İsrail ve Filistin'in 68 yıl sonraki haritası şok ediyor

İsrail ve Filistin'in 68 yıl sonraki haritası şok ediyor

1947'de BM Filistin'i ikiye böldü ve 1 yıl sonra İsrail Bağımsız devletini ilan etti, aradan geçen 68 yıl içinde Filistin haritası bakın ne hale geldi.

BM Genel Kurulu’nun 1947’de Filistin topraklarının Araplar ve Yahudiler arasında bölünerek, Kudüs’e uluslararası statü tanınmasını onaylamasıyla birlikte Filistin'in yok oluş süreci başladı. Aradan geçen 68 yıl içinde İsrail toprakları büyürken Filistin haritası küçüldükçe küçüldü.

Aslında bölgede her şey 1917 yılında imzalanan ve Osmanlı’dan kopuş anlamına gelen Balfour Deklarasyonu’nun imzalanması ile başladı.

İngiliz bakan Arthur Balfour, Siyonistlerin lideri Lord Rotshild’e resmi bir mektup yazdı ve İngiltere’nin Filistin’de bir Yahudi devleti kurulması için Siyonistleri sonuna kadar destekleyeceğini yazıyordu. Bu mektup ’Balfour Deklarasyonu’ olarak tarihe geçti. Bu deklarasyon uyarınca Yüz binlerce Yahudi Siyonizm projesi kapsamında İngiliz mandası altındaki Filistin’e göç ettiler.

BM FİLİSTİN'İ İKİYE BÖLDÜ

Planlı Yahudi göçü ve bunun sonucunda Filistin’de Arapların 6’da 1’i kadar çoğalan Yahudi nüfusuna karşı bir tepki olarak Nisan 1920’de iki büyük Filistin ayaklanmaları yaşandı.

1947'de İngiltere, Filistin sorununun çözümünü Birleşmiş Milletler’e devretti. Birleşmiş Milletler Filistin’i iki parçaya bölüp %56.5'ini Yahudilere, %43.5’ini Araplara vermeyi teklif etti. Filistin bu fikre sıcak bakmamasına rağmen, 33 ülkenin oyuyla bu plan kabul edildi.

68 YIL SONRA HARİTANIN HALİNE BAKIN

Aradan geçen 68 yıl içinde İsrail her fırsatta Filistin'i yok etmek için uğraştı. Bunun sonucunu da aldı. Filistin'in yüzde 43.5 olan toprak parçasından geriye bugün pek bir şey kalmadı. Filistinlilere düşen toprak parçası o kadar küçüldü ki bugün bir metrekareye 5 Filistinli düşer oldu.

filistin-haritasi-1917-1947-2014.20140724143903.jpg

 

İŞTE 1946'DAN BUGÜNE DEĞİŞEN HARİTA

Yeşil renkli olan yerler Filistin'in toprak parçaları, beyaz ise İsrail'i gösteriyor. 1946'da Filistin tek parçayken İsrail yerleşimcilerin kapladığı alanı birinci haritada görüyorsunuz. 1947'de anlaşma BM kararı ile harita ikiye bölününce İsrail Filistin'den daha fazla toprak parçasına kuruldu. 1967'e kadar yayınlamasını sürdürürken Filistin giderek küçüldü. Son haritada 2012 yılında Filistin'in son halini gösteriyor.

israilin-haritasi-1917-ve-2012.jpg

İSRAİL SÜREKLİ YENİ YERLEŞİM YERİ KURUYOR

Araştırmalar, Batı Şeria'da 1967'den beri süren İsrail yerleşim faaliyetleri sonucu 350 bin yerleşimciyi içine alan 151 yerleşim birimi inşa edildiğini teyit ediyor. Ayrıca Kudüs'ü dört bir yandan saran ve 180 bin yerleşimcinin yaşadığı 26 yerleşim birimi inşa edildi.

Arka arkaya gelen İsrail hükümetleri, Batı Şeria'nın 5800 km karelik yüzölçümünün yüzde 40'ından fazlasını yerleşim ve bağlantı yolları inşası için müsadere etti.

İsrail ayrıca Kudüs kentinin yüzölçümünün yüzde 50'den fazlasını kontrol altına aldı. Yerleşim konularında araştırma yapan uzmanlar, tecrit duvarının Filistin topraklarının 1967'den beri yaşadığı en büyük yerleşim faaliyeti olduğunu ifade ediyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.