İşsizlik artıyor istihdam azalıyor

İşsizlik artıyor istihdam azalıyor

Her yıl düzenli olarak Türkiye’nin eğitim karnesini hazırlayan Eğitim-Bir-Sen, açıkladığı son raporla yükseköğretim sistemini tüm yönleriyle ele aldı.

Raporda yükseköğretim mezunları arasında istihdam oranının düşük, işsizlik oranının yüksek olduğuna vurgu yapılarak, “Türkiye’de 2014-2018 yılları arasında yükseköğretim mezunu işsizlik oranı yüzde 10’dan yüzde 12,4’e yükselmiş; istihdam oranı ise yüzde 70,7’den yüzde 69,6’ya düşmüştür” ifadesi kullanıldı.

Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) tarafından hazırlanan “Yükseköğretime Bakış 2019; İzleme ve Değerlendirme” raporu, yükseköğretim sisteminde yaşanan aksaklıklara ışık tutuyor. Rapor, yükseköğretim mezunlarının işsizlik ve istihdam oranlarında yaşanan sorunlara kadar birçok konuya çözüm önerileri sunuyor.

İŞSİZLİK ARTIYOR

Raporda Türkiye’de 2014 yılından bu yana işsizlik oranlarının arttığına vurgu yapılarak, “2014-2018 yılları arasında 15 yaş üstü yükseköğretim mezunlarının işsizlik ve istihdam oranlarında yaşanan değişim gösterilmiştir. Buna göre 2014- 2018 yılları arasında yükseköğretim mezunu işsizlik oranı yüzde 10’dan yüzde 12,4’e yükselmiş; istihdam oranı ise yüzde 70,7’den yüzde 69,6’ya düşmüştür” bulgusuna yer verildi.

İSTİHDAM ORANI EN DÜŞÜK ÜLKELERDENİZ

OECD ülkelerinde 2007 ve 2017 yılları arasında 25-34 yaş arası yükseköğretim mezunlarının istihdam oranında azalma yaşandığına dikkat çekilen raporda, “OECD ortalaması 2007 ve 2017 yıllarında yüzde 85,3’ten yüzde 83,8’e inmiştir. Türkiye’de ise bu oran yüzde 78,6’dan yüzde 74,6’ya düşmüştür. Türkiye; İtalya, Portekiz ve Yunanistan ile birlikte istihdam oranında en hızlı azalma yaşayan ülkelerden biridir. Buna ilaveten Türkiye, Yunanistan ve İtalya ile birlikte istihdam oranının en düşük olduğu ülkelerden biridir” ifadesi kullanıldı.

İSTİHDAM İÇİN ETKİN POLİTİKALAR İZLENMELİ

Raporun sonuç ve öneriler kısmında atılması gereken adımların altı çizilerek, “Yükseköğretim mezunlarının işsizlik oranlarını azaltmaya, istihdam imkânlarını artırmaya yönelik politikalar geliştirilmelidir. OECD ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye’deki istihdam oranı düşük, işsizlik oranı ise yüksektir. Hatta 25-34 yaş grubunda işsizlik oranı Türkiye’de çok daha yüksektir. Özellikle genç işsizliği azaltmaya ve istihdamını artırmaya yönelik etkin politikalar geliştirilmelidir” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum