İşletmelerin Göçmen İşçi İstihdamındaki Endişeleri Dil Ve Nitelik Eksikliği

İşletmelerin Göçmen İşçi İstihdamındaki Endişeleri Dil Ve Nitelik Eksikliği

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Uyum Bakanlığı’nın Alman Ekonomi Enstitüsü’ne (IW) yaptırdığı araştırmaya göre Alman işletmeleri hala yeterli şekilde göçmen istihdam etmedikleri gibi birçoğu bu noktada hazır dahi olmadıklarını itiraf...

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Uyum Bakanlığı’nın Alman Ekonomi Enstitüsü’ne (IW) yaptırdığı araştırmaya göre Alman işletmeleri hala yeterli şekilde göçmen istihdam etmedikleri gibi birçoğu bu noktada hazır dahi olmadıklarını itiraf ediyorlar. Araştırma sonuçlarına göre Almanya genelinde işletmelerin yüzde 45’i göçmen istihdam ederken bu rakam KRV’de biraz daha iyi durumda yüzde 62 olarak raporlara yansıdı. Araştırma aynı işletmelerde istihdam edilen göçmen oranlarını da açıkladı.

Buradaki durumda diğerini aratmayacak şekilde iç açıcı olmadığı gözlendi. Göçmen istihdam eden işletmelerden 250 ve daha fazla çalışanı olan büyük işletmelerdeki göçmen oranı yüzde 20’lerde iken küçük işletmelerde bu oran ancak yüzde 11’lerde kaldı. Bunun sebeplerinin de sorgulandığı araştırmada işletmelerin çoğunun hala göçmenler konusunda endişe taşıdıklarını ortaya kodu. İşletmelerin yüzde 86’sı hala dil sorunu yaşayabileceklerinden endişe duyduklarını belirtirken, yüzde 60’ı da göçmenlerin kalifiye olmadıklarını işaret ettiler.

İşletmeler çok kültürlülük konusunda yetersiz tecrübeye sahip olduklarını da kabul etti. Birçok işletme ise yabancı ülkeden alınan diplomaların kabul edilmesi ile ilgili işlemler konusunda bilgi sahibi olmadıklarını kabul etti.

KRV Uyum Bakanı Guntram Schneider, araştırmada bahsedilen konuları eyalet hükümeti olarak gündemlerine alacaklarını ifade ederek “Bu konularda işletmelerle ve aynı zamanda göçmenlerle de irtibata geçeceğiz. İş piyasası ve uyum politikalarımızı hayata geçiren kurumlarımızla isabetli ve bilinçli bilgilendirme ile danışma hizmetleri vereceğiz.” şeklinde konuştu.

Schneider, eyalet genelinde 100’ün üzerinde mesleki gelişim merkezlerinin hem işletmeler hem de göçmenler arasında daha fazla tanıtımının yapılacağını söyledi. Farklı kültürlerle daha fazla çalışılabilmesi için KRV hükümeti gelecek yıl küçük ve orta ölçekli işletmeleri bir tecrübe alışverişine çağıracak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.