Adem Turan

Adem Turan

İsraf her alanda devam ediyor

İsraf her alanda devam ediyor

Uygarlık tarihinin en önemli buluşlardan olan kağıt  M.S. 105.yılında Çinliler icat etmiştir. Çin İmparatorun danışmanı olarak görev yapan T’sai Lun tarafından keşfedilmiştir.

Günümüze kadar da kullanım alanı genişleyerek devam etmektedir. Kağıt;  Eğitim, sağlık, bilgi teknolojisi, temizlik, ambalaj, iletişim ve sanayi gibi bir çok sektörde kullanılmaktadır.

Dünyada en çok kağıt tüketimi yapan ülke de, kağıdı ilk bulan ülke olan Çin’dir.  2013 yılı verilerine göre Çin 89 milyon ton, ardından ABD 69 milyon ton, Türkiye ise 5.7 milyon ton kağıt tüketimi ile 9.sırada yer almaktayız.

Üretimi çok teferruatlı ve maliyeti yüksek olan kağıt üretimi, ülkemizde bir takım özel kuruluşlar tarafından yapılmakta olsa da gazete kağıdı üretimi yapılamamaktadır. Gazete kağıdı üretimini sadece Seka kağıt fabrikası yaparken, 1998 yılında özelleştirme kapsamına alınması nedeniyle Seka kağıt fabrikası 2005 yılında Sümer Holding’le birleştirilerek kapatma kararı alınmıştır.

Dolayısı ile bu ihtiyaç tamamen ithalat edilerek  giderilmektedir. Rusya, Kore ve Tayland gibi ülkelerden temin edilmektedir.

Hal böyle iken, ülkemizde özellikle ulusal basın tarafından hafta sonu gazete ekleri diye çıkarılan  çarşaf çarşaf magazin, spor, bulmaca  gibi  diğer ilave sayfalar insanlara ne kadar faydalı olmaktadır? Tartışılır. Oysa televizyon kanalları hafta sonları bu tür haberleri genişçe yayınlamakta, bu haberlere daha hızlı ve masrafsız ulaşması mümkündür.    

Diğer bir israf tablosu da, düğün mevsimlerini açılması nedeniyle hısım akraba, eşe dosta duyurmak için basılan düğün davetiyeleri. Sadece bir gün kullanılmak için bastırılan, birbirinden alımlı, gösterişli düğün davetiyeleri. Ertesi gün çöpe atılacak olan bu kağıtlara binlerce dolar ödüyoruz. Bu konuda da çok duyarlı olmamız gerekiyor.

Malumunuz dış ticaret açığı 47.10 milyar dolara çıkmış vaziyette. Madem ki, ihracatımızı yeterli seviyeye getiremiyoruz , o takdirde  ithal ettiğimiz ürünleri de daha tasarruflu kullanmak mecburiyetindeyiz. Yoksa cari açığı kapatmamız mümkün gözükmüyor.

Bu konu ile alakalı  Peygamber Efendimiz (a.s): “ Malın bir kısmını kendin için tut. Bu senin için daha hayırlıdır. İktisat ve tutuma riayet edeni Allah zengin kılar. İsraf ve sefahate dalanı da fakir kılar. İktisada riayet eden yoksulluk görmez, her işinizde iktisat yolunu tutunuz ” buyurmuştur.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR