İşçilerin zorlu Ramazan mesaisi

İşçilerin zorlu Ramazan mesaisi

Ramazan ayında halkın ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan fırıncılar, erkenden tarlaya giden çiftçiler ve ağır işte çalışan işçiler; zorlu ve yoğun bir mesai geçirmelerine rağmen oruç ibadetlerini eda ediyor. İşçiler, “Zorlansak da Allah yardım ediyor”

11 ayın sultanı Ramazan ayı, Konya'da manevi coşku ve sevinç ile geçiriliyor. Hava sıcaklıkları Ramazanın ayının ilk haftasında mevsim normallerinin üzerinde seyretsede fırıncılar, çiftçiler, dönerciler ve ağır işte çalışan işçiler için hayli zorlu oluyor. İşçiler, zorluğa rağmen oruç tutmaktan da vazgeçmiyor. Fırınlar, zorlu mesainin ilk adresi oluyor. Ustalar, Ramazanın gözdesi olan Ramazan pidesini yüzlerce derece sıcaklığın altında çıkarıyor. 24 saat fırın sıcaklığında halka ekmek ve pide yetiştirmeye çalışıyor. Fırınlarda sabah tahinli pide, ardından yumurtalı ve susamlı pide çıkarılırken akşama doğru da etliekmek çıkartılıyor. Geçim kaynağı çiftçilik olan vatandaşlar da çayır ve tarlalarına sabahın erken saatlerinde gidiyor. Güneşin altında çalışan çiftçileri, en çok susuzluk zorluyor. Çiftçiler, çareyi elini ve yüzünü yıkamakta arıyor. İnşaat işçileri ise mesaiye sabahın 7'sinde başlıyor. Zor şartlarda da olsa çalışmak ve ailelerinin geçimini sağlamak zorunda olan inşaat işçileri; kalıp çakma, demir bağlama, sıva, alçı, beton dökme gibi ağır işler yapıyor. İşçiler, yaptıkları işi Ramazana göre ağır buluyor.

SAHURDAN SONRA MESAİ BAŞLIYOR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, çiftçilerin Ramazan ayında zorlandığını belirtti. Yüklerini hafifletmek için çiftçilerin tarlaya sahurdan sonra gittiklerini ifade etti. Bazı çiftçilerin iftara kadar bazılarının ise öğleden sonra 2-3'e kadar çalıştıklarını dile getiren Çalış, şunları kaydetti: “Mısır, ayçicek, pancar ekildi. Çiftçiler, şimdi çapa yapıyor. Yabancı otlar ile mücadele ediyor. Bazen tarlada iftar yapan ve sonrasında da bir süre daha çalışan çiftçiler, kısa süren tarım sezonunu en iyi şekilde değerlendirip ot toplama işlerini bitirmeye çalışıyorlar. Çiftçiler, Tarlada çalışmayı özlediler. Ramazan olunca biraz daha zorlanıyorlar. Bu yüzden sahurdan sonra yapacakları ne varsa yapıyorlar. Güneşin altında çalışmak çok zor. Her çiftçi kendi yöntemi ve durumuna göre Ramazanı geçirmeye bakıyor.”

FIRINCILIK RAMAZANDA DAHA ZOR

Erzurum Sofrası Tandır Evi İşletme Sahibi İmdat Kandemir, fırıncı olmanın çok zor ve meşakatli bir iş olduğunu söyledi. Sıcak havaların kendilerini bunalttığını belirten Kandemir, Ramazan ayında işlerinin daha fazla zorlaştığını ifade etti. Kandemir, “Çareyi, dükkanı iftardan sonra açmakta bulduk. Sıcağa kalmadan sabahın erken saatlerine doğru tandırları çıkarmaya başlıyoruz. Allah yardımcımız oluyor. İftardan sahura kadar açığız. Ramazanda bir de sadece sipariş üzerine çalışıyoruz. Fırıncılar, sanıldığı kadar kolay bir iş yapmıyor. Fırınların içindeki sıcaklık çok yüksek ama ekmek parası için katlanılıyor” diye konuştu.

300 DERECE İLE İMTİHAN

Başaran Pide ve Yağ Somonu Çalışanı Ünal Taşdelen, fırıncıların genellikle öğlen 12 gibi işe başladıklarını yoğunluğa göre ise akşam 9 gibi mesaiyi bitirdiklerini kaydetti. En sıcak vakitte çalıştıklarını ifade eden Taşdelen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ramazanda tahin pidelere yoğunluk oluyor. Bizde bu yüzden daha erken gelmek zorunda kalıyoruz. Niyetliyiz, çalışmak bizi yoruyor. Bayağı zorlanıyoruz. Sıcak havalar, yükümüzü artırıyor. Bazen kendi arkadaşlarımızla bile küçük tartışmalara girebiliyoruz niyetli olduğumuz için. Günde 500 ekmek, 150-200 tane de tahinli pide yaparız. Ocağın sıcaklığı, 300 derece. Sıcak hava ile birleşince epeyi yükseliyor.”

EMRE ÖZGÜL  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.