Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

İslâm Ekonomisi

İslâm Ekonomisi

İslâmiyet denince akla İlâhi bir nizam gelir. İslâm Nizamı, insan hayatının ve kâinatın bütün unsurları ile ilgilidir. İslâm tek başına bir nizamdır. İktisadi veçhesi de bir bölümünü teşkil ettiği gibi temel esaslara bütünüyle bağlıdır.
İslâm’da vahdet (birlik) prensibi vardır. Öteki dünya ile bu dünya arasında bir denge mevcuttur. İslâm ekonomisinde, meşruiyet içinde bir kâr elde etmek esastır. Üretim ve tüketim ilişkilerinde ölçülü hareket edilir. Yapılan işlerin Allah’ın emirlerine uygun olması şarttır.
İslâm toplumunda devlet, bir baba şefkatiyle fertlerin meselelerine çare arar. Fertler de, devlete var güçleri ile destek olur. Hal böyle olunca da gerçek bir refah toplumu oluşur. Ekonomik refahın yaygınlık kazanması için iş alanlarının çok olması ve ihtiyaç maddelerinin bol olması gerekir.
İslâm ekonomisinde, faiz, haksız kazanç, sömürü ve rüşvet yasaktır. İsraf ve lükse yer yoktur. Üretim, insan ihtiyaçlarına göre yapılır. Toplumun kalkınması ve ilerlemesi için sağlıklı ve sıhhatli bir ekonomi politikası uygulanarak, insanların refah seviyesinin yükselmesi için çaba harcanır.
İslâm ekonomisi, vahye dayalı prensiplerle işlediğinden tamamen adildir. Dolayısıyla insan tabiatına uygundur. Uygulandığı zaman hem dünya hem de ahret için refah, huzur ve saadet getirir.
Kapitalist ve sosyalist sistemler, insanlar tarafından tesis edildiği için beşeri karaktere sahiptirler. Bu sebeple de eksik, yanlış ve hatalıdırlar. Fakat İslâm, vahye dayalı İlâhi bir nizam olduğu için bütün eksiklik ve hatalardan beridir (müstesnadır). Bundan dolayı da beşeri sistemlerle mukayese kabul etmez.
İslâm ekonomisinin işleyiş şekli:
1- Mülkiyet serbesttir.
2- Ticaret serbesttir.
3- Zekât vermek zorunludur
4- Faiz yasaktır.
5- Vahye dayalı olduğu için tamamen adildir.
        
NOT : “İSLÂM EKONOMİSİ” KİTABIM ÇIKTI
ŞEVKİ ÇOBANOĞLU/İSLÂM EKONOMİSİ
İsteme Adresi: Yediveren Yayınları
Talat Paşa Cad. No: 32 D:1 Bahçelievler/İstanbul
Tel: 0212 5061384Faks: 0212 5061387
[email protected]
veya internet kitapçısı www.kitapyurdu.com’dan temin edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR