İsim değişikliği isabetli oldu

İsim değişikliği isabetli oldu

Yazar Fatih Çıtlak, "Bu önemli eser, ilk başta İslam Araştırmaları Merkezi olarak gündeme geldi. Bu iddialı olur, halkla bütünleşmede sıkıntılı olur diye istişare ile ismin İslam yerine irfan olmasını istedik. Bu da çok isabet oldu" dedi

Siyer-i Nebi Külliyesi, Mevlana Araştırmaları Merkezi, kütüphane ve aşeviyle büyük bir kompleks olan; eski adı "İslam Kültür Merkezi" yeni adı ile İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi'nin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısına; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Yazar Fatih Çıtlak ve davetliler katıldı. Her yıl düzenlenen Şeb-i Arus törenlerini bir eser ile taçlandırmak istediklerini dile getiren Akyürek; mesnevi tercümelerinin, Mevlana Meydanı çalışmalarının, Selahaddin Zerkubi Hazretlerinin bulunduğu yerin tespit edilmesinin, Bedesten çalışmalarının, Şems Yolu projesinin törenler ile birlikte taçlandırılan çalışmalar olduğunu ifade etti. Davetliler, konuşmaların ardından hep birlikte Kültür Merkezini gezdi. 

 img_4956.jpg

TARTIŞMALARIN OLMASINI İSTEMİYORUZ

İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi'nin 3 yıllık bir proje olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, "Bu merkez, hayallerimizden birisiydi" dedi. Hem Mevlana ailesi ile hem de konunun uzmanları ile istişare ederek, böyle bir projeye girdiklerini aktaran Akyürek, "Amaç, Mevlevi ve irfan kültürüne doğrudan hizmet eden, Mevlevihane fonksiyonlarına haiz bir mekanın bu bölgede oluşturulmasıydı. Bölgeye gelenler canlı bir Mevlevihane merkezi görmek istiyordu. Kültürün yaşatıldığı bir müze oldu burası. Adım adım hayata geçti. Fatih beyin vakfı ile ortak protokol yapıldı. Hükümetimizin verdiği yetki ile 30'a yakın STK ile ortak hizmet protokolümüz var. İslam sanatlarının öğretildiği mekanları ile burası büyük bir kompleks oldu. Yan tarafta da bir panorama oluşturuldu. Buralar Şeb-i Arus törenlerine alternatif bir yer değil. Buranın kendine özgü bir işleyişi var. Burayı ne belediye yaptı ne de belediyenin. Burası Mevlevi kültürünün merkezi. Mekanları yapmak yetmiyor. İçine bir ruh katmak gerekiyor. Buranın bir tartışma konusu olmasını istemiyoruz. Bölge ve isimleri de ileride değerlendireceğiz. İçinde bulunduğumuz mekan İslam İrfan Merkezi olarak geçiyor. Farklı isimler önerenler olmuştu onları değerlendireceğiz" açıklamalarında bulundu.

img_4965.jpg

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇOK İSABETLİ OLDU

Yazar Fatih Çıtlak da şunları kaydetti: "Ben ne zaman Konya'ya gelsem misafirperverlik gördüm. Şüphe ile yaklaşılan bir yaklaşım var ama Konyalılar cana yakın insanlar. Burası mühim bir ihtiyaçmış. Özel bir merkez hüviyetinde. İlk önce İslam Araştırmaları Merkezi olarak gündeme geldi. Bu iddialı olur, halkla bütünleşmede sıkıntılı olur diye istişare ile İrfan olmasını istedik. Bu da çok isabet oldu. İrfanı üslupta birleşmek artık tespit edilmiş bir gerçektir. Buraya insanları davet etmek istiyoruz, farkı kendilerinin görmesini istiyoruz. Konya, çok önemli bir şehir. Mesele burada haftada bir kez iki kez sema edilmesi değil. Biz insan arıyoruz. Her sene Hz.Mevlana'yı anma törenleri olur. Sadece Konya'da değil, her yerde olur. Artık yeni bir şeyler söylemek lazım denir ama hep aynısı yapılır. 15 yıldır böyle oluyor. Sahneye çıkılır, gazel okunur yine bir şey söylenmez. Bu yıl, ilk kez farklı bir şey söylendi. Bu merkez, farklı söylenen ilk şey oldu. Konya'ya hizmet etmek için buradayız."

img_4963.jpg

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum