İşler durma noktasında

İşler durma noktasında

2. El otomobil sektöründe ekonomik kriz dolayısı ile işler durma noktasına geldi. Galericilerin araç satışı, geçmiş yıllara oranla yüzde 70 oranında düştü. Çoğu galerici de isim değişikliği ve devir işlemine gitti

Yaklaşık 8 aydır devam eden ekonomik kriz, oto galericileri de vurdu. Krizle birlikte çıkmaza giren otomotiv sektörünün temsilcileri çok zorlu günlerden geçiyor. 2. el otomobil satışları da neredeyse durma noktasına geldi.

4-2-068.jpg

İkinci el araç satışlarında yüzde 70'i aşan bir azalma gözlemlendi. Tüm bu gelişmeler ve sektördeki daralmalar ile birlikte çoğu galericinin işyeri el değiştirdi yine çoğu galerici de işletmesini kapatmak durumunda kaldı. Ayakta kalabilmek için ise çoğu galerici de alternatif sektörlere yönelmeye başladı. Galericiler, alım satım vergilerini vatandaşa yansıtmaya devam edilmesi halinde, sektörün krizden çıkmasının mümkün olamayacağını ifade ederken, yüksek faiz oranlarının da düşürülmesi çağrısında bulundu.

İŞLER YÜZDE 70-75 ORANINDA DÜŞTÜ

Geçen yıllara oranla çok durgun bir dönem geçirdiklerini dile getiren Erciyes Galeri İşletme Sahibi Ümit Yerlikaya, ülkede ve sektörde ciddi bir ekonomik sıkıntının yaşandığına dikkat çekti. Faizlerin yükselmesi ve piyasada sıcak paranın dönmemesi gibi birçok faktörün piyasayı kilitlemeye yettiğine vurgu yapan Yerlikaya, “Şuan satışımız geçmiş yıllara oranla yüzde 25-30 arasında. Yani yüzde 70-75 oranında bir iş kaybımız söz konusu. Bu kayıp ciddi ve tedirgin edici oranda. Bundan önceki yıllarda ayda ortalama 18 ile 20 araç satabiliyorsak, bugün bu sayı en fazla 4 veya 5'e yükseldi. Otomobil sektörü ekonomik çarkın bir dişlisi. Çark dönmeyince dişli de çark eder” şeklinde konuştu. 

DEVİR VE İSİM DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ ARTTI!

“Son 7 aydır sektörel bazda durumumuz çok kötü” diyen Yerlikaya, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Alınan tedbirlere bakıyoruz sadece yara pansuman ediliyor. Ekonominin bu kadar kötü olduğu bir dönemde sadece otomobil sektöründe yaşanacak bir hareket de fayda sağlamaz. Çoğu sektörde bir iyileşmenin olması gerekiyor. Galerilerin önemli bir kısmı isim değişikliğine giderek, el değiştirdi. Sebebi ne? Ekonomik kriz. Sebebi ne? İş kapasitesinin düşmesi. Devreden, kapatan veya farklı bir işe giren arkadaşlarımızın sayısı ne yazıkki fazla. Acilen piyasanın canlanması lazım. 2. el araç fiyatlarında da bir artış var. Yüzde 10 artış normal şartlarda belki vatandaşımızı bu denli etkilemezdi ama şimdi yüzde 10 bile insanımıza fazla geliyor. Çözüm bekliyoruz, çaresizce iş yapmayı bekliyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

Foto altı:

Ümit Yerlikaya 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.