Işid'e Katılan Gencin Davası Başladı

Işid'e Katılan Gencin Davası Başladı

Almanya’da ilk kez terör örgütü IŞİD’e üye olmakla suçlanan bir kişi yargı önüne çıkarıldı. 2013'te İstanbul üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD örgütü adına savaşaa katıldığı belirlenen Mannheim şehrinde ikamet eden 20 yaşındaki...

Almanya’da ilk kez terör örgütü IŞİD’e üye olmakla suçlanan bir kişi yargı önüne çıkarıldı. 2013'te İstanbul üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD örgütü adına savaşaa katıldığı belirlenen Mannheim şehrinde ikamet eden 20 yaşındaki Kreshnik B. isimli gencin davası Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde başladı. Hâkim önüne çıkarılan genç hakkında “yabancı terör örgütüne üyelik, faaliyetlerine aktif katılım, devlet güvenliğini tehdit eden suçlara iştirak” gibi ağır suçlamalarda bulunuldu.

IŞİD terör örgütünün ilk kez yargı önüne çıkarılması uluslararası dikkatleri bu mahkemeye çekerken, kararın Suriye’ye giden diğer kişiler için de emsal teşkil etmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan mahkeme sözcüsü İngo Löhre, tutuklanan gencin “ateşli silah barındırmak suretiyle devlet güvenliğini tehdit edici suçlara hazırlık içinde bulunmak iddiası ile de yargılanacağının” altını çizdi. 2 Temmuz 2013 tarihinde 6 arkadaşı ile birlikte Almanya’ya dönüş bileti almaksızın otobüsle İstanbul’a giden, buradan da sınırdan Suriye’ye geçen zanlının IŞİD adına savaşlara katıldığı iddia edildi.

İddianamede “Türkiye’deki sınır güvenlik memurlarının sıkı kontrollerde bulunmadıkları” şeklindeki ifadeler ise dikkat çekti. Zanlı ve yanındakiler ile ilgili ortaya atılan diğer iddialar ise şu şekilde sıralandı: “Kreshnik, arkadaşlarıyla birlikte sınırı geçerek terör örgütüne katıldı. Bir çatışmada iki arkadaşı hayatını kaybetti. Genç, altı ay sonra ise bir arkadaşı ile birlikte Almanya’ya döndü.”

Davaya bakan hâkim Thomas Sagebiel’in Kreshnik’e itirafta bulunmasını istediği belirtilirken, itirafta bulunması durumunda ağır suçlamalara rağmen kendisine 3 yıl 3 ay ile 4 yıl 4 ay arasında hapis cezası öngörülebileceği hatırlatmasını yaptığı kaydedildi. Zanlı gencin daha az ceza alabilmesi için olayı tüm detayları ile itiraf etmesi ve tüm sorulara ayrıntılarıyla cevap vermesi gerektiği belirtiliyor. Duruşmada ayrıca, zanlının iki kız kardeşiyle yaptığı telefon görüşmelerinden de kesitler dinletildiği ifade edildi.

Diğer taraftan ise zanlı gencin terör örgütüne katılmadan önce Almanya’nın önde gelen Yahudi futbol takımlarından Maccabi Frankfurt’un 17 yaş altı takımında oynadığı ortaya çıktı. İlgili kulüp tarafından yapılan açıklamaya göre, tutuklu gencin futbol oynadığı yıllarda “çevresiyle uyumlu biri olduğu ve takımın huzurunu bozacak hiçbir hareketinin görülmediği” vurgulandı. Gittiği meslek okulunda tanıştığı yaklaşık 15 kişilik radikal görüşlere sahip kişilerin etkisiyle hızlı bir değişim geçirdiği belirtilen gencin daha sonra ise Suriye’ye savaşmak amacıyla gittiği ifade edildi. İkinci duruşmanın Cuma günü yapılması bekleniyor. Tutuklu genci bir Türk avukat savunuyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.