Adem Turan

Adem Turan

İşsiz nereye kadar?

İşsiz nereye kadar?

Türkiye'de işsizlik oranı Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına göre 3,1 puan artarak yüzde 12,8'e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’un verilerine göre Mayıs dönemi işsizlik oranı açıklandı. Bu dönemde işsiz sayısı 1 milyon 21 bin kişilik artışla 4 milyon 157 bin kişi olarak hesaplandı.

Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 5,5 puan yükselerek yüzde 23,3 oldu. İşsizlik oranı 15-64 yaş grubunda ise 3,2 puan artışla yüzde 13,1 olarak gerçekleşti.

İşsizlik oranlarını tetkik ettiğimizde sonuçlar can sıkıcı. Rakamlar hayli yüksek. Belki, gerçek işsiz sayısı bu kadar değildir ama  işini beğenmeyen ve İŞKUR’a baş vuran işsizlerin sayısı bu şekilde. Bir de tabi kayıt dışı çalışanlarımız var. Zira, sigorta maliyetleri işvereni zorlayacak kadar yüksek. Bu da doğal olarak insanları kaçak çalıştırmaya sevk ediyor. Tıpkı sigaraya zam yapılınca, kaçak sigaraya yöneliş gibi bir husus. Her ikisi de ciddi problem, hayati sorunlar. İlgililerin çözüm üretmesi gerekiyor.

Sigarayı bırak demekle bırakılmadığı gibi, çalış demekle de çalışılmış olunmuyor.  Hükümetin bu konuda acil çözümler üretmesi gerekiyor. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Bunun telafisi de zordur.

Her alanda olduğu gibi bütün sorunlar eğitim ve öğretimle çözülür. İçeriği dolu olan eğitimle gençlerimizi meslek sahibi yapmak, onları geleceğe taşımak hiç de zor değildir. Böylece gençler ileriye daha umut ve güvenle bakması sağlanmış olur. Elbette işsizliği ortadan kaldırmak imkansızdır ama en azından azaltılabilir. Yine TÜİK’in verilerine göre kamuya ciddi sayıda alımlar yapılmış ama özel sektörde durum tam tersine işliyor. Bunun için;

- Özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi gerekiyor.

- İstihdam üzerinden alınan vergi, prim ve işveren payı gibi mali yükler düşürülmelidir.

- Tarımdan tarım dışı alana yönelecek olan kesime daha kolay iş bulabilmek amacıyla mesleki eğitime daha fazla önem verilmelidir.

- Yatırımcıları döviz ve faizden uzaklaştırıp, üretim ekonomisine geçilmesinin yolları araştırılmalıdır.

Daha müreffeh yarınlar ümidiyle, Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR