İş yok, işten çıkarma var

İş yok, işten çıkarma var

Son aylarda yaşanan ekonomik kriz ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeni ile sanayici ve esnaf zor günler yaşıyor. İşlerinde durgunluk yaşayan firmalar ise çareyi kışın hissedildiği bu günlerde, çalışanının işine son vermekte buluyor

Türkiye, yıllardır süregelen tüketim ekonomisi anlayışının sonucu olarak 24 Haziran Seçimleri sonrası başlayan ekonomik krizin acısını çekmeye başladı. Yıllardır sanayileşmeye değil, konuta ve betona yatırım yapan anlayış yüzünden oluşan sanal büyüme patlak verdi. Yapılan onbinlerce konut yapanın elinde kalırken, döviz kurları fırladı, vatandaşın temel giderleri başta olmak üzere bazı kalemlerde yüzde yüzü aşkın zamlar yaşandı. Doğal gaz ve elektriğe yüzde 30’a yakın zam yapıldı. Üretim yerine ithalat politikası uygulandığı için dışa bağımlı olunan pek çok hammadde yüzünden çıkmaza giren üreticiler ne yapacağını bilemiyor. Demir, çelik, hatta kağıtta bile dışa bağımlı çalışan işletmeler yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle işçi çıkartma yoluna gitmeye başladı.

ARTIK MALİYETLERE KATLANAMIYORUZ

Konya organize sanayilerinde de büyük firmalar dahil olmak üzere üretimi yavaşlatmak zorunda kalan ve maddi problem yaşayan işletmeler soğuk – kış demeden işçi çıkartmak zorunda kalıyorlar. 30’a yakın işçisini işten çıkarmak zorunda kaldığını belirten ve ismini vermek istemeyen bir firma yetkilisi, “İşine son verdiğimiz çalışanlar bu kış vakti ne yapar diye düşünüyoruz ama, kendimizi de düşünmek zorundayız. 1 ay 2 ay bu maliyete katlanabiliriz ama zarara girmemek için işçi çıkarmak zorunda kalıyoruz” ifadelerine yer verdi. Kötü gidişatın sürdüğünü ve yetkililerin önlem alması gerektiğini söyleyen firma sahibi, “Böyle giderse işçi çıkarmayı sürdüreceğiz. Yapacağımız bir şey yok. Hammaddelerimiz ithal. İşler durdu, üretimi azalttık. Fazla elemanı besleyemeyiz ki” dedi.

AĞUSTOS İŞSİZLİK RAKAMLARI AÇIKLANDI

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde işsiz sayısı Ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 266 bin kişi artarak 3 milyon 670 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,5 puanlık artış ile yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 13,2 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile %20,8 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,6 puanlık artış ile yüzde 11,4 olarak gerçekleşti.  Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 256 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 745 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,4’ü tarım, yüzde 19,5’i sanayi, yüzde 7,1’i inşaat, yüzde 54’ü ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,3 puan, inşaat sektörünün payı 0,8 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,6 puan, hizmet sektörünün payı 1,4 puan arttı.  Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 57 bin kişi artarak 3 milyon 627 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,2 puan artarak yüzde 11,2 oldu.

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum