İşler durgun!

İşler durgun!

"Normalde bu vakitlerde deli gibi mesai yapmamız gerekirdi" diyen promosyoncular, işlerindeki durgunluktan dert yanarken, satışlarının da yüzde 20 ile 30 arasında azaldığını söyledi. Promosyon ürünlere ise yüzde 60'a varan zam geldi.

Sezonu olmasına rağmen reklam ve promosyon sektöründe büyük bir durgunluk yaşanıyor. Geçen yıl neredeyse son 2-3 ay her gün mesai yapan promosyoncular, bugün ise sadece iş yerini döndürebilmenin hesabını yapıyor. Promosyoncuların satışında yüzde 20-30 arasında bir azalma görülürken, ürünlerin fiyatında da yüzde 60'a kadar artış yaşandı. Bazı promosyoncular ise çarkı döndürebilmek için elindeki ürünleri ölü fiyatına satmaya başladı. Önünü göremeyen işletmeciler, ayakta durabilmek için destek bekliyor.

SEZONUMUZ OLDUĞU İÇİN DURGUNLUĞU HİSSETMEDİK

Uysal Promosyon İşletme Sahibi Samet Uysal, promosyon sezonu olması hasebiyle işlerinin iyi olduğunu aktardı. Piyasada ekonomik olarak bir kırgınlığın varlığına dikkat çeken Uysal, geçmiş yıllara oranla iş hacminin az da olsa düştüğünü dile getirdi. Tüm olumsuz şartlara rağmen promosyon sezonunda olunduğu için piyasadaki durgunluğun etkilerini pek hissetmediklerini ifade eden Uysal, "Promosyoncular, normal şartlarda yılın en fazla 4-5 ayı iş yapardı. Sektöre yönelik bu düşünce bir kaç yıldır kırıldı, bunu farkediyoruz. Promosyoncular artık yılın 12 ayı çalışıyor. Bu anlamda bakılınca biz çeşitliliğimizi de artırdık. Çakmak ve benzeri ürünler gibi ürünler artık klasikleşti. En fazla tercih edilen tür ise kişiye özel ürünlerden oluşuyor. Yeni yıla az bir zaman kaldı, hali ile hareketliliğimiz de arttı" şeklinde konuştu.  

NORMALDE DELİ GİBİ MESAİ YAPMAMAZ GEREKİRDİ

Evren Promosyon Grafikerdi Fatih Koç da önceki yıllara oranla işlerinde bir düşüşün olduğuna dikkat çekti. "Piyasada hareketlilik yok" diyen Koç, şunları kaydetti: "Ürün fiyatlarında yüzde 25'lik bir artış oldu. Enflasyon arttı. İstanbul'dan toplu halde ürün getirince ister istemez bu anlamda yüzde 25 daha pahalıya alınıyor. Artıştan vatandaş da biz de olumsuz etkileniyoruz. Satışlarımızda yüzde 30-40 oranında bir azalma oldu. Dolarla getirdiğimiz ürünler var. Geçen yıl satışlarımız iyiydi. Bizim yeni yılın yaklaştığı bu günlerde deli gibi mesai yapmamız gerekirdi. Şuan sadece günlük olarak kendimizi dönderiyoruz."

İTHAL ÜRÜNLERDE YÜZDE 50-60 ARASI ARTIŞ VAR

Alcan Promosyon İşletme Sahibi Sinan Alcan ise işlerinde yüzde 20 ile yüzde 30 arasında bir düşüşün olduğunu aktararak, geçen yıla nazaran bu yıl geriden geldiklerini söyledi. En hızlı vazgeçilebilen sektörde hizmet vermeye çalıştıklarını vurgulayan Alcan, vatandaşın ve işletmelerin "Kriz zamanında iş yok o zaman promosyona ve reklama da gerek yok" dediğini belirtti. Yerli ürünlerde yüzde 20 ile 30, ithal ürünlerde de yüzde 50 ile 60 arasında bir artışın olduğunu ekleyen Alcan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Vatandaş, geçen yıl aldığı ürünü bu yıl daha pahalıya almak istemiyor. Alanlar da adette azalmaya gidiyor. Geçen yıl sürekli mesaiye kalıyorduk. Bu yılın ilk mesaisini geçen hafta yaptık. O da elimizdeki ürünleri bitirmek için fiyatlarda indirime gittik. 10. aydan itibaren mesai yapmamız gerekirdi fakat yapamadık."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum