. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre İstanbul’da Ocak-Temmuz 2014 döneminde şehir içinde meydana gelen 8 bin 533 ölümlü ve yaralamalı kaza meydana geldi. Bu kazalarda 120 kişi olay yerinde hayatı kaybederken 12 bin 294 kişide yaralandı. Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yerel yönetimlerin hız sınırlarını arttırma yetkisinin kaldırılmasını istedi.

Sağlık Enstitüsü Derneği şehir içi trafik kazaları ve yerel yönetimlerin hız limitlerini arttırma yetkileri ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Trafik kazalarının büyük bölümünün, yüzde 76,42 oranla şehir içinde meydana geldiği belirtilen açıklama da, “2014 yılı ilk 7 aylık istatistiklerde, ölümlü ve yaralanmalı kazaların tüm yerleşim yerinde gerçekleşen kazalar içerisindeki oranı yüzde 41,81 olarak gerçekleşti. Kazaya yol açan unsurlar incelendiğinde, hızlı araç kullanma ilk sıralarda yer alıyor.” Denildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından ilan edilen verilere göre, İstanbul’da polis sorumluluk bölgesinde (yerleşim yeri) Ocak-Temmuz 2014 döneminde 8 bin 533 ölümlü ve yaralanmalı kaza meydana geldiği belirtilen açıklamada, “Bu çarpışmalarda 120 kişi olay yerinde hayatını kaybederken 12 bin 294 kişi de yaralandı. Yaralı olarak hastanelere kaldırılan yurttaşların akıbetlerine dair verilerin açıklanması da geçtiğimiz yıl gerçekleşen yasa değişikliği ile gündeme getirilmişti, ancak henüz veriler Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edilmedi. Sağlık kuruluşlarında kazadan sonra ilk 30 gün içerisinde hayatını kaybedenlerle sayının bir misli arttığı biliniyor. İstanbul, tüm illerimiz içerisinde trafik kazalarının en çok yaşandığı ve buna bağlı olarak can ve mal kayıplarının en çok olduğu ilimiz. Nüfus yoğun bu ilimizde devlet ve il yollarının sayısı, bölünmüş yolların fazlalığı trafik yoğunluğuna da işaret ediyor.” İfadelerine yer verildi.

HIZ LİMİTLERİNİ ARTIRMA YETKİSİ KALDIRILMALI

Sağlık Enstitüsü Derneği ‘Küresel Yol Güvenliği Programı’ yürütücüsü Tanzer Gezer, trafik kazalarını kabul edilemez cinayetler olarak değerlendirirken, kazaları önlemek için hız limitlerinin azaltılmasının önemini vurguladı. Trafik polisinin bir hafta içinde İstanbul’da aşırı hız yapan 4 bin 197 sürücüye ceza kestiğini ilan ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul’da bazı yollarda hız limitlerini arttırmasının yol güvenliği açısından olumsuz olduğunu bildiren Gezer, 2020 yılına kadar trafikte ölümlü ve yaralanmalı çarpışmaları yüzde 50 oranında azaltmayı hedefleyen Türkiye için atılan bu adımın yanlış olduğuna dikkat çekti.

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği önleyici ve koruyucu kriterlerin iç hukukumuzda yer bulması gerektiğine işaret etti. Trafik Kanunu ve Yönetmeliğimizde yerel yönetimlere hız sınırlarını azaltıcı yetki verilmesinin doğru olduğunu belirten Prof. Dağlı, yerel yönetimlerin hız sınırlarını arttırma yetkisinin kaldırılmasını istedi. Prof. Dağlı, kayıpların azaltılması, ölümlü ve yaralanmalı kazaların oranının azaltılması için uluslararası standartlara odaklı trafik politikalarının ve emniyet kemeri istisnalarından arındırılmış, önleyici ve koruyucu nitelikte hukuksal düzenlemelerin acil gerekliliğine vurgu yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.