İsraf durdurulmalı

İsraf durdurulmalı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'da su tasarrufuna dikkat edilmesi gerektiğine değinerek, "Konya Kapalı Havzası'na dışarıdan su getirseniz bile, israf devam ederse arzu ettiğimiz neticeyi alamayız" dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi, KOSKİ Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ortaklığında Sürdürülebilir Su Yönetimi Çalıştayı yapıldı. Bayır Diamond Otel'de düzenlenen çalıştaya; AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu,  Konya Büyükşehir Belediyesi Basın- Yanı ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu,  Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven,  Konya Ovası Projesi (KOP) Başkanı İhsan Bostancı, kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

ALT YAPI YOKSA BELEDİYE DEMEYİN

Çalıştayda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, suyun önemine binaen  çeşitli sloganların atıldığını bu sloganların da tek başına bir işe yaramadığını aktardı. Her ne şartta olursa olsun su konusunda da israftan kaçınılması gerektiğini kaydeden Akyürek, KOSKİ ile birlikte yürüttükleri 'Mavi bayrak' uygulamasına da dikkat çekti. Okullarda su timleri kurduklarını ve bilinçlendirmenin ancak eğitim ile mümkün gözüktüğünü dile getiren Akyürek, "Her şeyin temeli eğitimdir. Su tasarrufu ön planda tutulmalıdır. Konya Kapalı Havzası'na dışarıdan su getirseniz bile, israf devam ederse arzu ettiğimiz neticeyi alamayız. Belediye olarak bazı özel çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'nin 19'da birlik bir alanını kapsıyoruz. Kitle eğitimi ve kayıp kaçağının önlenmesi konularında genel eğitimler veriyoruz. Konya genelindeki su meselesine de bu çalışmalarımız fayda sağlayacak. Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası ile Konya'da 800'e yakın yerleşim yerinin içme ve kullanma suyundan sorumluyuz. Kanalizasyon ve arıtma sistemlerinin kurulmasında da 2014 yılından itibaren yükümlülük altına girdik. KOSKİ Genel Müdürlüğü olarak eski para ile 1 katrilyonluk yatırım yaptık şehrimize. İnşallah 3 yıl içinde tüm köylerimizde alt yapı problemlerini tamamlayacağız. Şehirleri ne kadar süslerseniz süsleyin. Park yapın, bahçe yapın çiçek ekin. Ama alt yapısı yoksa, nitelikli suya ulaşılamamışsa o yerden şehir diye de bahsetmeyin.  Konya'nın model şehir olma planı var. 2014 yılında belde ziyaretlerimizde bir şey gördük. Yerleşim yerlerinin önemli bir bölümünde yeraltı sularından istifade ediliyor. İçme sularında sorunlar var. Yeraltı sularından istifade etmeyen yerlerde de sıkıntılar vardı. Grup suyu çalışması ile şehrin yüzde 80'ine daha nitelikli su verme imkânına kavuştuk.

SU YÖNETİMİNİ BECEREMİYORUZ

Su israfının üzücü boyutta olduğunu ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye'nin su kaynakları açısından birçok ülkeye göre daha şanslı olduğunu, su yönetimi konusunda ise çok özenli davranılmadığını söyledi. Bu konudaki farkındalık çalışmalarının ilkokul zamanlarında başlatılması gerektiğinin altını çizen Şeker, şunları kaydetti: "Suyun sürdürülebilir bir yönetim çerçevesinde hükümetler tarafından gündemde tutulması lazım. Sadece bilim insanlarının kaygısı ile israfla mücadele edilmez. Her bir bireye farkındalık yerleştirilmeli. Bizim edebiyatımızda suyun önemi ve kullanımına dair çok çeşitli sözler var. Bunları yeniden kullanmak gerekiyor. 'Su gibi aziz ol' sözü de buna örnek. Suyu getirene hürmet ve teşekkür her daim olması gereken şeydir. Bol sulu günler diliyorum." Yıllık 190 milyon metreküp civarında su ürettiklerini belirten KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu da şunları ifade etti: "Ürettiğimiz su miktarı, Konya Kapalı Havzası'ndan tüketilen suyun yüzde 3'ünden biraz fazla bir rakam. Kapalı havzada yüzde 3'lük bir tasarruf sağlasak bir yıl boyunca 2 milyon 350 bin kişiye sunduğumuz su kadar tüm Konya'ya su tasarrufu sağlamış oluyoruz.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum