İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü: Et Ve Tatlı Tüketiminde Dikkatli Olunmalı

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü: Et Ve Tatlı Tüketiminde Dikkatli Olunmalı

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, özellikle Kurban Bayramlarında et ve tatlı tüketiminin arttığını belirterek, yüksek risk taşıyan hastaların dikkatli olması konusunda vatandaşları uyardı. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü,...

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, özellikle Kurban Bayramlarında et ve tatlı tüketiminin arttığını belirterek, yüksek risk taşıyan hastaların dikkatli olması konusunda vatandaşları uyardı.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, yaklaşan bayramda beslenme ve sağlık konuları ile ilgili bir açıklama yaptı. Duyuruda et tüketiminden hijyene kadar birtakım önerilerde bulunularak özellikle kalp rahatsızlıkları olanların daha dikkatli olaması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada şunlara değinildi: "Dini Bayramlarımızdan olan Kurban Bayramı’nda, Bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kurban eti tüketimi de ön plana çıkmaktadır. Kurban Bayramı’nda aile ve akraba yemeklerinin sık olması nedeniyle, yemek miktarının yanında kırmızı et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca Kurban Bayramında kurbanlık hayvan alımından başlayarak etlerin tüketilmesine kadar sağlık ve hijyen kurallarına azami dikkat edilmesi gerekmektedir.

'KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT'

Öncelikle kurbanlık olarak alınan hayvanın veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olmak gerekmektedir. Uygun ortamda kesimin sağlanması çok önemli bir noktadır. Hayvanın sakatat kısımları doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle tüketilmemelidir. Kurban kesildikten sonra hayvanın kanı mutlaka iyice akıtılmalıdır. Kurban kesildikten sonra hemen tüketilirse eti sert olmaktadır, 24 saat buzdolabında tüketildikten sonra tüketilmesi etin yumuşak olmasını ve daha rahat sindirilmesini sağlamaktadır. Etler pişirilirken kendi suyunda kısık ateşte pişirilmelidir. Etli yemekler pişirilirken etin yağı dışında ekstra yağ kullanmamak yağ alımını azaltmanın iyi bir yoludur. Kurban Bayramı'nda sadece et tüketiminden kaçınılması her tür besinden yeterli miktarda almak gerekmektedir. Bu nedenle sofralarda mutlaka satala, sebze yemekleri, yoğurt gibi besinlere de yer verilmelidir. Bayramda en az 1,5 lt su içimine dikkat edilmelidir. Aşırı tatlı tüketiminden kaçınılmalı, bayram ziyaretlerinde her ikramı tüketmekten kaçınılmalıdır. Mümkün olduğu kadar bayram ziyaretlerinde yürüme mesafesinde olan yerlere yürüyerek gitmek tercih edilmelidir. Yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılan et ve kemik suyunun herhangi bir besleyici değeri yoktur ve doymuş yağ içeriği yüksektir. Bu nedenle kullanımından kaçınılmalıdır. Kurban bayramında etler porsiyonlara ayrılarak buzdolabı poşeti içerisinde -2 derecede bir hafta, derin dondurucuda -18 derecede üç ay kadar saklanabilmektedir. Derin dondurucudan çıkarılan et bozdolabında çözdürülmelidir. Acil pişirilecekse mikrodalga yöntemi kullanılabilmektedir.Ancak çözdürülen etin mümkün olduğu kadar çabuk tüketilmesi ve tekrar çözdürülmemesi gerekmektedir. Bayram tatilleri çok yenilip az yürünmesi nedeni ile kilo almaya yatkınlığın arttığı dönemlerdir. Bu nedenle bayramda yenilen yemeklerin miktarının ayarlanması ve mümkün olduğu kadar fiziksel aktivite yapılması çok önemlidir."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.