İskoç Profesör Ülkesinde Türklere Kefil Oldu

İskoç Profesör Ülkesinde Türklere Kefil Oldu

İskoçya’nın Glasgow şehrinde yaşayan psikoloji profesörü Thomas Donachie, ülkesine kültür merkezi açmaya giden Türklere kefil oldu.     Yaşadığı şehirde kültür merkezi açma girişiminde bulunan Türklere önce kefil...

İskoçya’nın Glasgow şehrinde yaşayan psikoloji profesörü Thomas Donachie, ülkesine kültür merkezi açmaya giden Türklere kefil oldu.

    Yaşadığı şehirde kültür merkezi açma girişiminde bulunan Türklere önce kefil olan Türk aşığı İskoç profesör, bununla da kalmayıp kültür merkezinin yapımı için 100 bin Sterlin yardımda bulundu. Yaklaşık 30 bin Türk vatandaşının yaşadığı İskoçya’da 15 yıldır Türk dostu olarak bilinen ve Tutor Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olarak görev yapan Prof. Dr. Thomas Donachie, İskoçya’da iş arayan ve başı sıkışan Türklerin adeta ağabeyliğini yapıyor.

    Türkiye sevdalısı Prof. Dr. Thomas Donachie’nin Türklerle tanışması ise bir hayli ilginç. Prof. Dr. Thomas Donachie’nin Türklerle tanışması, Glasgow’da 15 yıl önce 3 Türk gencinin bir kıza tecavüz etmesiyle başlar. Bu durum şehirde ciddi bir infial uyandırır ve Türklere karşı boykot başlar. Yaşanan olay Donachie’nin Türklerle ilgili araştırma başlatmasına sebep olur. 60 yaşındaki 4 torun sahibi Donachie, bilimsel araştırması için Glasgow’da yaşayan 2 Türk öğrenciyle tanışır ve sonrasında aralarında dostluk başlar. Türkiye’ye ziyaretler gerçekleştiren Donachie, gençleri zamanla tanır, Türklere karşı İskoçların tutumunu düzeltmek için devreye gire ve yerel kanallar aracılığıyla televizyon programı düzenleyerek Türk kültürünü anlatır. Donachie’nin bu girişimi sonuç verir, olaylar yatışır, Türkler hakkındaki bu kötü imaj zamanla düzelir, iki ülke arasında dostluk bağları kurulur.

    TÜRKLERE KEFİL OLDU

    Daha sonra Anadolu’dan İskoçya’ya giden eğitim gönüllüleri Glasgow’da kültür merkezi açma girişiminde bulunur. Bunun için satışa çıkartılan eski bir kilise binası için İskoç yetkililerle pazarlık masasına oturulur. İhale şartlarına göre o şehirden birilerinin Türklere kefil olması gerekir. Eğitim gönüllüleri de soluğu İskoç profesör Thomas Donachie’nin yanında alır. Türklerin yardım çağrısını geri çevirmeyen Donachie, eğitim gönüllülerine kefil olur, ihaleyi 800 bin Sterline Türkler kazanır.

    100 BİN STERLİN YARDIM ETTİ

    İhalenin ardından satın alma işlemi için hazırlıklara başlanır. 700 bin Sterlin çıkartabilen Türk Kültür Merkezi Derneği yetkilileri 100 bin Sterlin için yeniden Thomas Donachie’nin kapısını çalar. Donachie’de ‘Ben Türklerin her şeyine kefil oldum’ diyerek bankadaki birikiminin tamamını kültür merkezi için Türklere teslim eder.

Necip Fazıl Kültür ve Eğitim Vakfı’nın (NEFADER) davetlisi olarak Kahramanmaraş’a gelen Donachie, gençlik merkezlerinin faaliyetlerini inceliyor.

    Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere, Anadolu’nun birçok ilini gezme fırsatı bulduğunu söyleyen Donachie, Türk insanının çok sıcakkanlı olduğunu belirtti. Türkiye ile ilgili araştırmalarının devam ettiğini kaydeden Donachie, “Türkler, İskoçya’da açtıkları tek bir gençlik merkeziyle İskoç halkının gönlünü fethetmeyi başardı. Ülkemizde kurulan gençlik merkezine yardımcı olan birisi olarak, burada kurulan gençlik merkezlerini incelemeye geldim.” dedi.

    Türklerin düzenlemiş olduğu bir gecede semazenlerin gösterisinden etkilenen Donachie, Mesnevi’yi ve Mevlana’yı araştırmak için Konya’da incelemelerde bulunmuş. İskoçya’da üniversite okumak için giden iki Türk genciyle Türkleri tanımaya başladığını ve bu sayede hayatında önemli dönüm noktaları yaşadığını anlatan Donachie, “Şimdi tanıştığım bu insanlarla açılan bu gençlik merkezinde tüm insanları bir araya getiriyoruz." diyor.

Glasgow şehrinde kurulan gençlik merkezi vesilesiyle Müslüman ve diğer dinlerden insanların bir araya geldiğini belirten Donachie, "İnsanlar, bu merkez sayesinde Türkler hakkındaki kötü ön yargılarını kırdı. İlk başlarda Türklere yardım ettiğim için kendi halkından çok tepki çektim. Ama ben bütün kalbimle onların iyi olduğunu düşündüm ve kalbimin sesini dinledim. Ben başka bir sivil topluma da yardım edebilirdim ama güzellikleri burada gördüm. Şimdi o merkezde çalışan insanları gördükçe doğru karar aldığımı anladım. Allah bir gün bana sorduğunda bunlar iyi insanlar diyeceğim. Şimdi bu merkezde bütün dinlerden insanlar bir araya geliyor. Türk çocukları, İskoç çocukları bir arada oynuyorlar. Çocuklar şimdi burada çok daha mutlular. Mutlu çocuklar bizim için çok önemli. Şimdi bizler orada kültürel akşam programlarında bir araya geliyoruz." diye konuştu.

    "BEN BU PROJEYİ ETRAFINI AYDINLATACAK BİR IŞIK OLARAK GÖRÜYORUM"

    Kültür merkezinin tamamlandığında çocuklara resim, müzik, Kuran gibi eğitimler verileceğini aktaran Donachie, projenin başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi. ‘Ben bu projeyi etrafını aydınlatacak bir ışık olarak görüyorum.’ diyen Donachie şöyle konuştu: "Biz aynı dünyayı paylaşıyoruz. Allah yarattı dünyayı. Benim hiçbir Müslüman’la problemim yok. Dinini iyi yaşayan bir Müslüman’ın kalbi yumuşak oluyor, etrafına karşı saygılı oluyor. İşin özü şu; hepimiz aynı yaratıcı tarafından yaratıldık. Dinleri değil de neyi nasıl paylaşırızın tartışmasını yapmalıyız."

    Hizmet hareketiyle ilgili düşüncelerini de ifade eden Donachie, Türkiye’nin birçok ilin gezdiğini, hizmette eğitimin her şey olduğunu sözlerine ekledi.

    NEFADER Yönetim Kurulu Başkanı Sami Tufan, Donachie’yi İskoçya’ya yaptığı bir gezi sırasında tanıdığını belirterek Donachie’yi Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.