İşsizlikte korkutan artış!

İşsizlikte korkutan artış!

Türkiye'nin işsizlik oranı yüzde 1.9 artarak yüzde 12.7'ye ulaştı. Toplam işsiz sayısı, 4 milyona yaklaştı. 2016 yılında Türkiye genelinde 101 bin 614 işletme kapatıldı. Üniversite mezunu gençlerin büyük çoğunluğu ise işsiz

“Milli İstihdam Seferberliği” iş arayan insanlara umut olsa da, işsizliğin önü bir türlü alınamıyor.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), açıkladı. 668 bin kişi, işsizler kervanına katıldı. Bu artış ile birlikte işsizlik 3 milyon 800 bin kişiyi buldu. Ekim 2016'da oranı 11,8 olan işsizlik 2017 yılının ilk aylarında yüzde 12.7'ye yükseldi. Tarım ülkesi Türkiye'de tarımda çalışan işçi sayısı da 88 bin kişi azaldı. Türkiye, son 7 yılda en çok işsizliğin görüldüğü yılları yaşıyor. Esnaflar, bir bir kepenk indiriyor. Çoğu işletme, ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.  Lisans mezunları, iş bulamıyor. İşsizlerin büyük çoğunluğunu yine yüzde 20'lik oranlarla gençler oluşturuyor.

GENÇ İŞ GÜCÜ TERCİH EDİLMELİ

İşsizliğin artması ile ilgili birtakım değerlendirmelerde bulunan Boydak Holding İnsan Kaynakları Direktörü Sancak Basa, işsizliğe karşı hükümetin attığı adımları pozitif karşıladığını belirterek, işsizliğin artmasını da dramatik bulduğunu kaydetti. “Emekli olduğu halde çalışanların vicdanı kanamalı” diyen Basa, “Üniversitelere alım arttı buna paralel olarak kalite düştü. Genç iş gücü, öncelikli olmalı. Gençlerin yararlı alışkanlıklarına devam edebilmeleri için bulacakları iş onlar için büyük bir önem arz ediyor. Gençlerin gelecek ile ilgili kaygıları var. İşsizliğin artmasında etkili olan bir diğer faktör ise iletişimsizlik. Özel sektörlerin bazıları bu anlamda hazırlıksız. Gençleri, gençlerin isteklerini anlayacak yöneticiler az. Anadolu’da bu zihniyet daha da yaygın. Oysa onları anlayacak profildeki yöneticiler, karşılıklı anlayış ve iletişimin sağlanması için önemli” açıklamalarında bulundu.

ELEMAN BULMAK ZORLAŞTI

Can İnşaat Proje Müdürü İnşaat Yüksek Mühendisi Ali Can da işsizliğin 2010 yılından sonra ilk kez bu kadar yükseldiğini söyledi. İnşaatta çalıştırmak üzere işçi aradıklarını fakat bir türlü bulamadıklarını ifade eden Can, bazı insanların ise iş beğenmediğini vurguladı. Can, daha sonra şunları kaydetti: “İnsanların bir kısmı emek göstermeden para kazanmanın yollarını arıyor. Maaş, sigorta ve yemek karşılığında bile çalışmak istemiyor.  Temizlik işçisi, şantiye elemanı bulmak artık çok zorlaştı. Durum böyle olunca işsizlik de artış gösteriyor.”

GENÇLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULUYOR

 İşsiz kalan gençler, boş durmaktan kafasını bozacak düşünceler üretmeye başladıklarını söylüyor. Tahammülsüzlüklerinin arttığını ve vara yoğa sinirlendiklerini dile getiren işsiz gençler, “Olmadık olaylardan olmadık anlamlar çıkarıyoruz. Gerginlik vücudumuzu ve ruhumuzu yoruyor. Çalışanlarda emeklerinin karşılığını alamıyor. Evlere temizliğe giden kadınlarımız bile üniversite mezunlarına göre daha fazla paraya çalıştırılıyor. Paramız olmadığı için çoğu şeyden mahrum kalıyoruz. KPSS'yi deniyoruz olmuyor. Özel sektöre başvuruyoruz almıyor. Çoğumuz da umutsuzluktan iş aramayı bıraktık” dedi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum