Işık kirliliği artıyor!

Işık kirliliği artıyor!

Konya, “ışık kirliliği” bakımından Türkiye'nin ilk 10 şehri anasına girdi. İş yerlerinin gösterişli levhaları ve sokak direklerinin yanlış aydınlatılması Konya'daki ışık kirliliğini her geçen gün artıyor

Hava kirliliği, ses kirliliği ve görüntü kirliliği derken, büyük şehirlerin yeni sorunlarından birisi de ışık kirliliği oldu. Henüz çok fazla bilinmeyen ve yaygın olmayan ışık kirliliği, şehrin doğal dokusunu bozuyor. İş yerlerinin gösterişli levhaları ve sokak direklerinin yanlış aydınlatılması,  Konya gibi medeniyet beşiği olan şehrin manevi görüntüsünden uzaklaşıyor. Tarihi mabetlere yakın olan canlı müzik kafelerin yanıp sönen ışıkları, mabetlerin doğal güzelliğini gölge düşürüyor. Mevlana Türbesi'ne yakın olan iş yerlerinin yanı sıra Zafer ve Alaeddin çevresindeki iş yerleri müşteri çekebilmek amacıyla rengarenk ışıklarla şehrin silüetini bozuyor. Yaya üst geçitleri ve parklar da çok fazla gösterişli ışıklar bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre gece 02:00'den sonra ışıklandırma oranının yüzde 50'ye düşürülmesi gerekiyor.

fullsizerender.jpg

IŞIK KİRLİLİĞİ NEDİR?

Konya'da gece aydınlatma uygulamalarının yanlış yapıldığını belirten Konya Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Ali Kemal Başaran, Konya'da bu yanlış uygulamanın giderek yaygınlaştığını söyledi. Gereğinden fazla ve yanlış yerde ışık kullanmanın şehrin dokusunu bozduğunu ifade eden Başaran, “Artık ışık kirliliği yeni bir kirlilik çeşidi haline geldi. Işık kirliliği; yanlış yerde, yanlış zamanda, yanlış miktarda ve yanlış yönde kullanılmasıdır. Sadece şehrin doğal yapısını bozmuyor. Ekonomik olarak da büyük kayıplara neden oluyor. Türkiye ve Konya'da ne yazık ki gece aydınlatmaları yanlış bir şekilde yapılıyor” dedi.

img_8471.jpg

“Özellikle gökyüzüne giden ışık boşuna gitmektedir” diyen Başaran bu durumun sadece şehrin yapısını bozmadığını, gökyüzünün doğal güzelliğini kaybetmesine neden olduğunu söyledi.  Şehirlerin üstünden görülen ışık denizinin çoğunlukla yukarıya doğru yapılan yanlış ışıktan kaynaklandığını ifade eden Başaran, “Fazla ışık her zaman iyi aydınlattığı anlamına gelmez. Türkiye'nin uzaydan gece çekilen fotoğrafında Konya'nın normalinden çok fazla ışık olduğu gözükmektedir. Akyakuş'a çıkınca ışıl ışıl diyoruz ama ara sokaklara girdiğimizde karanlık bir Konya görüyoruz. Hırsızlığın en fazla artmasına neden olan sebeplerden bir tanesi de bunun olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

img_8475.jpg

KONYA'NIN PARASI AYDINLATMAYA GİDİYOR

Nalçacı, Vatan ve Kerkük Caddesi'nin yanı sıra Yeni-Eski Meram Yolu'ndaki armatürlerin ağaçların içerisinde kaldığını belirten Başaran, “Yeterli derecede artık bunlar aydınlatamıyor. Standartlara uyması gereken ışık şiddeti maalesef tutmuyor. Çok aydınlatma da az aydınlatma da zararlı. Karanlıktan aydınlığa bir anda geçince göz kamaşıyor ve araç sürücüsü önündekini göremiyor. Bu da kazalara neden oluyor. Bunun ötesinde yanlış aydınlatmanın ekonomik maliyeti Türkiye'ye çok fazla. Türkiye'de elektriğin yüzde 33'ü aydınlatmada kullanılıyor. 2013 yılında ülkemizde kullanılan elektriğin maliyeti 23 milyar lira ediyor. 5 milyar lira da yanlış aydınlatmadan dolayı kaybımız var. Konya'da ise aydınlatmanın payı yüzde 40. Yani Türkiye ortalamasından çok daha fazla enerji aydınlatmaya harcanıyor. İşin ilginç yanı ise Konya'da sanayide kullanılan elektriğin oranı yüzde 28. Bunun tam tersi olması gerekiyor. 1980 yılında yerleştirilen direkler hala kullanılıyor. Artık bunların şehir genelinde değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.