İşsizlik üç kat arttı!

İşsizlik üç kat arttı!

Konya'da Koronavirüs öncesi işsizliğin yüzde 15-16 bandında olduğunu, salgının görülmesi ile birlikte Konya'daki işsizliğin üç katına çıktığını söyleyen Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, “Olan yine küçük esnafa ve yanında çalışan işçilere oldu”

 

2018 yılının Ağustos ayından bu yana ekonomik olarak çok zorlu ve çalkantılı günlerden geçen Türkiye, Koronavirüs salgınından sonra daha da zora girdi. Çoğu işyeri, yayımlanan genelge ile kapatıldı. Borçlu olan ve iş yükünü de kaybeden işveren, işçi çıkarmaya başladı. Türkiye'de işsizliğin en az olduğu iller arasında yer alan Konya'da bile işsizliğin üç katına çıktığı ifade edildi. Bu süreçten ise en fazla zararı küçük esnaf ve yanında çalıştırdığı işçiler gördü. Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak'ın iddiasına göre Konya'daki işsizlik oranı yüzde 15-16'lardan, yüzde 45'lere çıktı. 

KONYA'DA İŞÇİ ÇIKARMA ORANI YÜZDE 30'LARI BULDU

Çoğu işletmenin yayımlanan genelge ile kapatılmak zorunda kaldığını yine çoğu esnafın da iş yapamadığı için işletmesini kapatma kararı aldığını aktaran Tamak, “Kuaförler, berberler kapalı. Lokantalar kapalı. Bir gıda işi yapan işletmeler açık” dedi. Kapalı olan işletmelerde çalışan çoğu işçinin genç olduğunu, mutfak bölümünde çalışanların ise emekli insanlardan oluştuğunu kaydeden Tamak, “İşsiz kalanların çoğu zaten kayıt dışı çalışanlardı. Konya'da kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 30'un üzerindeydi. Bu yüzde 30'luk kesimin hepsi bugün işsiz kaldı. Bu insanlar evine, çocuğuna nasıl ekmek götürecek? Zaten hepimiz ekonomik olarak zorlu günlerden geçiyorduk. Bir de üzerine Koronavirüs gelince iyice çıkmaza girdik. Konya'da işten çıkarmalar yüzde 30'u buldu. Herkes, yanında çalışan işçisini çıkarmak zorunda kaldı. Küçük esnaf bitti, Konya'da işsizlik ise yüzde 45'leri buldu.  İşten çıkarmalar da en fazla küçük esnafların işletmelerinde oldu. Eleman çıkaran işverene de hak vermek gerekir. Çünkü onların da ev kirası, işyeri kirası ve başka giderleri var. Esnafın zaten borcu fazla” şeklinde konuştu.  

ÖNLEM PAKETİNDE KÜÇÜK ESNAFA VE ÇALIŞANINA DESTEK YOK!

Hükümetin 21 maddelik önlem paketi açıkladığını hatırlatan Tamak, daha sonra şunları kaydetti: “21 maddenin hiçbiri, küçük esnafa kolaylık sağlamadı. Küçük esnaf için sadece yeni kredi almanın şartları var. Esnaf, zaten bankanın istediği şartları yerine getiremiyor. Esnaf, zaten kara listeye alınmış. Sayın Cumhurbaşkanı bir de 3 ay boyunca kimsenin işten çıkarılmayacağını söylüyor. Cumhurbaşkanının söylemlerinin tabana yansıdığını düşünmüyoruz. Esnaf, bize lazım. İşten çıkarılan işçilerin hiçbiri İŞKUR'dan da yararlanamıyor. Niye? Sadece 450 iş gününü dolduramadıkları için. Destek için bu şart kalklamı. 250-450 günün hesabını yapmayı bırakmak gerekir. Açık konuşacağım bu süreç büyük işverene yine dokunmadı. Olan küçük esnafa oldu. Bir de insan sağlığı her şeyden önemli ama bizi asıl sıkıntı virüsle mücadele dönemi bittikten sonra bekliyor. Bugün Organize Sanayi bölgesinde belki çalışan 10 bin işçi var. Bir tarafta da genelge ile çalıştığı işyeri kapatılan ya da iş kaybı yüzde 100'e ulaşan 40-45 bin kişilik bir işçi kesimi var. 

Durum sıkıntılı. İşsiz kalan işçiler evine ekmek götüremiyor. Yerel yönetimlerin yardım toplamasının önüne neden geçildi? Eğer böyle bir yasak gelmeseydi insanlar bu kadar sıkıntılı duruma düşmezlerdi.” 

EMRE ÖZGÜL

4-4-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.