Hâlid Şen

Hâlid Şen

İşsiz para mı, güven mi arıyor?

İşsiz para mı, güven mi arıyor?

Resmi olmayan işsizlik rakamlarının yüzde 15'i bulduğu tahmin ediliyor. Bu kadar artan işsizlik, üzerinde konuşulması gereken bir konu. Biz ise "Abi adamlar iş beğenmiyor" deyip geçiyoruz.

**

Peki vatandaş niye iş beğenmiyor? Neden “Kolay para” yolunu tercih ediyor?

**

Bir dönem imalat sanayi içerisinde bulundum. Devamlı bir eleman arayışı var. Aslında içinde olmaya da gerek yok. Gazetelerin eleman arayanlarla dolu ilan bölümleri durumu gösterir nitelikte. Bazı sanayiciler sırf eleman sıkıntısından dolayı yatırım yapmaktan çekiniyor...

**

8 yıllık zorunlu eğitim sonrası sanayiye eleman sıkıntısı büyük ölçüde artmıştı. 4+4+4 sistemine geçiş sonrası eleman ihtiyacının daha da arttığı bir gerçek. Okul sonrası askerlik çağına gelmiş genç, elinde bir meslek olmadan hayatın içinde buluveriyor kendisini...

**

Bu yaşa gelmiş bir genç, askerlik sonrası her işi de beğenmiyor haliyle. Paralı ve “garanti” bir iş arıyor kendine. Kolay kolay da sabit bir yerde çalışamıyor.

**

Geçtiğimiz günlerde bir işveren ağabeyimiz anlatmıştı. Yeşil düğmeci diye adlandırılan ve işi sadece CNC tezgahlara parça bağlayıp, yeşil düğmeye basmak olan eleman bile bulamadıklarını ifade etmişti. Bu abimizin bir tespiti de şu; “İş arayanlar garanti iş arıyor. Mesela biz bu yeşil düğmecilere bin 300 lira maaş veriyoruz gelmiyor fakat 950 lira veren Konya Şeker'in fabrikalarında sırada bekliyorlar.”

**

Konya sanayisinin çalışanına verdiği maaş da hep konuşulmuştur, ona da değinmeden geçmeyelim. Artık Konyalı sanayici düşük maaş veriyor algısı iyice oturdu. Beyaz yakalılar bile bundan muzdarip.

**

Kısa bir süre önce Algida Fabrikası yöneticileri ile Konyalı büyük bir gıda firması arasında gerginlik yaşanmış. Algida fabrikasında işçilere 150 lira fazla ücret verilince bizim büyük gıda firması buna itiraz etmiş. “Fazla veriyorsunuz bizim işçilerimiz kaçıyor” diye...

**

Eleman bulma sıkıntısı sadece para ile hallolacak bir mesele gibi de gözükmüyor. Önemsenmeyen bu işsizlik veya eleman bulma sorunu gelişimimiz için ilerde daha büyük bir engel olacaktır. İşin üzerinde durulmayıp bu konuda da bir çalışma yürütülmüyor.

**

Odalarımız durum değerlendirmeleri, tebrik ilanları yayınlayan kurumlar olmayı bırakıp çözüm üretseler keşke...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hâlid Şen Arşivi
SON YAZILAR