İşsizlik Korkusuyla Kilometrelerce Yürüyen Madenciler, Oturma Eyleminde

İşsizlik Korkusuyla Kilometrelerce Yürüyen Madenciler, Oturma Eyleminde

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinden yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Zonguldak merkeze yürüyüş eylemi gerçekleştiren Hema Kandilli İşletmesi'nde çalışan işçiler, 10 saat süren yürüyüşün ardından Zonguldak Valiliği'ne...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinden yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Zonguldak merkeze yürüyüş eylemi gerçekleştiren Hema Kandilli İşletmesi'nde çalışan işçiler, 10 saat süren yürüyüşün ardından Zonguldak Valiliği'ne ulaştı. İşçiler, oturma eylemine devam ediyor.

Kent merkezine girişte büyük araç konvoyu oluşurken, bazı vatandaşlar işçilere alkışlarla destek verdi. 'İş ekmek yoksa barış da yok', 'Zonguldak uyuma, madenciye sahip çık', 'Madenci burada esnaf nerede' ve 'Vur vur inlesin, Ankara dinlesin' sloganlarla kent merkezine giriş yapan madencilere, Zonguldak'taki özel maden şirketi yöneticileri ve işçileri de katıldı.

Kentin en işlek caddesinden geçerken işçilere hitap eden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, "İşsiz kalmanın, aşsız kalmanın hüznünü anlatmak için geldik. Bizim, çıkan yasalardan şikayetimiz yok ama işten atılmalara, işten atılma tehditlerine karşıyız, bunun için buradayız. Biz sabah 08.30'da yola çıktık, bizi yalnız bırakmayan güvenlik güçlerine ve basın mensuplarına teşekkür ediyoruz." dedi.

Daha sonra valilik önüne gelen işçilere hitap eden Mutlu, "Buraya geliş maksadımız belli. Biz buraya Armutçuk Hema Kandilli Kömür İşletmeleri'ndeki işten atılma tehditlerine karşı sesimizi duyurmak için geldik. Sesimizi duyuramazsak nereye gideceğimizi çok iyi biliyoruz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. 50 kilometreyi aşan ayaklar daha çok kilometreleri aşar." diye konuştu.

Gazetecilerin sorusunu cevaplandıran Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise "Enerji Bakanı'nın açıklaması var. İnşallah ekim ayında yapılacak yasal düzenlemeyle problemin büyük bölümünün çözüleceğini düşünüyorum." diye ifade etti.

Alabaş, işçilere hitaben yaptığı konuşmada ise şunları söyledi: "Yine Türkiye'ye ve dünyaya örnek olacak eyleme imza attınız. Sizi yürekten kutluyorum. Yaklaşık 3 aydır TTK ve Hema Kandilli İşletmesi arasındaki anlaşmazlıklar neticesinde çalışan arkadaşlarımızı işten çıkarma tehdidi üzerine eylemler düzenlenmiş, Enerji Bakanlığı nezdinde görüşmelere başlanmıştı. Ancak bu görüşmelerde netice elde edilemedi. Ayrıca, maden işçisi kardeşlerimizi insanca yaşayabilecekleri bir maaşa kavuşma imkanını bulmuşken bir anda işsizlikle karşı karşıya kaldılar. Ben Torba Yasa görüşmelerinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki çalışmaları takip ettim. Maden işçileri adına oradaki görüşmelerde bulunma ve müdahale etme fırsatı buldum. Bu problemin bu hale geleceği belliydi. Maelesef sektör temsilcileriyle, sendikasıyla, işvereniyle, çalışanıyla, Maden Mühendisleri Odası'yla başta işgüvenliği tedbirleri olmak üzere sektörün sorunlarının dile getiren bir çalıştay sonucu Meclis'e gelmesi gereken bir yasa tasarısı, sektör temsilcilerine sorulmadan Meclis'e götürüldü ve sorun çözmekten daha çok daha çok problemleri beraberinde getirdi. Bizi birbirimizle karşı karşıya getirmek istiyorlar. Biz GMİS olarak bu problemin çözülmesi için gerekirse Ankara'ya kadar yürüyerek sesimizi duyuracağız. Hala sesimizi duymayanlar varsa, biz gerekirse sesimizi duyuracak mesafeye kadar gider, onların kulaklarına bağırırız."

GMİS Başkanı Alabaş, sendika yöneticileri ve De-Ka Madencilik yöneticisi Halit Demir de işçilerle beraber oturma eylemine katıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.