İşçiler Davayı Kazanınca En Uzun Direniş Çadırı Bin 223 Gün Sonra Söküldü

İşçiler Davayı Kazanınca En Uzun Direniş Çadırı Bin 223 Gün Sonra Söküldü

Türkiye'nin hak arama amacıyla fabrika girişine kurulan en uzun süreli direniş çadırı, işçilerin işe iade davasını kazanmaları üzerine bin 223 gün sonra söküldü. Balıkesir'de sendikaya üye oldukları iddiasıyla 2011 yılında işten...

Türkiye'nin hak arama amacıyla fabrika girişine kurulan en uzun süreli direniş çadırı, işçilerin işe iade davasını kazanmaları üzerine bin 223 gün sonra söküldü. Balıkesir'de sendikaya üye oldukları iddiasıyla 2011 yılında işten çıkarılan İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası işçileri tarafından kurulan ve fabrika ile sembolleşen direniş çadırı, işçiler tarafından söküldü. Üç yılı aşkın süredir direniş çadırında mesailerini geçiren iki işçi, 1 Kasım 2014'te tekrar fabrikada işbaşı yapacak.

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Akyüz, Türkiye'de özel sektörde en uzun direnişle hukuk mücadelesini kazandıklarını söyledi. İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası'nda çalışan 75 işçi, TEKSİF'e üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmaları üzerine bin 98 gün boyunca direniş çadırında haklarını aramıştı. Balıkesir-Bigadiç karayolu üzerinde bulunan fabrikanın önünde kurulan direniş çadırı, fabrikanın bir parçası haline gelmişti.

TEKSİF Şube Başkanı Akyüz, fabrika önünde yaptığı açıklamada, hak arama sürecinde kendilerine destek verenlere teşekkür etti. İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası'nın taşeronlarında çalışan işçileri üç yıl önce örgütlediklerini belirterek, "Bunun sonucunda bakanlığın, tüm bu taşeronlarda çalışan işçilerin asıl işverenin işçisi olmasını kabul etmesine rağmen ne yazık ki bu tespit, bakanlığın istediği şekilde sonuçlanmadı. İşçilerimizin işine son verildikten sonra bin 223 günden bu yana direnişimiz devam etmekte. Bin 98. gün sonra, açtığımız dava lehimize sonuçlandı. Taşeronlarda çalışan işçilerin, asıl işverenin işçisi olduğu tescil edildi. Bu mahkeme kararından sonra dava temyize gitti. Bizim bu davamız, özel sektörde ilk olan bir dava. Üç yılı aşkın bir süredir yazın sıcağında, kışın soğuğunda hiç ödün vermeden bu çadırda arkadaşlarımızla bu davaların lehimize sonuçlanacağına inandığımız için durduk. Yaşasın adalet." dedi. Çadırda duran iki işçinin 1 Kasım itibariyle işbaşı yapacağını, geriye kalan 22 işçinin işbaşı yapması için dosyanın temyizden dönmesini beklediklerini açıkladı.

Üç yılı aşkın süredir direniş çadırında hak arayışını sürdüren ve işe iade davasını kazanan işçiler Ramazan Çelezan ve Ahmet Işıklarlı ise 17 yıl tekrar işbaşı yapacak olmalarından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını belirten işçiler, sonuna kadar mücadeleye devam ederek kazandıklarını ifade etti.

İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası Genel Müdürü Metin Gültepe ise 2013 yılında göreve başladığını belirterek, direnişin başlamasından sonra sendika yöneticileriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi. Çadırda bekleyen işçilerin işbaşı yapacağını belirterek, "Bir taraftan davalar devam ediyor. Adaletin kestiği parmak acımaz. Tabii ki taraflar haklarını savunacaktır. Yüce yargı ne karar verirse bize onu uygulamak düşer. Gelinen nokta itibariyle çok mutluyum. İşçisiyle, memuruyla büyük bir aileyiz." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından işçiler, önce çadırın içinde bulunan soba, sandalye ve diğer malzemeleri dışarıya çıkardı, daha sonra çadırı yerinden söktü. Belediye-İş Balıkesir Şube Başkanı Yüksel Özden, Türk Metal-İş Şube Başkanı Nedim Veske ve diğer işçiler de hazır bulundu.

1968 yılında Avrupa'da çalışan işçiler tarafından kurulan ve 2 bin 500 kişinin çalıştığı İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası'nda işçiler, yaklaşık 40 yıldan bu yana sendikalı olarak çalışıyor. 2011 yılında 75 işçi, TEKSİF'e üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Balıkesir 1. ve 2. İş mahkemelerinde açılan davalar, bin 98 gün sonra işçilerin lehine sonuçlanmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.