İskenderun  döneri sevdik

İskenderun döneri sevdik

İskenderun usulü döner Konyalılar tarafından beğenildi. 37 çeşit baharattan yapılan döner, damak tadına önem verenlerin vazgeçilmezi oldu. Son yıllarda şehirde sadece bu döneri yapan işletmelerin sayısı da arttı

İskenderun usulü yapılan döner Konya'da hızla yayılıyor. Kısa sürede ilgi gören İskenderun usulü döner, 37 çeşit baharattan yapılıyor. Yapımı oldukça zahmetli olan bu dönere en çok ilgiyi ise öğrenciler gösteriyor. İskenderun yöresinin baharatlarından yapılan ve odun ateşinde pişirilen dönerin tüketimi her geçen gün artıyor. İskenderun döner yapan dükkan sayısında da gözle görülür bir artış var. Son yıllarda peş peşe sadece bu döneri yapan işletmeler açıldı. Şehrin farklı noktalarında hizmet veren dönerciler ilgiden memnun. Söz konusu döner bazı vatandaşlarda bağımlılık haline geldi. Normal dönere göre çok farklı özellikleri olan İskenderun döneri, toplamda 37 çeşit baharatın karıştırılmasıyla oluşturulan sostan yapılıyor.

USTALARI İSKENDERUN'DAN GETİRDİ

İskenderun dönerinin özelliklerini anlatan Asi Döner'in sahibi Yavuz Selim, İskenderun usulünün diğer dönerlerden ayıran 3 özelliği olduğunu belirtti. Dükkanında çalışan usta ve elemanlarını İskenderun'dan getiren Selim, dönerin çok doyurucu olduğunu da kaydetti. Selim, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İskenderun döneri zahmetli bir üründür. Yapması zaman aldığı gibi, büyük emek ister. Bu döneri herkes yapamaz. İşinin ehli olan ustalar, döneri yiyenlerin damağındaki tadı artırıyor. İskenderun döneri odun ateşinde pişirilir. Odun ateşinde pişen döner daha sağlıklı ve daha lezzetli olur. Ayrıca dönerin içindeki sos 37 adet farklı baharatın harmanlanmasıyla oluşturulur.”

11-1.20160529123652.jpg

DÖNERİN LAVAŞI ÖZEL YAPILIYOR

Dönerin lavaş ekmeğinin İskenderun'a ait özelliklerle yapıldığını belirten Selim, “Mayalı hamurdan yufka tarzında yapılan bu ekmek türü, İskenderun'da uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. 65 santim olan ve az pişirilen ekmek, dönerle birleşince büyük bir tat ortaya çıkıyor. Dönerin içini yeşillik, turşu ve patatesle çeşitlendiriyoruz. İskenderun döneri bir kültürün ürünüdür. İskenderun kültürü, Konya'ya taşındı. Konyalı vatandaşların dönere olan ilgisi memnun edici. Konya'da farklı kültürler ve bu kültürlere ait yemekler, ürünler ve eserler yer almalı. Elimizden geldiğince bu özellikleri desteklemeye çalışıyoruz. İskenderun ile Konya arasındaki kültürel bağı güçlendirmek için böyle bir düşündük” ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.